Nyelvpusztító parazitát talált a konzervben

Cymothoa exigua
Vágólapra másolva!
Furcsa szempár meredt Zoe Butlerre, mikor felbontotta a Princes tonhalkonzervet. Abban biztos volt, hogy egy olyan élőlényhez tartozik, aminek semmi keresnivalója a konyhában, de azt maga sem gondolta volna, hogy egy parazita, nyelvevő rákra bukkant.
Vágólapra másolva!

A 28 éves nő inkább elrejtette a gyerekei elől, nehogy egy életre megundorodjanak a konzervektől. Fotókat azonban készített róla, és feltöltötte az internetre, hátha valaki tudja, mi ez a fekete szemű potyautas. A válaszon azonban ő is meglepődött.

Cymothoa exigua a konzervben? Forrás: Twitter.com/zoelouisebutler

Stuart Hine, a londoni Nemzeti Történeti Múzeum azonosítási szolgálatának szakembere szerint Zoe Butler egy feldarabolt Cymothoa exiguát talált, azaz egy olyan rákot, amely a halak nyelvén élősködik. A kopoltyúnyílásokon bejutva elsorvasztja a nyelvet, majd a nyelv helyén él, és a bejövő táplálék egy részét elfogyasztja.

Cymothoa exigua a nyelven Forrás: Origo

A képeket látva a konzerv gyártója azonnal elnézést kért, és biztosította, hogy küldenek neki olyat, amiben biztos nincsen potyautas, igaz szerintük ez nem a nyelvpusztító parazita, hanem egy magalopa rák. „Nem kártérítést vagy életre szóló tonhalellátást szeretnék, csak kíváncsi vagyok, mi ez. Szeretném, ha mással nem fordulhatna elő” – mondta az egyházi hivatalnokként dolgozó fiatalasszony.

Cymothoa exigua, rögtön kettő Forrás: Picasa

Angliában nem ez volt az első eset: a közelmúltban Paul Polli 62 éves nyugdíjas talált egy kifejlett Cymothoa exiguát a szupermarketben vásárolt halfilében, előtte pedig Írországban, a Tescónál vásárló Rick Beattie is belefutott egybe.