Kokain helyett csokoládét?

csokoládé kokain
Nem koksz, hanem csoki
Vágólapra másolva!
Ez a legújabb élelmiszer-ipari divat, de egyetlen orvos sem ajánlja. Ennek ellenére ötven dollárért bárki számára hozzáférhető az orron át felszippantható kakaó.
Vágólapra másolva!

A kis gépezet, ami segít felszippantani a port, mintha csak kokain lenne egy belga csokoládékészítőtől, Dominique Persoone-től származik, akit még 2007-ben kértek meg a Rolling Stones egyik partijának megszervezésére.

Ekkor fogalmazódott meg benne a kérdés, hogy a vendégek miért ne fogyaszthatnák el desszertjüket – stílszerűen – az orrukon keresztül? Ekkor még Persoone sem gondolta, hogy később 25 ezer darabot ad majd el belőle. Mostanra már különböző ízesítésű belga kakaót is szippanthatunk (például gyömbérrel, mentollal vagy málnával). A chilis verziót egyelőre csak a feltaláló próbálta ki, aki töredelmesen vallotta be, nagyon rossz ötlet volt.

Nem koksz, hanem csoki Forrás: Milo-Profi/Arthur Los

Otthon ne próbálja ki senki a saját kakaójával, ugyanis Persoone sokáig kísérletezett a megfelelő változattal, amely legkevésbé irritálja az orrot. Az inspiráció nagyapjától származik, aki hasonló masinát használt dohányfelszívás céljára.

Egyesek szerint ez a csokoládé-élvezet egyik új formája – az íz állítólag tovább tart, a hatás pedig elhúzva, kitolva érződik. Az orvosok azonban a legkevésbé sincsenek meggyőzve: a New York-i fül-orr-gégész Jordan Josephson szerint a kakaópor felszippantása egyáltalán nem veszélytelen, az orrunk ugyanis nem az ilyen feladatokra való, és minden számára idegen anyagot méregként fogad be. A szakértői vélemények ellenére a találmány sikere egyelőre töretlen. Persoone elég lazán áll a dologhoz: „Nem én vagyok a rossz fiú, aki így próbálja népszerűsíteni a drogozást - az élet unalmas, próbáljuk meg jól érezni magunkat”.