Verseny, ahol 420 forintból gazdálkodhatnak a szakácsok

Menzakörkép, avagy mit eszik a gyerek az iskolában?
Vágólapra másolva!
Gondolták volna, hogy a közétkeztetésben is lehet szakmai kihívás? Ötödik alkalommal rendeznek versenyt a menzás szakácsoknak, ahol rendkívül szűk keret áll rendelkezésükre.
Vágólapra másolva!

A Tradicionális ételek a modern közétkeztetésben a témája az ötödik Országos Közétkeztetői Szakácsversenynek. Az idei év újdonsága, hogy régiós elődöntőkön is bizonyítaniuk kell a csapatoknak, emellett szakmai mentorok segítségét is kérhetik. A szervezők szeptember 30-ig várják a konkrét ételsorokat, kalkulációkat és tálalási javaslatokat is tartalmazó nevezéseket.

A közétkeztetők legnívósabb versenyének számító OKÉS-t az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND), valamint a Közétkeztetők, és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV) szervezi a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) támogatásával.

iákok a Kecskeméti Vásárhelyi Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola ebédlőjében Forrás: MTI/Ujvári Sándor

A versenybe bármely közétkeztetést végző főzőkonyha kétfős csapata (1 fő szakács, és 1 fő segítő) nevezhet 2015. szeptember 30-ig - cégenként akár több csapat is indulhat. Az OKÉS ezúttal háromfordulós lesz: először a dokumentumokat (menü, kalkulációk stb.) értékeli a zsűri, majd a régiós elődöntők következnek, a döntőre pedig jövő tavasszal kerül majd sor.

A meghirdetett verseny célja – a hagyományos ízek megőrzése mellett – a tradicionális ételek modernizálása, a mai kor követelményeihez igazítása. A csapatoknak előételből vagy levesből, főételből és desszertből álló, felnőtteknek szánt háromfogásos napi menüsort kell megtervezniük.

Menzakörkép, avagy mit eszik a gyerek az iskolában? Forrás: Thinkstock

A menühöz felhasznált alapanyagok beszerzési összértéke nem haladhatja meg a nettó 420 Ft-ot.

Fontos, hogy a menüsorok jellemzően helyi, hazai alapanyagok felhasználásával készült tradicionális ízeket képviseljenek, amik több száz adagban is elkészíthetőek, tálalhatóak és akár kiszállíthatóak. Szintén elvárás, hogy az ételek – a vonatkozó élelmiszerbiztonsági szabályok betartásával – 3 óra alatt, egy átlagosan felszerelt főzőkonyhán, hétköznapi körülmények között is elkészíthetőek legyenek, de számít az újszerűség és a kreativitás is.

A novemberi régiós elődöntőkben a versenyzőknek öt adagban kell majd elkészíteniük a nevezett ételeket, a jövő tavaszi döntőbe pedig a legjobb tíz csapat juthat be.