47 millió forintra bírságolták az Aldit

aldi, illusztráció
Budapest, 2008. március 31. Nyitás előtt a német Aldi Áruházlánc üzlete Budapesten, a XVI. kerületben. Március végén, április elején nyithatja meg első üzleteit az olcsóságáról híres Aldi. A cég Magyarországra tervezett 400 üzletéből egyszerre akar megnyitni 20-25-öt. MTI Fotó: Balaton József
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tisztességtelen forgalmazói magatartás miatt mintegy 47 millió forint termékpálya-felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte az ALDI Magyarország Kereskedelmi Bt-t - közölte Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár kedden.  
Vágólapra másolva!

A tájékoztatás szerint a még tavaly indított és több hónapon át tartó hatósági eljárásban a szakemberek a beszállítói áruszámlák közel húsz százalékát tételesen ellenőrizték.

Forrás: MTI/Balaton József


A vizsgált számlák 70 százaléka azt bizonyította, hogy az Aldi a beszállítóinak csak az áruátvételt követő 30 napon túl fizette meg a termékek ellenértékét. Ez ellentétes a tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról szóló törvény előírásaival - hívta fel a figyelmet Zsigó Róbert -, amely arra kötelezi a kereskedőt, hogy az áru átvételét követő 30 napon belül fizessen a beszállítónak.

Emellett a német székhelyű diszkontáruház-lánc úgy fizettetett fix jutalékot a beszállítóival, hogy nem vállalt előre konkrét eladási forgalmat, és nem vállalt kötelezettséget arra sem, hogy a beszállítók termékeinek forgalmát növelni fogja - tájékoztatott az államtitkár.