Minden szakács Budapestre figyel

Bocuse d Or - A nyertes plakát története, Kult
Vágólapra másolva!
A 2016-os a Bocuse d’Or európai selejtezőjét Budapesten tartják, ami hihetetlen elismerés és reklám az országnak. Gasztronómiailag és turisztikailag is fontos esemény lesz ez jövő májusban, amelyet a magyar kormány is támogat. 
Vágólapra másolva!

A megállapodásról szóló dokumentum aláírásához a versenyt alapító Paul Bocuse fia, az esemény szervezésében aktívan részt vevő Jerome Bocuse is Budapestre jött. Tavaly a stockholmi európai döntő keretében derült ki, hogy Budapest nyerte a következő selejtező rendezésének jogát, maga mögé utasítva Londont és Bécset is. A verseny időpontja 2016. május 9-11, helyszíne a Sirha Budapest Kiállítás a Hungexpón.

Nagy esemény előtt állunk Forrás: Barnabas_Imre

Állami befektetés az ország-imázs építésben

Széll Tamás 2010-es, majd Molnár Gábor idei sikerei után nem csak a magyar gasztronómia állt a Bocuse d’Or mellé, hanem a magyar kormány is támogatja az eseményt és az induló csapatot. Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes elmondta, kormányhatározatban szögezték le, hogy minden szükséges anyagi támogatást biztosítani kell a versenyhez. A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint ez közel 300 millió forintot jelent, ami magában foglalja Molnár Gábor és csapatának felkészülési támogatását is.

Bocuse d Or - Európa ránk figyel majd Fotó: Fütő Beáta

Miért fontos Magyarországnak a Bocuse d’Or?

Nem csak gasztronómiai szempontból hihetetlen mérföldkő a budapesti rendezés joga, hanem elsőrangú turisztikai reklám is. A Bocuse d’Or óriási rendezvény, rengeteg előkészület és munka kell a megszervezéséhez: húsz európai országból érkeznek majd séfek a csapataikkal, akiket el kell szállásolni, plusz elképzelhetetlen mennyiségű, kiváló minőségű alapanyagot szükséges biztosítani a versenyre.

Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke (egyben a Michelin-csillagos Onyx étterem résztulajdonosa) a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az élelmiszereken túl a Hungexpón tíz, Michelin-csillagos konyhának megfelelő boxot kell kialakítani a versenyre.

A versenyen (mint ahogyan kétévente rendezett lyoni döntőn is) egy húsos és egy halas ételt kell elkészíteni. A versenykiírás szerint hagyományosan mindkettőnél van egy-egy kötelező alapanyag, amelynek bizonyos mennyiségben kötelező megjelennie a tányéron. Hamvas elmondta, hogy az egyik alapanyag biztosan magyar lesz (jó eséllyel vadhús), de ha minden jól megy, talán mindkettő.

A világbajnokságra ezzel a tállal készültünk Forrás: Fűtő Beáta

Ez óriási felelősség, hiszen az induló csapatoknak folyamatosan, egyenletes, kiváló minőségben kell szállítani az alapanyagokat, hiszen a felkészülés során is ebből kell dolgozniuk. Erről az alapanyagról pedig a fél világ beszélni fog, megnő az érdeklődés iránta, tehát olyat kell választani, amely kiváló minőségű, nagy mennyiségben elérhető és amelyet később piacra is lehet dobni, így nemzetgazdasági szempontból is hasznos.

Nem csak az alapanyag, hanem Budapest is a figyelem központjába kerül majd, ami a májusi döntőre biztosan, de nagy valószínűséggel azután is rengeteg turistát fog vonzani a fővárosba. Szalay-Bobrovniczky Alexandra elmondta, hogy ez hatalmas elismerése a gasztronómia képviselőinek, a fővárosnak, ezért széleskörű támogatást biztosítanak a gasztronómia fejlesztésére.

A munka megkezdődött

A New York Kávéházban tartott sajtótájékoztatón részt vett Jerome Bocuse és a Sirha kiállítás vezetői is, hogy ünnepélyes aláírásukkal megkezdjék a munkát az egy év múlva rendezett európai döntőre.

“Ez egy olyan esemény, amit személyesen kell átélni. 1987-ben kezdődött, éttermi séfeknek szól, hogy megmutathassák, mire képesek. Azóta óriási eseménnyé nőtte ki magát. Nagyon fontos számunkra, hogy összehozzuk a gasztronómia jeles képviselőit, hogy ne csak az interneten találkozzanak egymással, hanem együtt létrehozzanak valami jót, hogy személyes kapcsolatuk legyen.” - mondta Jerome Bocuse a versenyről.

Az észtek ilyet készítettek a vb-re Forrás: Bocuse d'or Official

Az arénában állni versenyzőként, szurkolóként és tudósítóként is hihetetlen érzés. A felkészülés időszaka leginkább egy komoly sportoló edzéseihez hasonlít, az esemény pedig valahol az Oscar-gála és az Olimpia között lehet. A szakmai legkiválóbb képviselői felelnek a verseny tökéletes, zökkenőmentes lebonyolításáért.

Jerome Bocuse szerint ehhez a megmérettetéshez hosszú tanulási folyamat és türelem kell. Szavai alapján Magyarország egyre nagyobb esélyesnek számít a Bocuse d’Or-on, mert a magyar gasztronómia egyértelműen fejlődik, amelyet az Onyx étteremben tesztelt is: fantasztikusnak találta, nem csak az alapanyagok, hanem a kreativitás és az innovatív elkészítés miatt.

A magyar Bocuse d’Or történelem

Magyarország akkor került a Bocuse d’Or életébe, amikor 2013-ban az első magyar versenyzőként Széll Tamás és csapata (Hamvas Zoltán coach, Garai Ádám commis) bekerült a lyoni döntőbe, ahol bemutatkozó csapatként és országként a fantasztikus 10. helyet szerezték meg a 24 induló ország közül. Így követtük az eseményeket két éve. Akkor az aranyérmet a franciák, az ezüstöt a dánok, a bronzot pedig a japánok nyerték el.

Őket követte sikerekben Molnár Gábor és csapata (Vomber Frigyes coach, Pohner Ádám commis), akik a tavalyi stockholmi európai döntőn a 9. helyet megszerezve kvalifikálták magukat a 2015-ös lyoni döntőre, amelyről a Táfelspicc is folyamatosan követett: Molnárék megismételték a két évvel ezelőtti sikert, a 13. helyen végeztek. Idén a norvégok diadalmaskodtak, utánuk az amerikai és a svéd csapatok állhattak dobogóra.

A Bocuse d’Or-on különdíjat is osztanak: a legjobb commis-nak (segítőnek), a legjobb hal, a legjobb hús, a legjobb promóció és a legjobb plakát is külön elismerést érdemel. 2013-ban és idén is elvittük a legjobb plakátnak járó díjat, tehát nem csak gasztronómiában vagyunk erősek a versenyben.

Nagy a susmus? Forrás: Origo

Ki fogja képviselni Magyarországot?

Hatalmas az érdeklődés a verseny iránt a magyar séfek részéről is. Idén májusban írnak ki egy pályázatot, amelynek a döntője nagy valószínűséggel novemberben lesz a Hagyomány és Evolúció verseny keretén belül. Az ottani első hat helyezett megkezdi a felkészülését a február középre tervezett magyar döntőre, ahonnan egy olyan séf és csapat fog kikerülni, aki a több hétig tartó, pontosan megtervezett felkészülés után képviselheti Magyarországot a májusi döntőn.