Március 23-án, a Hennessy-Dining Guide Év Étterme Gálán fény derült a hazai gasztronómia idei legjobbjaira. Az év étterme ezúttal a Huszár Krisztián séf vezette ZONA lett, míg Az Év Street Foodja elismerésnek a vietnami ételekben utazó Funky Pho örülhetett. Ebben az évben ketten is kiérdemelték az év ifjú séftehetségének járó díjat – Nagy Szabolcs és Giczi Andor a Fricska Gasztropub csapatát erősítik –, a legprogresszívebb konyha pedig az Olimpia.

A tapasztalt tesztelőkből álló szakmai zsűri egész évben látogatta és pontozta az éttermeket: az értékelés az étterem hangulatától kezdve az alapanyagok minőségén és az ételek elkészítésen át a kiszolgálásig mindenre kiterjedt. Az így kialakult pontszámok átlagából született meg a végső sorrend, amely most is tartogatott meglepetéseket.

Az idei győztes: a Zona

A zsűri ebben az évben a budapesti Zona étterem teljesítményét ítélte a legkiemelkedőbbnek, amelyet a Baldaszti Group működtet. „Huszár Krisztián séf a biztonsági ízektől feltűnően eltérő ízvilágot produkál. Ételeit a maximumra törekvő tisztaságú ízlés és a műremekek harmóniája jellemzi. Ételei élvezetes, intelligens fúziók, mintha a kompozíció magától a természettől eredne” – indokolta meg a döntést Vajda Pierre, a Dining Guide főszerkesztője, a Hennessy-Dining Guide Év Étterme Díj zsűrijének elnöke. Az elismerést az étterem csapatának Daniel Sebe, a Hennessy regionális értékesítési igazgatója adta át.

Az elmúlt évekhez hasonlóan döntő többségben idén is a budapesti éttermek képviseltetik magukat a legjobb 10-ben, a székesfehérvári 67 pedig sorozatban harmadszor az egyetlen vidéki étterem a listán. Az ebben az évben elismert éttermek ABC-sorrendben a következők: 67, Alabárdos, Arany Kaviár, Baltazár, Csalogány 26, Laci!Konyha!, MÁK, Olimpia, Salon, Zona.

A Zona étteremForrás: Facebook

Az Év Street Foodja: Funky Pho

Idén először azokat a helyeket is díjazták, ahol a legfigyelemreméltóbb streetfood-fogások készülnek, hiszen ez a műfaj itthon is egyre inkább teret hódít. A kategória TOP 10-es listájának élén a különleges vietnami ízeket egyedi hangulattal párosító Funky Pho étterem végzett, akik Havas Dórától és Fördős Zétől, a Street Kitchen ismert gasztrobloggereitől vehették át a díjat.

„Phójukon kívül a különböző ázsiai országok klasszikusait felsorakoztató heti menüik, kiemelkedő pacalsalátájuk, malaccsászáros rizspalacsintájuk miatt szeretjük őket, és mert sikerült olyan hangulatot teremteniük, amit eddig nem nagyon tapasztaltunk itthon” – tette hozzá Vajda Pierre.

Egy fogás a Funky PhóbanForrás: Facebook

A street food TOP 10-ben a Funky Pho mellett további 9 olyan éttermet találunk, amelyek bebizonyították, hogy ezt a műfajt is lehet – és érdemes – szívvel-lélekkel űzni. A közeljövőben ezekre a helyekre mindenképp érdemes betérni: A Séf utcája, Bors GasztroBár, Funky Pho, Gyradiko, Komachi, Padron, Pesti Burger és Bár, Pista bá’, Pizza Me, Zing.

Az Év Ifjú Séftehetségei: Giczi Andor és Nagy Szabolcs

Az Év Étterme Gálán évről évre bebizonyosodik, hogy felnövőben van egy új nemzedék, amelynek tagjai sokszor az idősebb kollégáknak is tudnak még meglepetést szerezni. Az Év Ifjú Séftehetsége Díjat – amelyet a 30 év alattiak érdemelhetnek ki – ezúttal a Fricska Gasztropub két fiatal séfje, Giczi Andor és Nagy Szabolcs vehette át.

Az idei díjazottakForrás: Origo

A gáláról nem hiányozhatott az az étterem sem, amely aránylag rövid időn belül látványosan sokat fejlődött, így vonva magára a figyelmet. Az Év Legprogresszívebb Konyhája a klasszikus bisztróvonalat képviselő Olimpia lett: Ádám Csaba séf, tulajdonos étterme többek között valódi kulináris intelligenciájával, rendkívül izgalmas ízeivel és innovatív párosításaival győzte meg a zsűrit.

Lelkiismeretes, profi termelők nélkül nincs hazai minőség: Baumgartner Zsolt mangalicasonkájáért, Csóll Péter a Stühmer Csokoládéért, Szomor Dezső pedig szürkemarha-szalámijáért vehette át a Magyar Konyha szerkesztősége által odaítélt Az Év Termelője Díjat Dr. Lévai Anikótól, a gasztronómiai magazin szerkesztőbizottságának elnökétől.

ZONA adagForrás: Facebook

A magyar Bocuse d'Or-csapatot is elismerték

Idén az elmúlt évektől eltérően kiemelt csoportként kezelték a Michelin-csillagos éttermeket – a Costest, az Onyxot, a Borkonyhát és a Tantit –, és követendő példaként állították őket az utódok elé.

Az idén Lyonban 13. helyezést elért magyar Bocuse d’Or-csapat tagjai (Molnár Gábor versenyző, séf, Pohner Ádám commis, Vomberg Frigyes coach és Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke) az év gasztronómiai teljesítményéért járó elismerést vehették át.