Ha szeretnénk kicsit visszautazni az időben és kellően rusztikus környezetben enni valami nagyon finomat, remek borokkal öblögetve, akkor tényleg irány Villány. Gerééket már meglátogattuk, most a Halasi család vendéglője van soron. 

Mottó: "A Halasi család azért hozta létre ezt az általuk megálmodott és megvalósított pincészetet, hogy Villány legkiválóbb minőségű prémium borkultúráját, és a tradicionális magyar konyha hagyományait féltett kincseként megőrizze az utókor számára. Az a hely, ahol megáll az idő."

Lássuk a menüt, amit meg is nézhetnek, hiszen a LifeNetwork Tv Restaurant című műsorának videója a cikk végén található.

Leves:

Kolbászos burgonyakrémleves

Kolbászos burgonya krémleves - Halasi étteremForrás: Origo

Hozzávalók:

  • sárgaburgonya 0,5 kg
  • zellergumó 0,3 kg
  • vöröshagyma 0,1 kg
  • tejföl 0,3 kg
  • mustár 0,05 kg
  • vaj 0,1 kg
  • stifolder 0,25 kg
  • fehér kenyérbél 0,20 kg
  • babérlevél 1db
  • petrezselyem zöld 1 csokor
  • só-bors
  • víz vagy húsleves

Elkészítés a séf saját szavaival:

Villával szaggatott kenyeret pirítunk serpenyőben, vagy sütőben. A stifolder felét kockára vágjuk, másik felét sütőben vagy mikróban ropogósra sütjük és morzsává őröljük. A tejföl felét habszifonba töltjük és két patront csavarunk bele.

A tisztított burgonyát, vöröshagymát és zellergumót vékonyra szeleteljük.

Feltesszük lábosban annyi folyadékban főzni, amennyi ellepi. Sóval, borssal és babérlevéllel ízesítjük. Miután puhára főtt, kiemeljük belőle a babért és tejföllel, mustárral, vajjal, petrezselyemmel leturmixoljuk.

Tálaláskor a tányér közepére halmozzuk a stifolder kockákat, tejfölhabot fújunk rá, majd megszórjuk pirított kenyérrel és kolbászmorzsával. Az egészet felöntjük a levessel.

A cikk legvégén a videóban 1:15 től látható a leves elkészítése lépésről lépésre. 

Főétel

Kacsamell zellerpürével és zöldségekkel:

Kacsamell zellerpürével és zöldségekkel - Halasi étteremForrás: Origo

Hozzávalók:

  • kacsamell 0,8 kg
  • só-bors-rozmaring
  • zellergumó 0,8 kg
  • vaj 0,1 kg
  • brokkoli 0,5 kg
  • sütőtök 0,5 kg
  • alma 2db
  • szőlőmagolaj 0,05 l

Elkészítés a séf saját szavaival: 

A kacsamelleket megformázzuk, zsírját finoman bevágjuk. Sóval, borssal, friss vágott rozmaringgal ízesítjük. Serpenyőben bőrét ropogósra pirítjuk, majd 160 fokos sütőben az ízlésünknek megfelelő fokozatra sütjük.

A meghámozott zellergumót felszeleteljük, vízben puhára főzzük. Leszűrjük, ezután kevés sóval ízesítve, vajjal turmixoljuk teljesen simára. A brokkolit rózsáira szedjük és sós vízben leforrázzuk.

A sütőtököt és az almát meghámozzuk és vékonyra cikkekre szeleteljük. Serpenyőben szőlőmag olajon lassan mindkét oldalukon karamellizáljuk, brokkolit is mellé tesszük, míg vissza nem melegszik. Tálalás előtt a kacsamellet néhány percig pihentetjük és felszeleteljük.

A cikk legvégén a videóban 6:19 től látható a főétel elkészítése lépésről lépésre.

Desszert

Csokoládékrém torta málnával négy főre

csokoládékrém torta málnával - Halasi étteremForrás: Origo

Hozzávalók:

  • csokoládé 70%-os  0,2 kg
  • tejszín 0,22 kg
  • passiógyümölcs püré 0,03 kg
  • porcukor 0,03 kg
  • kakaós kekszmorzsa 0,1 kg
  • vaj 0,05 kg
  • kakaópor 25%-os 1 teáskanál
  • robbanós cukor 1kávés kanál
  • málna 0,1 kg
  • szárított málna
  • menta 1 szál
  • szőlőmagolaj 0,1 l

Elkészítés a séf saját szavaival: 

Málnát turmixolunk egy pohárban és ezután leszűrjük. A menta leveleit 150 fokos szőlőmagolajban ropogósra sütjük, majd papírtörlőn tartjuk tálalásig.

A kekszmorzsát összekeverjük olvasztott vajjal és a robbanós cukorral, majd formába tömörítjük. Egy tálba tesszük a csokoládét, passiópürét, porcukrot. A tejszínt felforraljuk és a csokoládéra öntjük. Lassan egyneműre keverjük és a morzsára töltjük.

Hűtőbe tesszük 1-2 órára. Tálaláskor kivesszük a formából a csokitortát, megszórjuk kakaóporral, málnakrémet és szárított málnát teszünk rá. A sült mentával megszórjuk.

A  videóban 18:39 től látható a desszert elkészítése lépésről lépésre.

Azt étterem honlapja itt érhető el.

Kapcsolódó cikkek: