Zavarja, ha büdös a vizelete? Ne egyen spárgát!

spárga
spárga
Vágólapra másolva!
Evett már idén spárgát? Nem érzett utána furcsa szagot vizelés közben? Utánanéztünk, mi okozta a jelenséget, vagy éppen miért nem észlelt semmi szokatlant.
Vágólapra másolva!

Végre itt a spárgaszezon, a legzsengébb, legfrissebb zöldség, amire egy egész, savanyúsággal tengődő télen át vágytunk. Idén azonban a szó szoros értelmében a másik oldaláról fogjuk meg a spárga kérdését. A spárga finom, íze és állaga semmihez nem hasonlítható, egészséges, de van még egy különleges tulajdonsága, amiről textúrájának éltetése közben ritkán esik szó.

Nem mindenkinek büdös

Sokan érzik úgy, hogy spárga fogyasztása után megváltozik a vizeletük szaga. Érdekes módon azonban ez a jelenség csupán az emberek körülbelül felét érinti - ezt már több kutatás is bizonyította. Úgy tűnik, az élet értelme aprócska probléma ehhez a rejtélyhez képest, hiszen rengeteg amerikai, angol és francia kutató kereste már a furcsa szag, illetve annak részleges érzékelésének okát.

Forrás: Ács Bori

Nem mindenki érzi büdösnek; erre két magyarázat is létezik. Az egyik elmélet szerint minden ember kiválasztó rendszere másképp bontja le a spárga összetevőit, így valóban lehetséges, hogy egyikünk normális, másikunk viszont furcsa szagot érez pisilés közben. A másik elmélet szerint mindenki büdöset ürít spárgaevés után, csak az egyik orra „vak" a megváltozott szagra, a másik pedig éppen hogy érzékeny rá. Ez azért lehetséges, mert a szaglás, csakúgy, mint a színérzékelés egyedi, genetikailag meghatározott képesség.

Egyetlen vegyület

A spárga tartalmaz egy kénes vegyületet. Mikor a szervezet lebontja ezt az anyagot, olyan, gyorsan párolgó melléktermékek képződnek, melyek furcsa, kénes szagot okoznak. Ez a melléktermék egy gáz, a neve merkaptán.

Forrás: Ács Bori

Ennek a mesterséges formáját más, szagtalan, de veszélyes gázok szagosítására használják azok könnyebb megkülönböztetése céljából.

A kénes vegyület lebontása olyan gyors folyamat, hogy akár negyed vagy fél órával a spárga elfogyasztása után érezhető lehet a változás. Ebből az elméletből hiányzik azonban annak az anyagnak a kimutatása, amelyet egyedül a spárga tartalmaz, és amelynek lebontása ezt a gázos mellékterméket produkálja - ezt még egyetlen kutatás sem találta meg.

Forrás: Ács Bori

Zavarja a szag?

A vicces szagért felelős vegyület a legújabb eredmények szerint a spárga csúcsában összpontosul, így ha nagyon zavarja, hogy vizelete megváltozik, megteheti, hogy levágja és nem eszi meg a zöldség csúcsait. Ez csak azért volna butaság, mert az a legzsengébb, legpuhább és legízesebb része.

Kapcsolódó cikkek:

Mindent a spárgáról

Hogyan vágjuk el a torkát?

Váncsa István a spárgáról