A kedvünkért módosítják a szezám génjeit

Szezámmag
Vágólapra másolva!
Növekszik a szezámmag iránti étvágy, de az apró magvak termesztése nehéz és gyakran veszteséges vállalkozás. Egy izraeli professzor úgy tűnik, átvágta a gordiuszi csomót.
Vágólapra másolva!

Új szerepben a szezám: túllépett a hamburgerre szórt díszítés szerepén, egyre többen és többet akarunk belőle. A világ keleti felén, ahol a hummuszt nem csak hóbortból fogyasztják, ez régóta így van – egy ideje azonban a nyugati importigények is jelentősen növekednek.

Szezámmag, szeretjük Forrás: Wikipédia

Ezek az adatok inspirálták a jeruzsálemi Héber Egyetem Genetika és Tudomány a Mezőgazdaságban tanszékének tanárát, Dr. Zvi Peleget, aki több mint 100 ezer szezámmagot vizsgált meg, majd génmódosítással kifejlesztett egy olyan változatot, amely sokkal alkalmasabb lesz a nagybani mezőgazdasági termesztésre.

Kényes kis magok

Helyesebben, eddig sem annyira a termesztéssel volt a baj, hanem inkább a betakarítással: ugyanis a szezám terméseivel nagyon óvatosan kell bánni, mert az érett magok könnyen a földre potyoghatnak.

A szezám virága Forrás: Wikipédia

A Peleg által kifejlesztett változat több termést fog hozni, és a szüretelés is egyszerűsödik. A professzor a szezámmag iránti növekvő igényt nevezte meg a kutatás legfőbb okának:

– tette hozzá Peleg.

Az örök élet szimbóluma

Szerinte az új szezámot már pont olyan könnyedén lehet termeszteni, mint a többi, elterjedt takarmánynövényt. Eddig évente 4,4 millió tonnányit termeltek meg világszerte.

Valójában a szezám már egy ideje ott figyel a boltok polcain: nem akkora újdonság, mint például a chia mag. Egészségügyi szempontból viszont nem kevésbé kiváló: nagyon jó fehérjeforrás, de sok benne a nátrium, kálium, foszfor, magnézium és a vas is.

Szezámmagok közelről Forrás: Wikipédia

A kalciumbevitel szempontjából sokkal jobban járunk vele, mint a tejjel: egyrészt, a tej sokaknak nem kíméli az emésztését, másrészt

fél pohárnyi szezámmagban háromszor annyi a kalcium, mint egy pohár tejben.

Nem véletlen tehát, hogy a hindu mitológia szerint az örök élet szimbóluma.

Nekünk is jut majd a génmódosított a szezámból?

Ezt egyelőre nem tudni. Annyi biztos, hogy Magyarországon csak az Európa Unió által engedélyezett génmódosított termékeket hozhatják forgalomba. Mivel a GMO-szezám még a frissen lezárult kutatás stádiumában van, nem tudni, mi lesz az európai sorsa.