Ha tavasz, akkor piknik. Ezeket tegye a kosárba!

2015.05.02. 19:43

Gyorsan elkészíthető, egyszerűen fogyasztható, csöpögés- és ragadásmentes receptek egy tavaszi piknikhez, most hazai ízekben.

Piknikezni inkább tavasszal érdemes, amikor még nincs annyira meleg, hogy azonnal felforrjon az agyunkkal együtt a limonádé is, amikor még nincs annyi hangya és darázs, hogy hamarabb lepjék el a gondosan becsomagolt finomságokat, mint hogy mi hozzáférnénk.

Ha tavasz, akkor piknikForrás: Ács Bori

A külföldi gasztromagazinok szerint nagyon menő tematikus piknikeket tartani – franciát, olaszt, távol-keletit. Hát, ha már, akkor ez itt most magyaros lesz, körözöttel, karajjal, tarhonyával és kakaós csigával. 

Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy mit pakolunk a pokrócra. Összeszedtük azokat az ételtípusokat, amelyeket inkább ne csomagoljanak maguknak, illetve azokat, amelyeket jó szívvel ajánlunk. 

Amit nem érdemes 

  • melegen fogyasztandó ételeket;
  • csöpögő, levet eresztő vagy leveses salátákat, leveseket;
  • habos, krémes, csokoládé- vagy cukorbevonatos, olvadó, darázsvonzó édességeket;
  • ragacsos, olajos, zsíros ételeket, amiknek minden falatja után kezet kell mosni;
  • olyasmit, amit vágni, szeletelni, kanalazni kell;
  • aminek feltét van a tetején, és leesik szállítás, pakolás, tollasozás közben;
  • ami nagyon könnyen romlik – a nyers tojásos, nyers húsos cuccok nem nyerők;
  • szénsavas üdítőket, amik útközben felrázódnak, és kinyitáskor mindent elárasztanak;
  • ne kísérletezzen: csak olyan ételeket készítsen, ami tuti befutó, amit biztosan minden jelen lévő szeretni fog.

Amit érdemes

Húsfélék 

  • Az egyben sült húsok, amelyek hidegen is finomak, felszeletelve. Például ez a kolbásszal átfűzött karaj, ami szép vékonyra szelhető. A legegyszerűbb, ha megkérjük a hentest, hogy fűzzön a karajba egy szál kolbászt, de egy éles késsel nem nagy ügy akkor sem, ha mi végezzük el a munkát. 
  • Rántott hús. Nem igazán tudunk jobb piknikételt a hideg rántott húsnál. Nem, nem rántott húsos szendvicsre gondolunk. Ne kerüljön mellé semmi, ami átáztatja a panírt, csomagolják, fogyasszák külön.
  • Fasírtok, főleg fasírtgolyók.
  • Vegáknak falafel.
  • Lustáknak vékonyra szelt pármai sonka, mortadella, kolbász vagy más, jó minőségű sonka felszelve.
Ezzel biztos a sikerForrás: Ács Bori

Kolbásszal átfűzött sertéskaraj 

Alapanyagok 

  • egy darab, kb. 1 kg-os karaj, csont nélkül
  • vele megegyező hosszúságú, puha kolbász
  • só 

A sütőt előmelegítem 200 fokosra. A karajt besózom, tepsibe teszem, mellérakom a csontot, és a már felforrósodott sütőbe teszem. 20 perc múlva leveszem a hőmérsékletet kb. 170 fokra, lefedem, és kb. 2 óra alatt puhára sütöm. Teljesen kihűtve szeletelem fel. 

Borajánlatunk: olaszrizling 

Saláták 

  • Tésztasaláták, rizssaláták, bulgurral, quinoával vagy kuszkusszal készültek.
  • Mindenféle krumplisaláta, különösen a majonéz vagy hagyma nélküliek.
  • A lejjebb olvasható tarhonyasaláta a libanoni tabouleh ízeit veszi át, de jelentősen megváltoztatja az arányokat, mindenki számára könnyen fogyaszthatóvá teszi. A zöldfűszereket nyugodtan variálják ízlésük szerint, a recept csak irányadó. A citromot negyedekben tegyék mellé, és közvetlenül fogyasztás előtt facsarják rá, így nem ereszt majd sok levet. 
A tarhonya praktikus alapanyagForrás: Ács Bori

Tarhonyasaláta 

Alapanyagok 

  • 10 dkg tarhonya
  • egy csokor petrezselyem
  • egy csokor koriander
  • fél csokor medvehagyma
  • 3 szem paradicsom
  • őrölt bors
  • olívaolaj
  • 1 citrom leve 

A tarhonyát egy kiskanál olívaolajon megpirítom, hozzáadok kétszeres mennyiségű vizet, és kevergetve puhára főzöm. Nagyon vigyázok, hogy ne főjön szét, mert úgy nem lesz belőle saláta. Amikor kész, egy szűrőben leöblítem hideg vízzel, tálba teszem, meglocsolom olívaolajjal, nehogy a szemek összetapadjanak. A zöldfűszereket finomra aprítom. A paradicsomot apróra kockázom. Mindkettőt a tarhonyához forgatom, sózom, borsozom, meglocsolom a citromlével. 

Borajánlat: zöldveltelini

Péksütemények 

Kísérő falatok

Mind külön elcsomagolva, ne színezzék vagy áztassák el egymást! 

  • olajbogyó
  • szárított paradicsom
  • hasábokra vágott friss répa, uborka, karalábé, zellerszár, paprika
  • retek
  • mini csemegeuborka
  • koktélparadicsom
  • sajtgolyók
  • almaszeletek citromlével meglocsolva – nehogy megbarnuljanak
  • eper megpucolva, megmosva 
Magyaros tipp a körözöttForrás: Ács Bori

Kencék, mártogatók 

A körözött minden kencék kencéje: mindenki másképp készíti, ez a mi verziónk. Házi túróból, csakis. 

Körözött 

  • 10 dkg juhtúró
  • 15 dkg tehéntúró
  • 1 kiskanál mustár
  • 5 dkg puha vaj
  • 1 kiskanál őrölt pirospaprika
  • fél csokor medvehagyma, finomra vágva 

Az alapanyagokat simára keverem, kóstolgatva adok hozzá még, ha kell, paprikát vagy mustárt, ha túl sűrű, egy kevés tejfölt. Jó alaposan elkeverem, ne maradjanak benne vajdarabkák. 

Borajánlat: rozé vagy siller kékfrankosból, kadarkából esetleg zweigeltből – ezek házasításai is jók. Ajánlhatunk még nem újvilági típusú sauvignon blanc-t is.

További kencék:

Édességek

  • Muffin – ebben az élethelyzetben mindent visz, mert sokféleképpen elkészíthető, nagyon jól tűri a szállítást, nem ragad utána a kezünk, nem kell szeletelni.
  • Kekszek, például vajas keksz, háztartási keksz, zabpelyhes keksz vagy cantucci.
  • Mini kakaós vagy fahéjas csigák, gyors, kelt tésztás változatban. Néha egyszerűen nem érdemes kockázatokat vállalni. 
Mindenki szereti, igaz?Forrás: Ács Bori

Mini csigák – kakaós vagy fahéjas változatban

Alapanyagok 

  • fél kg liszt
  • egy csipet só
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája
  • 2,5 dl tej
  • 3 evőkanál cukor
  • 20 gramm élesztő
  • 50 gramm vaj
  • cukrozatlan kakaópor
  • porcukor

A kelt tésztát úgy készítem el, mint a húsvéti kalácsot. A tejet meglangyosítom, belekeverem a cukrot és az élesztőt, az átszitált liszthez adom a tojásokkal együtt. Elkeverem egy fakanállal. Mikor összeállt, hozzáadom a megolvasztott vajat. Lágy tésztát dagasztok belőle. 

Kb. 40 perc alatt hagyom a kétszeresére kelni. A tésztát két egyenlő részre osztom. Ujjnyi vastag téglalappá nyújtom. Megkenem olvasztott vajjal, megszórom annyi cukrozatlan kakaóporral, hogy éppen elfedje. Ezt annyi porcukorral szórom meg, hogy betakarja a kakaót. A fahéjashoz kb. egy teáskanál fahéjat keverek össze kb. 10 dkg porcukorral, ezzel szórom meg a kinyújtott tésztát. A hosszanti oldala felől szorosan feltekerem, ujjnyi szeleteket vágok belőle. Sütőpapíros tepsire sorakoztatom a csigákat, és további 20 percig kelni hagyom. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt sütöm meg őket. 

Borajánlat: portói, kadarka aszú vagy tokaji aszú 

Most már csak a májusi időnek kell megérkeznie. Ha hideg lesz, az sem baj, akkor csapjanak a kosárhoz egy laposüveg pálinkát is!