Méreganyag a D.Kaiser Krone kávéban

Lattéra fel! Végre hivatalosan is egészséges a kávéfogyasztás szívderítő kávé latte
Vágólapra másolva!
Közel negyven őrölt kávé laboratóriumi és kedveltségi vizsgálatát végezte el a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal – volt olyan is, amit gabonával kevertek.
Vágólapra másolva!

A Nébih által koordinált ellenőrzés kereskedelmi mintavételeit ezúttal a Veszprém Megyei és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága végezte el. Két, Magyarországon és Ausztriában egyaránt kapható kávé összehasonlító vizsgálatára is sor került. Az ellenőrzés során vizsgált 37 kávé tekintetében különös figyelmet fordítottak arra, hogy a minták reprezentálják a hazai boltokban található kínálatot.

A divatos negyedkilós

Az őrölt, pörkölt kávék közül a vásárlók körében legnépszerűbb negyedkilós termékeket vizsgálták. A munka nem terjedt ki a koffeinmentes, a csökkentett koffeintartalmú, az ízesített kávékra, illetve a kávékeverékekre és a pótkávékra sem.

Lattéra fel! Forrás: Thinkstock

A kávékra vonatkozó uniós és hazai szabályozás csak a kivonatokra terjed ki – erről a Magyar Élelmiszerkönyv kávé- és cikóriakivonatokról szóló 1-3-1999/4 számú előírásán rendelkezik. A kávétermékekre vonatkozó további szabályokat idehaza a Kávé, kávékeverék, pótkávé és kávékészítményekről szóló 2-231 számú irányelv foglalja össze, melynek alkalmazása nem kötelező, igaz, az élelmiszerkönyvi irányelvben szereplő megnevezés használata esetén az terméknek meg kell felelnie az irányelvben foglaltaknak. Az őrölt kávéra vonatkozó előírásokat is ebben találjuk.

Az első tíz

1. Tchibo Exclusive, 2396 Ft/kg

2. Bellarom Gold, 3596 Ft/kg

3. Pellini Tradizionale, 4998 Ft/kg

4. Cafe Pellini Top (arabica 100%), 11 996 Ft/kg

5. Spar Regio Gold, 2276 Ft/kg

6. S Budget Caffee Classico, 1556 Ft/kg

7. Grano de Café, 1556 Ft/kg

8. Douwe Egberts Omnia Classic, 3196 Ft/kg

9. Jacobs Merido Mocca, 2160 Ft/kg

10. Lavazza Crema e Gusto, 5540 Ft/kg

A Nébih renkdívül részletes táblázatát az összes kávéval ide kattintva tudja letölteni.

Lássuk, mi mit jelent?

Nyerskávé (zöld kávé): A kávécserje gyümölcshústól és pergamenthéjtól teljesen, ezüsthéjtól megfelelő eljárással a lehető legnagyobb mértékben megtisztított termése. Növénytanilag kétfajta nyerskávét (Arabica és Robusta) különböztetünk meg, az elnevezésben a származási hely is szerepel. A nyerskávé nedvességtartalma legfeljebb 14% (m/m), koffeintartalma több mint 0,8% (m/m), a hamu kloridtartalma pedig legfeljebb 1,1% (m/m).

Kávé: Egyfajta nyerskávéból vagy többfajta nyerskávé keverékéből pörköléssel kávéital készítésére és ezáltal emberi fogyasztásra alkalmassá tett termék. A kávén kívül más hozzátett anyagot nem tartalmaz. Koffeintartalma több mint 0,8%. A pörkölt kávészemek kívül-belül egyenletesen barna színűek. Szemes vagy őrölt kávéként kerül forgalomba. Megnevezés: Őrölt kávé

Kávékeverék: Egy- vagy többfajta nyerskávéból és egy vagy több különböző fajtájú szénhidráttartalmú növény részeiből (pótkávéból) különböző arányban végzett keveréssel, pörköléssel és esetleg adalék- vagy segédanyagok hozzáadásával készített, a kávéitalra emlékeztető ital főzésére alkalmas termék.Őrölt formában kerül forgalomba. Megnevezés (pl.): Kávékeverék, 25% pótkávéval

Pótkávé: Egy vagy többféle növényi részből pörköléssel, adalék- és segédanyagok hozzáadásával vagy anélkül készített termék, amelynek főzete a pörkölt kávé főzetéhez hasonlóan kávéitalként önmagában is, de pörkölt kávéval keverve is fogyasztható. Szemesen, őrleményként, granulálva, esetleg préselt formában került forgalomba. Megnevezés (pl.): Cikóriakávé, malátakávé, gabonakávé-keverék

A Nébih az ellenőrzés során vizsgálta a minőségi és biztonsági paramétereket, a kedveltséget, valamint azt, hogy a termékek jelölése megfelel-e a jogszabályban előírtaknak. Minden termék esetében elvégezték a Magyar Élelmiszerkönyvben szereplő paraméterek (vízben oldódó szárazanyag-tartalom, víztartalom, koffeintartalom) vizsgálatát.

Tejeskávé az asztalon Forrás: Picture-Alliance/AFP/Robert Schlesinger

Bebizonyosodott, hogy mindegyik termék megfelel az előírásoknak. A vizsgált 39 kávé koffeintartalmának átlaga 2,34% (m/m) volt. A legerősebb a Tchibo Family volt 3,08% (m/m) koffeintartalommal. A legalacsonyabb koffeintartalmú kávé a Jacobs Krönung és a D.Kaiser Krone volt 1,68% (m/m)-kal.

Kóstoló is volt

A Nébih szakemberei, kávészakértők, civilek gyűltek össze a kedveltségi vizsgálat lebonyolításához – az ehhez szükséges helyszínt és a technikai feltételeket a Semiramis kávépörkölő üzeme és Szongoth János kávészakértő tudása biztosították.

A rendelkezésre álló 39 kávéterméket brazil (cupping) módszerrel kóstolták végig a tesztelők: akadt egyöntetű tetszést kiváltó aromájú és ízű kávé, de olyan is, amit többen nem vásároltak volna újra. Számított az íz, a teltség, az aroma értékelése, továbbá illatmintát vettek főzött kávékból.

Minden kávét vakon kóstoltak, így nem tudták, éppen melyik márka terméke kerül a csészéjükbe. Mivel a kedveltségi vizsgálattal párhuzamosan zajlottak a laborvizsgálatok, még az ochratoxin-A szennyezettség miatt a forgalomból kivont D.Kaiser Krone is szerepelt a tesztelendő kávék között – érdekesség, hogy e termék esetében a kóstolók idegen ízt is éreztek.

Van, aki zaccosan kedveli Forrás: hemis.fr/Mattes René

A hazai jobb

Érdemes megemlíteni, hogy a Nébih a Lavazza és a Segafredo termékeiből összehasonlított egy Ausztriában és egy itthon kapható csomagot is: a Magyarországon vásárolt áruk jóval előrébb végeztek a kedveltségi listán osztrák társaikhoz képest, a két országban árult termékeket – jelölésük alapján – feltételezhetőleg máshol gyártották.

Az ochratoxin-A kis mennyiségben többféle élelmiszerben előfordulhat, és jelenléte nem küszöbölhető ki teljesen, ezért az unióban szigorú előírás vonatkozik a határértékére. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) az élelmiszerben lévő ochratoxin-A tekintetében aktualizált tudományos véleményt fogadott el az új tudományos információk figyelembevételével, és a megengedhető heti bevitelt (TWI) 120 ng/testsúlykilogramm értékben rögzítette.

Csak egy kis méreg

Az ochratoxin-A bizonyos mikroszkopikus gombafajok (penészgombák) által termelt méreganyag (mikotoxin), amely főként gabonafélékben, gabonakészítményekben, hüvelyesekben, pörkölt kávéban, sörben, szárított szőlőben, szőlőlében, borban, kakaóban, mogyorófélékben és fűszerekben fordul elő.

A laboratóriumban mind a 39 termék esetében megtörtént az ochratoxin-A vizsgálata is, a mért eredmények alapján egy termék kivételével mind megfelelt a jogszabályban előírtaknak. A kifogásolt őrölt pörkölt kávé ochratoxin-A szennyezettsége 12,95 μg/kg volt a maximálisan megengedett 5,0 μg/kg-mal szemben. A hatóság azonnali hatállyal elrendelte a forgalomból való kivonását, a fogyasztókhoz eljutott termékek visszahívását és a forgalomba hozatal megtiltását, illetve élelmiszer-ellenőrzési bírságot is kiszabott.

Nem csak kávé volt benne

Laboratóriumi vizsgálataink során kiderült, hogy a kedveltségi vizsgálat szerint utolsó helyen végzett D.Kaiser Krone őrölt pörkölt kávé glutént, illetve a mikroszkópos vizsgálat alapján idegen növényi eredetű keményítőszemcséket is tartalmaz a kávé szövetelemek mellett. A kávé valószínűleg pörkölt gabonaféléket tartalmaz.

Egy jó fekete mindig divatos Forrás: Thinkstock

A toxinszennyezettség és a gluténtartalom mellett a termék alacsony koffeintartalma is gyanússá vált a hatóság számára. A Nébih Kiemelt Ügyek Igazgatósága helyszíni ellenőrzést végzett, és nyomonkövetési problémákat tárt fel. Az ellenőrök az üzemben 8,2 tonna terméket koboztak el, további 12 tonna esetében forgalmi korlátozást rendeltek el, az üzem működését pedig felfüggesztették.

A növényvédőszer-maradék vizsgálat alapján minden termék megfelelt. Az alkalmazott szűrővizsgálati programmal 399 különböző hatóanyag és bomlástermékei vizsgálatára került sor. A minták váratlan, de megnyugtató módon nem tartalmaztak kimutatható mennyiségben növényvédőszer-maradékot – ennek magyarázata biztosan nem az, hogy a kávé termesztése során nincs szükség növényvédő szeres védekezésre, hanem sokkal inkább a kávé botanikájában, illetve feldolgozásának módjában rejlik.

A kávé, mint minden intenzív módon monokultúrában termesztett növény, sok energiát és vegyi védelmet igényel. A fogyasztásra kerülő kávébabszemek azonban rejtve vannak a permetlétől, hiszen a gyümölcshúsban helyezkednek el.

A kávészemek szüretelését kézzel végzik, majd termőhelytől függően száraz vagy nedves eljárással azonnal tisztítják és érlelik a szemeket, ezt követően egy hántológép segítségével a babszemet és a húst elválasztják egymástól. A kávébabot 10–14 napig szárítják. A növényvédőszer-maradékok, ha át is tudnak hatolni a gyümölcshúson, a feldolgozás utolsó fázisában, a folyamatosan emelkedő hőfokon végzett pörkölés során elbomlanak.

A jogszabályokban előírt jelölési követelményeket minden terméknél ellenőrizték. A kávé csomagolóanyagán nem kötelező feltüntetni a származási országot, de a jelölés ellenőrzése során kiderült, hogy több termék esetében önkéntesen feltüntetik ezt az információt a gyártók, illetve forgalmazók.

Gusztusos, igaz? Forrás: Thinkstock

Két termék esetében találkoztak az ellenőrök kisebb jelentőségű jelölési hibával, amelyek miatt a felelős élelmiszer-vállalkozásokat figyelmeztették. Egyik termék esetében a nettó tömeg betűmérete nem érte el a 4,0 mm-t, a másiknál jelölési hibának számított, hogy a magyar nyelvű jelölésen megadott dátumformátum (nap/hónap/év) nem volt azonos a gyártó által ténylegesen használt hónap/év formátummal.

Összességében a 39 termékből háromnál indítottak hatósági eljárást.