A felmelegedés áremelést okoz

Desert
A Simpson sivatag Ausztráliában. A megfékezhetetlennek tűnő felmelegedés következtében a század végére több mint öt Celsius fokkal emelkedhet Ausztrália átlaghőmérséklete
Vágólapra másolva!
Ötvenöt Ausztráliában termelt ételt vizsgáltak meg a Melbourne-i Egyetem kutatói, és azt tapasztalták, minőségük jelentősen romlik majd a következő fél évszázadban.
Vágólapra másolva!

Meglepő módját választották ausztrál kutatók, hogy felhívják a figyelmet a globális felmelegedés okozta károkra. Megvizsgálták Ausztrália kedvelt, helyben termelt élelmiszereit, és kimutatták, a klímaváltozás milyen minőségromlást okoz majd.

Már itt van

Richard Eckard, a Melbourne-i Egyetem professzora így nyilatkozott: „A globális felmelegedésről általában úgy beszélünk, mint egy távoli jövőben bekövetkezendő jelenségről. Valójában már most befolyásolja aa mindennapi életünket.”

Vadteve-gyérítés Ausztráliában Forrás: Ecotone Wildlife Veterinary Services

A kutatás során többek között a végigvette, hogy Ausztrália sivatagai sokkal forróbbak lesznek; a heves esőzések száma növekedni fog. A ciklonok száma csökken, viszont sokkal hevesebbek lesznek a megszokottnál. Mindezek jelentős mértékben befolyásolják a mezőgazdasági termelést és arra kényszerítik a gazdákat, alkalmazkodjanak a megváltozott körülményekhez – ez vagy az árakban vagy a minőségben okoz jelentős változásokat.

A farmerek kénytelenek átváltani hőség-toleráns, alacsonyabb minőségű takarmánynövényekre, míg a borászoknak vagy délre kell költözniük, vagy vállalniuk kell a megváltozott talaj okozta károkat. A klímaváltozással többek között az alma ára is növekedni fog, ha a termesztők árnyékolókkal védik majd kertjeiket közvetlen naptól. A kutatók szerint csökken majd a tejtermékek mennyisége.

A Simpson sivatag Ausztráliában. A megfékezhetetlennek tűnő felmelegedés következtében a század végére több mint öt Celsius fokkal emelkedhet Ausztrália átlaghőmérséklete Forrás: Nick Rains/Nick Rains

Nagy a baj

Rob McCreath, feltoni farmer alátámasztja az egyetemi jelentést: „A tavalyi év volt a legmelegebb, amit valaha tapasztaltunk. Az idei úgy tűnik, még rosszabb lesz. A szárazság hatalmas területeket érint. Az idióta politikusok még mindig a szénnel és a gázzal vannak leginkább elfoglalva, miközben tudományos bizonyítékok tömkelege mutatja, mekkora a baj”.