Vágólapra másolva!
Ha eddig napi kétszeri fogmosással áldoztunk az egészséges fogakért és a szép mosolyért, messze nem tettünk meg mindent, sőt ha felhagytunk az édességgel, akkor sem. Kevéssé ismert tény: bizonyos, akár egészséges ételek is kifejezetten roncsolják fogsort. 
Vágólapra másolva!

A tápanyagbevitel a szájban kezdődik. Az étel nem csak a gyomrunkkal és a többi emésztőszervünkkel, hanem először a fogainkkal találkozik – így annak minősége befolyásolja a fogegészséget, nem utolsó sorban mosolyunk esztétikai képét.

Nem csak a cukor rongál

Fontos az egészséges mosoly Forrás: Thinkstock

Általában a cukrokat tesszük felelőssé a fogak állapotának romlásáért, pedig mellettük a savanyú, savas ételek legalább olyan veszélyesek. Sajnos sokkal több ételünk tartozik ebbe a kategóriába, mint gondolnánk – elsősorban a citrusfélék, a paradicsom, a szénsavas üdítőitalok, az energiaitalok, az alkohol.

Az étellel a szánkba került sav azonnal marni kezdi a fogakat. Nem csak táplálékbevitelkor, de egyes esetekben az ellenkező irányból, a gyomorból is a szájba kerülhet. Az emésztési sav pedig szintén nagyon káros a fogakra nézve. Refluxban szenvedő betegeknek tehát a többi kellemetlen tünet mellett ezért is érdemes kerülni a gyomornedv termelődését indukáló ételeket, vagyis a szánkban található baktériumok cukrokkal és szénhidrátokkal táplálkoznak, a fogak romlásáért nem egyedül a cukrok tehetők felelőssé.

Mitől színeződnek?

A fogak elszíneződésének fő oka, hogy azok valójában nem szilárdak, hanem porózusak. A fog felszínén található pórusok, vagy adott esetben repedések, begyűjtik az étel- és italmaradékokat, melyek idővel elszíneződéseket hoznak létre. A fogorvosok pedig nem sok újat tudnak mondani, csak a régi jó tanácsok komolyan vételét: napi minimum kétszeri, alapos fogmosás, és kötelező fogselyemhasználat. Ez utóbbi kapcsán a szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy fő szerepe az íny védelme, azaz hiába tartjuk egészségesen a fogainkat, ha nem lesz egészséges ínyünk, amelyben megmaradhatnának.

A fog felülete húszezerszeres nagyításban Forrás: Origo

Ha valakinek kifejezetten fontos a fogai fehérsége, a fenti higiéniai alapvetések mellett érdemes figyelni a következő listán szereplő élelmiszereket, melyek, ha egészségesek is, ajánlatos limitálni a bevitelüket, illetve fogyasztásuk után beiktatni egy alapos fogmosást.

Balzsamecet

A balzsamecet dupla dinamit a fogak ellen. Savassága mellett erősen színez. Káros hatásai némileg ellensúlyozhatók, ha fejes saláta mellé fogyasztjuk – a saláta ugyanis védőréteget húz a fogakra.

Bogyós gyümölcsök

Nagyon egészségesek, azonban a legtöbb fajtájuk (fekete áfonya, málna) elszínezi a fogakat. Fogyasztásuk után, ha nem is tudunk fogat mosni, mindenképpen igyunk vizet, és öblítsük át a szájbelsőt.

Savas gyümölcsök Forrás: Thinkstock

Citrusfélék

Szintén kifejezetten egészségesek, a C-vitamin miatt akár a fogíny szempontjából is. Azonban nagyon savasak, ezért a fenti szabályok (fogmosás, ellensúlyozás) itt is igazak.

Kávé, tea

Mindkettő kiszárítja a szájüreg nyálkahártyáját és színezi a fogakat. Ha gyakran fogyasztjuk őket, igyekezzünk kompenzálni hatásukat.

Szárított gyümölcsök

A szárított gyümölcsök elsősorban a ragadósságuk miatt érdemelnek különösebb figyelmet – rágás után rátapadnak a fogakra és az átlagosnál tovább ott maradnak. Elősegítik a fogak romlását és a fogzománc sérülését. Mindenképpen érdemes ügyelni arra, hogy ne maradjanak sokáig a szájüregben.