16 milliónyi bírságot szabtak ki, de az összkép pozitív

Nébih tavaszi ellenőrzés
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal koordinálásával idén is lezajlott az országos tavaszi szezonális ellenőrzés-sorozat. Az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek szűk egy hónap alatt több mint 3 800 ellenőrzést végeztek, 69 alkalommal figyelmeztetést és mintegy 150 esetben bírságot szabtak ki. 
Vágólapra másolva!

Húsvétot megelőzően majd egy hónapon át vizsgálták a szakemberek az ünnephez kapcsolódó termékeket, a húskészítményeket – főként a sonkát –, a tojást, édesipari termékeket, borokat és szeszes italokat, valamint a szezonális zöldség-gyümölcsöket az élelmiszer előállító és forgalmazó helyeken. Az ellenőrök kiemelt figyelmet fordítottak a termékek jelölésére, a növényvédőszer-maradék felderítésére, az iskolagyümölcs programban résztvevő termelők és vállalkozások ellenőrzésére, a magyar eredetűként jelölt áruk származásának vizsgálatára.

Március 10. és április 6. között összesen 3802 ellenőrzést végeztek az ellenőrök. A feltárt szabálytalanságok miatt 69 alkalommal figyelmeztetést, 148 esetben összesen 16,245 millió forint értékben bírságot szabtak ki.

Forrás: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Az ellenőrzések alkalmával megvizsgált mintegy 25 ezer tétel 1,8 %-át (455 tételt) kellett kivonni a forgalomból a jelölési, nyomonkövethetőségi szabályok megsértése, illetve a fogyaszthatósági és minőség megőrzési idő lejárta miatt. Érdemes kiemelni, hogy idén mindössze az összes ellenőrzés 2,8%-ánál tapasztalt a hatóság higiéniai hiányosságot, ami a tavalyi ellenőrzésekhez képest jóval kevesebb (2014-ben 5,4%).

Forrás: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

16 423 analitikai vizsgálatot végeztek a Nébih növényvédőszer-maradék regionális laboratóriumaiban, mely kimutatta, hogy a minták nem tartalmaztak szermaradékokat a megengedett határérték felett.

Forrás: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

A bárány és nyúl szállítások ellenőrzése alkalmával országosan 486 szállítmányt (131 252 db állatot) vizsgáltak meg a hatósági állatorvosok, melynek során – egy eset kivételével, amikor is a szállítóval szemben a nem megfelelő férőhely miatt eljárás indult – nem találtak hiányosságot.