Lebukott a csaló kistermelő

Kistermelő, kolbász, nébih
Vágólapra másolva!
Egy péteri kistermelőnél tartottak ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Kiemelt Ügyek Igazgatóságának szakemberei április közepén. A helyszínen tapasztalt számos szabálytalanság miatt mintegy 5700 kg alapanyag, félkész- és késztermék forgalomból történő kivonását és megsemmisítését rendelték el az ellenőrök.
Vágólapra másolva!

A feldolgozó helyiségek, hűtők és füstölők egyáltalán nem voltak alkalmasak kistermelői tevékenység végzésére. A termelő penészes szemeteskukában pácolta a termékeket, koszos üstökben ipari zsírt olvasztott. Az üzem egy takarítatlan garázsban volt berendezve, ahol tyúkok mászkáltak a termékek között.

Forrás: Nébih

A kistermelő az ellenőrzést megelőző három hétben az alapanyagokról, a gyártásról és az eladásról sem vezette a szükséges dokumentumokat, így termékei többek között a nyomonkövethetőség szabályainak sem feleltek meg.

Forrás: Nébih

Három piacon árusította termékeit: Péteri, Sülysáp és Diósd. Mivel a kistermelők számára engedélyezett heti egy sertésvágásból nem tudta kielégíteni a vásárlók igényeit, ezért alapanyagokat (például zsírszalonnát, sertés apróhúst, marhanyelvet) és késztermékeket (többek között paraszt májast, füstölt oldalast, füstölt szalonnát) is vásárolt. Előbbieket saját termékeibe dolgozta be, míg utóbbiakat átcsomagolta.

Forrás: Nébih

Az előállító helyen talált 52 tétel közül 46 nem volt nyomonkövethető, 6 tételnek pedig lejárt a fogyaszthatósági, illetve minőség megőrzési ideje. A szakemberek az ellenőrzés során többek között 2012 márciusában lejárt fokhagyma port és 2013 év elején lejárt kötözött sonkát is találtak. Legnagyobb mennyiségben étkezési zsírt (2883 kg-ot) kellett megsemmisíteni.

Forrás: Nébih

A Nébih KÜI összesen több mint 5700 kg alapanyag, félkész- és késztermék forgalomból történő kivonását rendelte el. A megsemmisített tételeket ekkora mennyiségben egy kistermelő – normál esetben – több mint 2 év alatt tudná előállítani.

Forrás: Nébih
Forrás: Nébih
Forrás: Nébih
Forrás: Nébih
Forrás: Nébih
Forrás: Nébih
Forrás: Nébih
Forrás: Nébih
Forrás: Nébih
Forrás: Nébih
Forrás: Nébih