21,6 milliónyi bírságot szabott ki a Nébih

nébih szezonális
Téli szezonális ellenőrzés 2014
Vágólapra másolva!
5045 ellenőrzés, 69 figyelmeztetés, 145 esetben összesen 21,6 millió Ft bírság az idei téli szezonális ellenőrzés fő mutatói. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) által koordinált ellenőrzéssorozat 2014. december 1. és 31. között zajlott az ország teljes területén. 
Vágólapra másolva!

A szezonális vizsgálat célja, hogy az ünnepek előtti megnövekedett forgalom mellett is teljesüljenek az élelmiszerbiztonsági és minőségi követelmények a teljes élelmiszer-láncban. A kiemelten ellenőrzött termékek közé tartozott a friss hús, a hal és haltermékek, a pácolt, füstölt nyers vagy főtt húskészítmények, a virsli, az édesipari termékek, a méz, a déli gyümölcsök, és a borászati termékek közül a borok és a pezsgők. A fokozott ellenőrzés egyaránt érintette az élelmiszer előállító és forgalmazó létesítményeket, beleértve a karácsonyi ünnepi vásárokat, rendezvényeket és az állatszállításokat is.

Az egy hónapig tartó ellenőrzés sorozaton 5045 ellenőrzést végeztek az ellenőrök, a feltárt szabálytalanságok miatt 69 alkalommal figyelmeztetést, 145 esetben – összesen 21,6 millió Ft értékben – bírság kiszabását alkalmazták szankcióként. Higiéniai hiányosságokat az ellenőrzések 4,2 százalékában találtak, egy éve ez az arány 5,1 százalék volt. A termékek minősége – a tavalyi 4,6 százalékkal szemben – 2 százalékos arányban nem volt megfelelő. A vizsgált élelmiszerek 1,7 százalékánál volt hiányosság a nyomon-követhetőséget tekintve, egy éve ez az arány is magasabb, 2,5 százalék volt. A megvizsgált 18 826 élelmiszer tétel 1,5 százalékát kellett kivonni a forgalomból, ennek a mennyisége 6,2 tonna volt. A kistermelői tevékenység ellenőrzése során, a regisztrációval nem rendelkező kistermelők kiszűrése érdekében 17 esetben kellett eljárni.

A szezonális zöldség-gyümölcs termékek ellenőrzése során a zöldség-gyümölcs minőségellenőrök 389 forgalmazónál 1 195 tételt vizsgáltak meg, és 60 esetben szabtak ki bírságot, összesen csaknem 2 millió forintot. A laboratóriumi vizsgálatok négy méz minta esetében cukorral történt hamisítás gyanúját állapították meg, a megerősítő vizsgálatok folyamatban vannak.

Téli szezonális ellenőrzés 2014 Forrás: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH)