Most már a daganatokról is tehetnek a vörös húsok?

Vágóhíd, húsüzem, hús, sertés, disznó
A fejhús a sertés egyik legfinomabb része
Vágólapra másolva!
Rákos daganatok? Gyulladás? E. coli? Úgy tűnik, egyre több dolgot varrnak a vörös húsokban található cukor, a Neu5gc nyakába.
Vágólapra másolva!

A kutatólaborjairól híres Kaliforniai Egyetem munkatársai szerint megvan a kapocs a túl sok vörös hús fogyasztása és a rákos megbetegedések előfordulása között. A probléma évek óta ismert, ám a miértekre eddig nem sikerült pontos, kísérletekkel alátámasztott választ adni.

Pára: kísérteties, de mégis gyönyörű Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Hát mégsem vagyunk igazi ragadozók?

A december 29-én publikált tanulmány a már korábban is több megbetegedéssel kapcsolatba hozott cukormolekulát, a Neu5Gc (N-glikolil-neuraminsav) nevű sziálsavat teszi felelőssé az olyan folyamatokért, mint a daganatképződés.

A tanulmány leszögezte, hogy ez az anyag rengeteg emlősállatban magától termelődik, akár nagy koncentrációban is megtalálható. Meglepő módon az emberi test nem állítja elő – ez az oka annak, hogy a vörös húsok túlzott bevitele betegségek kialakulásához vezethet.

Ebből bizony sonka lesz Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Az amerikai kutatók a kísérlethez olyan, genetikailag módosított egereket használtak, amelyek az emberekhez hasonlóan nem termelték az említett sziálsavat. Az állatokban mesterségesen kiiktatták a gént, amely a N-glikolil-neuraminsav termelését szabályozza. A kísérlet eredménye szerint a rágcsálók hajlama a kóros sejtburjánzásra megnőtt, ötször nagyobb eséllyel alakultak ki daganatok szervezetükben, mint a normális étrenden tartott kontrollcsoportnak.

Ezek már konkrétumok

A kutatás vezetője, Ajit Varki orvosprofesszor, a San Diegó-i Kaliforniai Egyetem Moores Rákkutató Központjának vezetője elmondta: „Eddig közvetett bizonyítékaink voltak a daganatos megbetegedések és a Neu5Gc kapcsolatáról. Ez az első alkalom, hogy konkrétumok vannak a kezünkben. Etetés során az egerek szervezete anti-Neu5Gc nevű antitesteket termelt, ami növelte a spontán daganatok kialakulását. Természetesen a munkát folytatjuk, végső bizonyítékokat keresünk az emberi szervezet és a sziálsav tekintetében.’’

Ez sem fog már többet vidáman szaladni a vályú felé Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A tudósok kiemelték, hogy az N-glikolil-neuraminsav már eddig is a kutatók szeme előtt volt. Korábban nem csak különböző gyulladásokkal hozták sikeresen kapcsolatba, de az érelmeszesedéssel és a kettes típusú cukorbetegség, vagyis a késői kezdetű, felnőttkori, nem inzulinfüggő diabetes mellitus kialakulásával is.

Neuheit? Neu5Gc!

A szialinsav cukor természetű anyag, amely a sejtfelszínt borítja, egy olyan enzimet kódol, amely oxigénatomot kapcsol a szialinsavhoz. Az emberi szervezet képtelen Neu5Gc-t létrehozni, ezt a képességünket egy evolúciós mutáció során elvesztettük. Az elmúlt években számos kutatás foglalkozott a molekulával, így tudjuk, hogy bizonyos szöveteinkben és egyes ráktípusokban is kimutatható. Erre csak egyféle magyarázat van: táplálkozás során, vöröshúsokkal jutunk hozzá.

Az N-glukolineraminsav a bélsejtekbe kerül, ahol komplexeket képez, melyek beindítják a védekezést. Az immunrendszer ellenanyagokat termel, amelyek hozzákötődnek e komplexekhez. Ha később a szervezet olyan sejtekkel találkozik, aminek a felszínén ott van a Neu5Gc, ahhoz is ellenanyagok kapcsolódnak, és elpusztítja ezeket.

A fejhús a sertés egyik legfinomabb része Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Egy tálban az ellenséggel

Úgy tűnik, ez a cukorféle lehet az orvostudomány aktuális mumusa. Az utóbbi évtizedben egyre több kutatócsoport vizsgálja, hogy a bevitelére való reakció során termelődő antianyag hogyan hat az emberre. A Monash Egyetem, az Adelaide-i Egyetem és a Kaliforniai Egyetem szakemberei már 2008-ban publikálták, hogy aki sok vörös húst fogyaszt, nagyobb eséllyel fertőződhet meg az E. coli baktériumnak a súlyos vérzéseket okozó fajtájával.

Az Escherichia coli baktérium minden normális bélflórában megtalálható – a K-vitamin termeléséhez van rá szükségünk. Léteznek azonban veszélyes fajtái, többek között azok okozzák a gyakori ételmérgezéseket, vagy kerülnek be a híradásokba különböző élelmiszerek hatóság által elrendelt visszavonásakor.

Bordák végtelen sora Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A felelős itt is a Neu5Gc jelű cukormolekula, amely a véredények belső falán és a belekben is képes felhalmozódni, és szinte magához vonzani az E. coli baktériumok által termelt méreganyagokat, amelyek így bejuthatnak a vérkeringésbe. A csirkehúsban, a halban, a zöldségekben és gyümölcsökben nem található meg az N-glikolil-neuraminsav. A program során a nemzetközi kutatócsoport igazolta az E. coli baktérium affinitását a vörös húsokból bekerülő Neu5Gc cukormolekulához: humán sejttenyészetekben is kimutatható volt a molekulákhoz kötődő toxin. Az eredményt megerősítették a genetikailag módosított egerekkel végzett kísérletek is.

Változó válaszok

Az Ajit Varki orvosprofesszor által vezetett San Diegó-i csoport szerint a vörös húsokban található sziálsav másik vétke, hogy fogyasztása növeli a krónikus gyulladás kockázatát: az emberi test antitesteket termel a Neu5Gc-vel szemben, igaz, az immunválasz egyénenként változó.

Barátok közt Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Már régóta tudjuk, hogy az agynak és a vesének szüksége van a sziálsavakra. Ennek ellenére nem elhanyagolható, hogy hozzájuk kapcsolódva számos kórokozó képes bejutni a szervezetbe. Ajit Varki elmondta, hogy az ember is termel sziálsavat, a Neu5Ac-t (N-acetil-neuraminsav), amely hasonlít hozzá, de nem megegyező a Neu5Gc-vel. A különbség csupán egyetlen oxigénatom, a Neu5Gc mégis képes felerősíteni a gyulladásos folyamatokat. A kutatók szerint nem csak a vörös húsok fogyasztásával juthatunk hozzá ehhez a molekulához, hiszen több, biotechnológiai úton előállított gyógyszerben is megtalálható.

A szakemberek elmondták, hogy azoknak, akik túlnyomórészt sertés-, marha- és egyéb vörös húsokat esznek, érdemes mérlegelniük az étrendváltoztatást. Magyarországon ez különösen aktuális probléma – itt egy jó indok, hogy megnöveljük a félelmetesen alacsony halfogyasztási arányt.