Több éttermét zárja be a McDonald’s, mint amennyit nyit. Erre eddig nem volt példa az üzletlánc sikerekkel teli történetében.

Bár a McDonald’s nem ezt kommunikálja, talán éppen egy gigacég állandósuló problémáinak lehetünk tanúi, ugyanis egyre több étterembezárásról hallani. A legfrissebb adatok szerint több hely zár be, mint amennyit nyitnak: a közeljövőben 700 boltjukra kerül lakat. Erre 1970 óta nem volt példa – azért 1970 a viszonyítási pont, mert onnantól vannak megbízható adatok a cég működéséről. 

Vajon itthon mikor kezdődik a bezáráshullám?Fotó: Szabó Balázs

Az étteremlánc története a harmincas években kezdődött, amikor a válság idején a hamburger és a hot dog befutottak, elsősorban olcsóságuk miatt.  A McDonald fivérek, Maurice és Richard 1937-ben még csak hot dogot árult, de olyan jól ment az üzlet, hogy 1940-ben megnyitották első üzletüket, a kaliforniai Monroviában.

Korábban megkerestük Vadnai Ágnest, a McDonald’s Magyarországi Étteremhálózat Kft. kommunikációs vezetőjét, akitől megtudtuk, itthon egyelőre nem érvényesek a nemzetközi tendenciák: „A hazai McDonald’s éttermek száma nem áll közvetlen összefüggésben a nemzetközi fejleményekkel. A magyarországi étteremhálózat jelenleg 93 étteremmel működik, amelyek közel felét hazai kisvállalkozók franchise partnerként üzemeltetik.”