Koraszülést okozhat a D-vitamin hiány

csecsemő koraszülött
Vágólapra másolva!
Napi hatszáz Nemzetközi Egység, azaz 15 mikrogramm D-vitamin elfogyasztása kell ahhoz, hogy valaki csökkentse a D-vitamin hiánnyal összefüggő koraszülés kockázatát.
Vágólapra másolva!

3 300, 1999 és 2010 között szülő nő esetét vizsgáltak meg a Pittsburghi Egyetem kutatói: a nők harmada idő előtt hozta világra a gyereket, míg a kétharmadnál nem volt koraszülés. A nagynak mondható mintát a nők vérének D-vitamin szintje alapján csoportosították: az egyik csoportba kerültek az általánosan elfogadott "egészséges" szintnek számító 50 mMol/L alatti nők, efölött pedig további két csoport volt: az 50-74,9 mMol/L és a 75 mMol/L vitaminszintűeké.

Mielőtt a vizsgálati eredményt a különböző kockázati koraszülési faktorokkal (túlsúly, dohányzás) súlyozták volna, azt találták, hogy míg a harmadik csoportban a koraszülés aránya 7% volt, addig az első, tehát legalacsonyabb D-vitamin szinttel rendelkezők esetében ez 11%. MIután a kutatók figyelembe vették az egyéb kockázati tényezőket, a relevánsnak mondható különbség megmaradt.

Tudta ön?

A D-vitamin nem is igazi vitamin a szó hagyományos értelmében, hanem egy hormon, amit a szervezet többek között ultraibolya sugárzás hatására állít elő a bőrben.

Noha a D-vitaminhány és a koraszülés összefüggését a kutatás meggyőzően bizonyította, a kutatás vezetője hangsúlyozza, hogy ez korántsem ok-okozati. Azt tehát egyelőre nem tudják, hogy ez az összefüggés miért jelentkezik, a kutatás csak azt tudta megállapítani, hogy a vitamin hiánya és a koraszülés kéz a kézben járnak.