Ezek a gyorskaják idei sztárjai

falafel  címlap
Vágólapra másolva!
A Food Beast összeszedte azt a hat kaját, amelyek szerintük 2015-ben az élelmiszeripari trendek szempontjából a legfontosabbak lesznek. Ha igazuk van, az idei év nem sok izgalmat tartogat, cukros-zsíros finomságokat viszont annál inkább.
Vágólapra másolva!

A donut és társai

A donut és különböző mutációi (például a cronut) egy ideje lázban tartják a nassolókat. Az idei évben szinte biztos, hogy még tart a sikerük, illetve várhatóak újabb megoldások és receptek. A kreativitás a tészta variálásától viszont lassan átterelődik a töltelékre. Nálunk egyelőre nem, de máshol már elérhető a fagylalttal töltött fánk.

Forrás: culinarybrodown.com

A bajnokok reggelije

A Food Beast szerint az utcai és sporteseményeken árult zsíros húsos ételek sosem fognak eltűnni, sőt most éppen felfutóban vannak. Az angolszász helyzet ezen a területen kissé másképp fest, mint a magyarországi, de annyi belátható, hogy a különféle kültéri eseményeken nálunk sem akarnak eltűnni a sült kolbászok és pecsenyék - újítások és változtatások nélkül is szeretjük őket. Közben gombamód szaporodnak a street food-ot árusító helyek is, változó minőségű portékával.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Gofri és gofrizálás

Bár nálunk még a klasszikus értelemben vett gofrinak sincs túlzott sikere, külföldön már a buci, a pita és a tortilla helyettesítésére is használják. Mindemellett az édes variánsai is sokkal izgalmasabbak, mint az itthon bevált lekvár-tejszínhab-csokiöntet hármas. Közben megszületett a gofrizálás („waffling”) fogalma is: a kalandot kedvelők a különböző ételeket vagy ételmaradékokat gofrisütőben újrasütik és átformálják.

Forrás: Táfelspicc

Közel-keleti kaják

Nincs új a nap alatt. Nagyon sok és sokféle keleti étel közül választhatunk, a minőség és az autentikusság azonban nem mindig garantált. Természetesen a közel-keleti konyhát nem fedi le teljesen a kebap, a hummusz és a falafel, hiszen rengeteg étel van még, ami egyelőre nem jutott el Európába, de várat magára. Például a fattoush, ami pirított pitadarabokból és zöldségekből álló saláta; vagy a tabbouleh, ami bulgur és zöldségek gusztusos keveréke.

Forrás: [origo]

Churros, a spanyol donut

Hosszúkás, ropogós és nehéz édesség, azonban nagyon finom - tavaly mi is kipróbáltuk. A churros a spanyolok égetett tésztás kedvence, ami legközelebb a fánkhoz áll. Általában cukorba és fahéjba forgatják, azonban natúran is lehet mártogatni, például forró belga csokiba. És persze rá lehet pakolni mindenféle öntetet, cukorkát, fagyit, pont úgy, mint a donutra, csak a felület kisebb.

Salátavariálás

A lista talán egyetlen igazán egészséges étele a poke, ami egy hawaii eredetű halsaláta. Elsősorban sóval és különböző fűszerekkel pácolt nyers halat (általában tonhalat) tartalmaz, illetve zöldségeket és öntetet ízlés szerint (többnyire rizzsel tálalva). Kedveltsége onnan ered, hogy könnyebb, mint a sül hal, de olcsóbb, mint a sushi. Ötletet meríteni például innen lehet.