Mogyorókrém és baracklekvár? Ó, igen.

2015.04.28. 14:05

Végtelen, nyári kerti reggeleken olyan feloldhatatlan dilemmák kínoztak minket gyerekkorunkban, mint hogy mogyorókrémet vagy baracklekvárt kenjünk a kenyerünkre. Szerencsére volt köztünk egy igazán elmés, aki megtalálta a választ a kérdésre. Mindkettőt.

Egy ilyen reggeli jutott eszembe az idei első nyári áprilisi vasárnapon, mikor kellett hirtelen egy édesség ebéd utánra, 20 perc alatt. Nosztalgia kimaxolva: a piskótatekercs a tökéletes, egyszerű gyerekkori sütemény, benne a fojtogatóan édes mogyorókrémet a savanykás baracklekvár ellensúlyozza. 

Mogyorókrémes-baracklekváros piskótatekercs

Egyszerű és finomForrás: Acs Bori & Mondovics Peter

Alapanyagok: 

  • 6 tojás
  • 100 gramm cukor
  • 120 gramm liszt
  • fél teáskanál sütőpor
  • fél teáskanál szódabikarbóna
  • egy bő csipet só
  • 50 gramm vaj
  • 1 kiskanál vanília kivonat 
  • mogyorókrém
  • házi baracklekvár 
A piskótatekercs húsz perc alatt készForrás: Acs Bori & Mondovics Peter

A sütőt előmelegítem 180 fokosra. A puha vajat habosra keverem a cukorral és a vaníliával. A tojásokat szétválasztom, a sárgákat a vajas keverékhez adom. Belekeverem a lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát. A fehérjéket a sóval kemény habbá verem. Óvatosan összeforgatom a két keveréket. Egy sütőlapot kibélelek sütőpapírral, egyenletesen eloszlatom rajta a tésztát.

Lekvár és mogyorókrém? Igen!Forrás: Acs Bori & Mondovics Peter

Beteszem a sütőbe és kb. 10 perc alatt megsütöm - tűpróbával ellenőrzöm, jó-e már. Egy másik, a sütőlappal megegyező méretű sütőpapírt helyezek az asztalra, erre borítom a kész piskótát. Lehúzom róla a sütőpapírt. Megkenem mogyorókrémmel, majd lekvárral és feltekerem. Porcukorral szórom.