Ezekkel a receptekkel szoktassa rá gyerekét a halevésre

kapj rá!
Kapj rá a halra!
Vágólapra másolva!
Halas recepteket teszteltek kisiskolásokon a Chef parade főzőiskolában. A gyerekeket Michelisz Norbert autóversenyző és a Barátok közt Som-Balogh Edinája győzte meg arról, hogy a hal nem egy büdös-szálkás étel, hanem a gyermekbarát menük főszereplője is lehet.
Vágólapra másolva!

Még tavaly indult el a Kapj rá! kampány, a magyarországi halfogyasztás ösztönzésére és a helyi fajták népszerűsítésére. Ennek keretében tartottak főzőversenyt az óbudai Chef parade-ban két mesterszakács, Bede Róbert és Áman Attila mentorálásával.

A TV Paprikából ismert Bede volt Som-Balogh Edina segítőtársa – róla írt cikkünket és a vele készült interjút itt olvashatják. Michelisz Norbertet a The bigfish konyhafőnöke, Áman Attila támogatta – ő egyébként a Kapj rá! állandó szakértője is egyben.

Kapj rá a halra! Forrás: tomi/Tomi

Négy kiló per fő = nagyon kevés

Magyarország éves halfogyasztása – négy kilogramm per fő – messze elmarad az európai átlagtól, ami közel huszonegy kiló évente. Ez az arány még rosszabb, ha az iskolai étkezdéket vizsgáljuk. Varga Anita, az OGYÉI-OÉTI dietetikusa elmondta, csupán a sulis menzák 40 százalékának menüjében van kéthetente egyszer szerepel hal. Ezért is hegyezték ki a főzőversenyt olyan receptekre, amelyekkel a gyerekeket is meg tudják nyerni maguknak. A kölyköket arra bíztatták, piszkálják otthon szüleiket, hogy főzzenek nekik több halas ételt.

A közös főzés alapanyagaként az amúgy aránylag jellegtelen ízű busát választották, amelyből könnyen készíthető halfasírt – eleve kevés benne a szálka. Ez a fajta azért is szerencsés választás, mert bár édesvízi hal és könnyen hozzáférhető, az omega-3 tartalma majdnem olyan magas, mint a tengeri halaké.

A hal finom, bár sokan félnek tőle Forrás: tomi/Tomi

A versenyt zsűriző kisiskolások Áman Attila és Michelisz Norbert receptjét szavazták meg a legjobbnak, azonban a másik tányéron sem maradt semmi, így az alábbi két receptet bátran ajánlják otthoni kipróbálásra a tudatos szülőknek.

Áman Attila receptje:

Busa és csirke fasírt, pankó morzsában zöldborsós rizottóval

Hozzávalók négy személyre:

  • 400 gramm busafilé, kétszer ledarálva
  • 400 gramm darált csirkemell fié
  • 8 szál medvehagyma
  • 1 kisebb fej fehérhagyma, kockázva, zsiradékon pirítva
  • pankó morzsa, panírozáshoz
  • 1 tojás (elhagyható)
  • növényi olaj (jó hőálló képességű)

A csirke- és a halhúst megsózzuk, összekeverjük – ha így hagyjuk állni hűtőszekrényben, a hús összeáll, a tojás elhagyható), hozzáadjuk a pirított hagymát és a finomra aprított medvehagymát, a tojást, majd alaposan összegyúrjuk. A húsmasszából 100 grammos pogácsákat formázunk, pankó morzsába forgatjuk, 180 fokos olajban arany barnára sütjük.

Zöldborsós rizottó

Hozzávalók 4 személyre:

  • 400 gramm rizottó rizs
  • 150 gramm zöldborsó (főzve, pürésítve)
  • 1,4 liter szárnyas alaplé
  • 80 gramm vaj
  • 1 kis fej fehér hagyma, apró kockára vágva
  • olívaolaj

A hagymát olívaolajon megpirítjuk, rátesszük a rizst, tovább pirítjuk, folyamatos kevergetés mellet apránként hozzá adogatjuk az alaplevet, míg a rizs al dentére puhul, végig kevergetjük. Így alakul ki a rizottó krémes állaga. Ha ezzel megvagyunk, hozzáadjuk a zöldborsó pürét, majd a vajat.

Bede Róbert receptje:

Petrezselymes halfasírt, fokhagymás pirítóson, paradicsommal, avokádókrémmel

  • 40 dekagramm darált busa
  • 2 darab paradicsom
  • 1 darab puha avokadó
  • 1 darab újhagyma
  • 8 szelet tószt kenyér
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • friss petrezselyem
  • 1 darab lime
  • 1 darab citrom
  • 1 darab tojás
  • őrölt bors
  • olívaolaj
  • zsemlemorzsa

A darált halhúst összedolgozzuk a tojással, vágott petrezselyemmel, reszelt citromhéjjal, illetve kevés sóval, őrölt borssal. Félretesszük pihenni.

Az avokádó húsát villával összetörjük, hozzákeverjük az apróra darabolt újhagymát, óvatosan sózzuk, borsozzuk és ízesítjük kevés citrom vagy lime lével. Kevés olívaolaj és olaj keverékében megsütjük a pogácsázott, zsemlemorzsába forgatott halhúst. Kivesszük, lecsepegtetjük, majd szintén kevés olajban megpirítjuk a fokhagymagerezdeket, kiemeljük, majd ebben sütjük a kenyérszeleteket.

Tálaláskor a formára szúrt kenyérre tesszük a karikára vágott paradicsomot, erre a halfasírtot, utána az avokádókrémet. Külön adhatunk mellé vegyes salátaleveleket.

Elfogyott mind egy szálig Forrás: tomi/Tomi

Heti kétszer!

A Kapj rá! kampány kiemelt céljának tekinti, hogy a halból készült ételek minél gyakrabban és minél több változatban kerüljenek a magyarok asztalára. Nem csak karácsonykor, hanem az év többi napján is, hiszen az egészségügyi ajánlások szerint legalább heti két alkalommal érdemes halat enni. „Fontosnak tartjuk, hogy a minimum heti kétszeri halfogyasztást beépítsük a köztudatba, és felhívjuk a figyelmet az ezzel járó egészségügyi előnyökre” - mondta el dr. Selyem Tóth Sándor, a Miniszterelnökség Agrár-vidékfejlesztési Programokért Felelős Helyettes Államtitkárságának főosztályvezetője.

Akiket a jellegzetes halszag, vagy épp a szálka taszít, ne csüggedjenek: a kampány weboldalán információs anyagok, receptgyűjtemények, konyhatechnológiai írások várják őket.

A büszke szakácsok Forrás: tomi/Tomi

Legyen Friss!

„Aki fenntartásokkal kezeli a halat, javaslom, kóstoljon először halfilét, gombócokat, fasírozottakat, halpogácsákat, mindenképpen a szálkátlan és kevésbé zsíros fajtákat. Részesítsük előnyben a nálunk is előforduló fajtákat az importált, mélytengeri halakkal szemben. Halat csak akkor vegyünk és együnk, ha szépnek, étvágygerjesztőnek, jó illatúnak, kívánatosnak tartjuk! A friss hal további ismérve: húsa rugalmas, azaz nyomásra visszaáll eredeti állapotába.

Lényeges, hogy a halpult és környezete legyen rendezett és tiszta, ha pedig darabolt halat is árulnak, az mindig folyamatosan frissített, nem elszíneződött jégágyon legyen. Fontos, hogy címkén vagy táblán feltüntessék a halfaj kereskedelmi és tudományos megnevezését, sőt a tenyésztés vagy halászás helyét. Új szabály: ki kell írni, milyen eszközöket használtak a halfogásnál, továbbá, hogy friss vagy kiolvasztott termékről van szó” – mondta el Zoltai Anna élelmiszerbiztonsági szakértő.