Ismerje meg a 10 legszebb magyar borospincét!

10 borospince
Vágólapra másolva!
Kis túlzással egész Magyarország egy nagy borvidék, így bármikor összeköthetjük a természetjárást a gasztronómiával, meglátogathatunk pár igazán szép helyet, ahol az élményeket a bor teszi még teljesebbé.
Vágólapra másolva!

Haraszthy Vallejo Pincészet

„A tradíció új ízei” - ez az Etyek-Budai borvidéken található pincészet mottója. Egyik névadója az a Haraszthy Ágoston, aki 1857-ben a kaliforniai Sonoma-völgyben vásárolt szőlőterületet, majd európai szőlőfajtákat nemesített, és létrehozott egy kiváló borászatot, a Buena Vistát. Ez a mai napig működik.

Nem hétköznapi látvány Forrás: Urbán Balázs

Mariano Guadalupe Vallejo, a másik keresztapa Haraszthy barátja és szomszédja volt, később a gyermekeik házassága révén rokonok lettek. Ez a történelmi összefonódás adta az ötletet a Haraszthy Vallejo Pincészet argentin-magyar tulajdonosainak, hogy ekként kereszteljék el az etyeki borászatot, amely a gasztronómia kedvelőinek is tökéletes hely a kikapcsolódásra – a pincészet mellett egy éttermet is nyitottak. Az etyeki szőlőkből készülő borcsalád mellett az argentin és kaliforniai testvérpincék palackjait is kóstolhatják.

Janus Borház

Éjszaka a Janusnál Forrás: Janus

A Janus Borház két pécsi barát gyerekkori vágya volt. Az álom 2004-ben valósult meg, amikor ötven év után 12 hektárt telepítettek be szőlővel a villányi borvidéken, a Tenkes-hegyen. A látogatóknak a présházban egyedi hangulatú vinotékát és borozót alakítottak ki, amelyet tizenkét hektár szőlő ölel körül, így lehetőség nyílik arra, hogy ott kóstolják meg a borokat, ahonnan azok származnak. Miközben a borvidékre és a tulajdonosok ízlésére jellemző fajtákat kóstolják, a teraszról a környező szőlőhegyeken keresztül a harkányi síktól egészen a horvát hegyekig ellátni.

Almagyar Érseki Szőlőbirtok

Egri tőkék, egri csillagok Forrás: Lukacs David

Az Almagyar Érseki Szőlőbirtokot 2010-ben alapították, ma 3,5 hektáron termelnek szőlőt az egri dűlőkön. Naturális borkészítés, tufapince, fakádak, tölgyfahordók – ezek jellemzik a borkészítést és a tulajdonosok filozófiáját.

Pancsolni is lehet Forrás: Lukacs David

Még ennél is izgalmasabb a terasz az egri borokkal és kávéval, panorámával a Nagy-Eged-hegyre, az Almagyar-, a Síkhegy- és a Pajdos-dűlőkre, a Bükk és a Mátra vonulataira. A faházak mellett és a medence partján napokat el lehet tölteni a szőlőtőkék között. Ha valaki aktív kikapcsolódásra vágyik, akkor választhat a terepjárós túra, a repülés vagy a lovaglás közül, és az egri városnézés is kihagyhatatlan.

Basilicus Szőlőbirtok

A Basilicus udvara Forrás: Basilicus

A Basilicus Szőlőbirtok több mint egy borászat. Tarcalon, a tokaji borvidéken található az a 10 hektárnyi terület, amelyek zömén furmint és hárslevelű terem, de ritkább fajták, a kövérszőlő, a zéta és a kabar is megtalálhatóak, és kóstolhatóak a belőlük készült édes és száraz tételek.

Elsőrangú környezet Forrás: Basilicus

A pincéhez szorosan kapcsolódó Borkultúra Központ segítségével a látogatók komplex élményt kaphatnak a tokaj-hegyaljai régiót átfogó bortúrákon, pincelátogatásokon és vacsorákon keresztül. Fontos apróság: a birtokon egy modern és teljes körűen akadálymentesített kóstolóhelyiség található.

Szent Donát Birtok

A csopaki pincészet névadója pannóniai Szent Donát, a helyi gazdák védőszentje. A legendák szerint 173-ban a rómaiak és a normannok közti csata előtt Donatus a menetelésben megfáradt és szomjazó katonák megsegítéséért esőért fohászkodott. Nemcsak a frissítő cseppek érkeztek meg, hanem a szemközti domboldalon lecsapó, az ott várakozó ellenséges sereget szétkergető pusztító jégverés is, amely segített eldönteni a csatát.

Látkép a csopaki dombról Forrás: Szent Donát Birtok

A család kárpótlásként kapta vissza a szőlőt, amit az évek alatt folyamatosan bővítettek és növeltek, jelenleg 7 hektáron dolgoznak. Csopak mellett Paloznakon és Tihanyban is vannak területeik, amelyekről évi 25-30 ezer palack bort töltenek le. A pinceépület teraszáról gyönyörű panoráma: a napsütés, a nyugalom, a csopaki olaszrizling és a nemrég nyitott Márga bisztró fogásai a mi titkos tippjeink.

Weninger Pincészet

Modern épület, hagyományos értékek Forrás: Weninger

A soproni borvidék Franz Weninger nélkül nem lenne az, ami. Az osztrák borász a biodinamikus szőlőművelés egyik hazai úttörője, a természet tiszteletben tartásával gazdálkodik. Figyelembe veszi a Hold állását, és követi az évszakok ritmusát, a szőlőskertekbe madárodúk és méhek kerültek, a sorközökbe vetett magokból növények bújnak elő.

A természet közelségére vágyóknak békés kikapcsolódás helyszíne a balfi pincészet, amely fantasztikus stílusú és elegáns boroknak ad otthont. Az elsők között építtetett modern borászat is csodás élmény, de nem unatkozhatunk Sopron városában, a Fertő-tó környékén sem. Ausztriába is átugorhatunk: érdemes betérni a Weninger testvérpincészetébe Horitschon faluban, ahol szintén minden a szőlőről szól.

Bodri Pincészet és Szőlőbirtok

1999 óta a szekszárdi Bodri Pincészet hatalmas fejlődésen ment keresztül: akkor vásárolták az első darab földet, ami azóta komoly változáson esett át. A középpontban természetesen a borok állnak, egyaránt kóstolhatnak itt gyümölcsös és könnyedebb, valamint komplex és testesebb fehéreket és vöröseket is.

Romantika Bodrinál Forrás: Bodri Pincészet

Ne hagyja ki Közép-Európa legnagyobb, kézzel épített, tizenkét kupolás borászatát! A löszhegy mélyére süllyesztett pince, a hozzá tartozó rusztikus épületegyüttes belesimul a szekszárdi tájba. Biciklivel, lóval is érkezhetünk, de akár helikopterrel is landolhatunk. Itt az ideje a tó partján ülve borozni, megkóstolni az étterem friss, szezonális fogásait, de van állatfarm, biokert, vendégház, és csak egy ugrásnyira találjuk Szekszárd nevezetességeit.

Pannonhalmi Apátsági Pincészet

Pannonhalma, ahol keverednek a régi és új értékek Forrás: Pannonhalmi Apátság Pincészet

A bencés szerzetesek 996-ban kapták meg ezt a területet I. Szent Istvántól – mindvégig szoros kapcsolatban álltak a szőlőtermesztéssel és a borkészítéssel. Az évszázados hagyományokkal rendelkező borászatot 2003-ban építették újjá.

A mintegy 50 hektár szőlőterületről nagyobbrészt fehér fajtákat szüretelnek, a cél a friss, üde, gyümölcsös borok készítése a korszerű technológiai feltételek kihasználása mellett. A tájba illő, modern pince és borház minden kíváncsiságunkat kielégíti, hiszen beavat a borászati munkákba. Bűn kihagyni a főapátságot: sétáljon át a levéltáron, a könyvtáron, pihenjen az arborétumban, a gyógynövény- és levendulakertben. Ebédre a Viator apátsági éttermet ajánljuk.

Kislaki bormanufaktúra

HDR felhők Kislakinál Forrás: Kislaki Bormanufaktúra

Szőlőskislakon, Balatonboglár mellett találjuk Légli Géza borász büszkeségét, a 20 hektáros birtokot. Jellemzője a természetközeli szőlőművelés, a kézművesség és a termőhelyet megmutató borok. A Balaton által nyújtott ideális, egyedi mikroklíma hozzájárul a gazdagon gyümölcsös, telt, harmonikus aromákhoz.

A Kislaki Borkertben és annak udvarán a vendégeket borral, helyi és saját finomságokkal, szezonális szörpökkel, friss házi kenyérrel, dió- és tökmagolajjal, házi sajtokkal és pástétomokkal, vad- és mangalicahúsból készült szalámival, sonkával, kolbásszal kényeztetik. Három felújított vendégházban is éjszakázhatunk – az egyik érdekessége egy saját forrás, amely ellátja a házat, és élővé teszi azt.

Az egyik legjobb kóstolóhely Forrás: Samu Mihaly

Kóstolóhely, panorámaterasz, szőlőlugas, kilátás a somogyi dombokra és az északi partra – nem is kell ennél több. A jó hangulatú, vezetett borkóstolók mellett lehetőség van dűlőtúrára a birtok szőlői között, de nem akadály a hegyi kerékpározás, gombászás és akár madárles sem.

Hajósi Pincefalu

1200 pincés falu Forrás: Hajósi Pincefalu

Kalocsa mellett fekszik Hajós, a sváb település. Érdekessége a pár kilométerre levő, jól felismerhető építészeti stílusával és természetesen boraival csalogató pincefalu. A borospincéket a löszfalba vájták, akár 70 méter hosszút is találhatunk.

Összesen 1200 pinceépületről beszélünk – kevesen tudják, de ez Európa legnagyobb összefüggő pincefaluja. Hajóson áll a Szent Imre római katolikus templom, benne az a „csodatevő” Madonna-szobor, amit még az első idetelepülők hoztak magukkal. Érdemes elsétálni a barokk stílusú vadászkastélyhoz is. A település őrzi a sváb hagyományokat, amelyekkel szívesen megismertetik az odalátogatókat – aki szereti a halászlét, okvetlenül ugorjon el a közeli Bajára.