Az 5,2%-os alkoholtartalmú Hvalur 2 egészen pontosan birkatrágyán füstölt bálnaherét tartalmaz.
Mielőtt fordítási hibára gyanakodnánk, a főzde társtulajdonosa, Dagbjartur Arilíusson a Telegraphnak megerősítette:
"A szárított birkatrágyán füstölés egy régi hagyományos módszer, amely sajátos ízt kölcsönöz. A Thorrabloton birkaherét, hakárlt (sajátos technológiával tartósított cápahús) és hasonló hagyományos ételeket fogyasztunk, így azt gondolom, ez a termék illik majd a hangulathoz."
A név egy bálnavadász- és feldolgozó cég nevéből ered, és nem ez az első együttműködés, tavaly már készítettek közös sört, amelyben egy bálnafeldolgozás során keletkező mellékterméket használtak a sörbe, amelyet az egészségügyi hatóságok végül betiltottak.
Izlandon annak ellenére folytatják a bálnavadászatot, hogy nemzetközi egyezmények évtizedek óta tiltják.