A vaj lesz az új arany

2015.06.03. 16:18

A tavalyi után Japánnak most újra komoly vajhiánnyal kell szembenéznie. Megint jöhet az egy fő/egy vaj szabályozás?

Tavaly év végén már volt a nagy vajhiány Japánban, ekkor évek után először kényszerültek importra a szigetek lakói. A megoldást részben abban látták, hogy a szupermarketekben bevezették, egy személy csak egy adat vajat vásárolhat. 

A kormány most újabb hiányra és importálásra készül, miután a Japán Tejgazdasági Társaság felhívta figyelmüket, hogy hétezer tonnával több vajra lehet szükségük, mint amennyit maguk meg tudnak termelni. 

Miért ilyen nagy dolog az importvaj Japánban? A háttérben szabályozási okok állnak: az agrárszektort, azon belül különösen a tejipart szigorú vámokkal védik. A kormányok évtizedek óta így próbálják szigetelni Japánt a világpiaci versenytől, a szükséges élelmiszerek jelentős részét igyekeznek maguk megtermelni. 

A valóság azonban gyakran a szabadságharcosok ellen fordul. Az elöregedő lakosság miatt csökkent a tej iránti igény, ezért visszaesett a tejgazdaságok száma. Mindeközben érdekes módon a vaj keresletében nem állt be jelentős csökkenés. 

A másik ok sokak szerint a globális felmelegedés. Az utóbbi időben Hokkaidón és a többi, tejipar számára fontos vidéken korábban nem tapasztalt forróságot tapasztaltak, a tehenek így nem produkáltak annyi tejet, mint korábban.