A sörhab mindent eldönt: a belgák ejtették ki a magyarokat

sörcsapoló-világbajnokság
Vágólapra másolva!
Pár lépésnyire vagyunk a hét tenger ördögének hajójától, amely arannyal megrakodva tért vissza Angliába. A régi kikötői raktár észrevétlenül bújik meg a vasúti híd, az öreg házak és a kétszáz éves kocsmák között. Londonban vagyunk, a sörcsapolók világbajnokságán – csak Sir Francis Drake-nek jutott itt arany, vagy a magyar versenyzőnek is?
Vágólapra másolva!

A Golden Hinde békésen úszik a Temze lezárt, vakbélnyi kis csatornájában, de a régi dokkban Horváth Eszter nem ilyen nyugodt – jelzi ugyan, hogy nincs min izgulni, de a szemén látom, benne a feszültség. Nem csoda: június tizenhetedikén, szombat éjszaka, a 18. alkalommal megrendezett Stella Artois Sörcsapoló-világbajnokságon

a világ 22 legjobb csaposa mérkőzött egymással, kieséses rendszerben.

Szemtől szembe, egymás ellen

Három pult, rajtuk két-két csap. A boltíves terem téglái között visszaverődik a mikrofonba kiáltott hang – kezdődik, szürke mellényben vonulnak be a csaposok, előttük egy-egy lány táblával, rajta az ország neve.

A korábbi bajnokok csapolnak egy parádésat Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A zsűri felsorakozik, mindenhova három jut belőlük. Sörgyári szakemberek, korábbi bajnokok figyelik, miként sikerül az előre meghatározott módszer alapján két egyforma pohárral csapolni. Rögtön az elején látszik, itt bizony komoly edzés volt, hiszen senkinek sem gond az előírt három perc alatt megoldani a feladatot.

Ne gondolják, hogy csak úgy fogják a korsót, azt odacsapnak kettőt – kilenc lépésből áll a művelet, tulajdonképpen kötöttfogású mérkőzés ez, amitől eltérni egyenes út a kieséshez.

A hab mintha nem lenne teljesen rendben Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Nemrég kezdte

A 24 éves kaposvári Eszter korábban az Origónak elmondta, hogy csak négy éve dolgozik a szakmában – saját bevallása szerint annak ellenére, hogy eredetileg nincs vendéglátós végzettsége, úgy érzi, könnyen beletanult a fortélyokba. Életében először vett részt sörcsapoló versenyen, és rögtön nyert, ezzel kvalifikálta magát a londoni döntőbe.

Amint elhangzik a rajtot jelző kiáltás a műsorvezetőtől, kezdődhet a koreográfia. Mindenkinek van egy saját trükkje, egy ötletes mozdulata, egy kikacsintása vagy egy plusz gesztusa – a bírákra ugyanúgy figyelnek, mint a nézőkre. Jól megkomponált előadást láthatunk a szurkolók között furakodva, a végeredménye közös kedvencünk, a sör.

A japán srác elvicceskedte Forrás: Zirig Árpád - Táfelspicc

Fontos a munkamenet

Az első lépés a pohár tisztítása: mosószeres vízben por- és zsírmentesre öblítik, majd a mosogatómedencében lévő hármas kefén húzogatják át. Van, aki higgadt, más ebből is balettet csinál. A már tisztára mosott poharat újból vissza kell hűteni hideg vízben, hiszen ha meleg pohárba csordul a sör, akkor könnyen felhabosodik.

Horváth Eszter mindig mosolyog, akkor is, amikor a döntő előtti kemény edzésről mesél. Ki gondolná, de még itt is próbálnak az ellenfelek egymástól egy-egy trükköt vagy mozdulatot elcsenni, hogy azután beépítsék a saját versenyszámukba. „Edzés közben csak egy szivárgó csap nehezítette meg a dolgomat, a nap végére hideg vízben tocsogtunk, semmire sem vágytam annyira, mint egy száraz cipőre.”

Fontos a megfelelő mozdulat Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Olyan apróságokra is figyelnek, mint a csapolótorony kifolyójában megállt cseppsör, ami már oxidálódott, azaz megváltozott az íze. Ezt el kell engedni, nem kerülhet a vendéghez – a zsűri szigorúan figyel arra, hogy az a pár milliliter ne kerüljön a pohárba, amit 45 fokos szögben tartanak a csap alá, hogy kis eséssel, de szépen végigfolyhasson a falán a sör – véletlenül sem szabad a fémnek és az üvegnek összekoccanni, a magyar versenyzőnk szerint 3–5 centi az ideális távolság.

A hab sokat számít

Kell a rutin: amikor a pohár már majdnem megtelt, csuklóból azonnal függőleges helyzetbe húzzák vissza – ez kell a masszív habkoronához. A világbajnoki döntőn kettőt-kettőt csapolnak, amint az első kész, jöhet a második, amivel nagyon észnél kell lenni, hiszen optimális esetben mindkét pohárba ugyanannyi ital és hab kell. Erre a zsűri nagyon figyel. A sörcsapot úgy zárják el, hogy az utolsó cseppek ne kerüljenek a pohárba.

Felkerül a cseppfogó gallér Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A verseny egyik csúcspontja a pohár tetején levő hab levágása – ide mindenki bedob egy mosolyt, kinéz a zsűrire, igyekszik gondos arcot vágva egy határozott mozdulattal lenyesni a felesleget. Nem ám csak úgy lehúzzák: a habkést 45 fokos szögben tartják. Csak az végezte jól a feladatot, akinek kétujjnyi hab marad a poharában.

A külső falra folyt sört a mosogatómedencébe merítik, persze a határozott és gyors mozdulatok mellett is ügyelve arra, hogy nehogy bentre is jusson a vízből. Itt már mindenki a legszebb mozdulatait veszi elő, hisz ez a finis: a pohár talpának megtörlése után felkerül a papír cseppfogó gallér, majd jöhet a szervírozás: úgy kell letenni a söralátétre, hogy a hogy a pohár logója a vendég, vagyis a zsűri felé mutasson.

A zsűri elégedett Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A japánok ellen

Horváth Eszter a második csoporttal kerül sorra. Ellenfele egy japán fiú, jobbra-balra lépeget, látszik, hogy izgul, annyit mozog, hogy már lentről szólnak a szurkolói, nyugodjon meg. A stopper indul, kézfogás, és már dolgoznak is. A magyar lány higgadtan, hibátlanul leteszi a két sört. Ellenfele izgalma nem múlt el, ami a végeredményen is meglátszott.

A továbbjutó: Magyarország.

Jaszuaki Nisii gratulál Eszternek. Versenyzőnkön látszik az öröm, de a szemében nő az aggodalom: „A belga srác is továbbjutott, tőle tényleg tartok, a verseny favoritja, jó lenne, ha nem vele sorsolnának össze – az elmúlt tizenhét évben nyolcszor nyertek a belgák.”

Aranyló színek Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Nincs ilyen szerencséje: fél órával később egymással szemben álltak. Jan Vandenplas nagyon magabiztos, ismerősen néz a zsűrire, showmanként kezeli népes szurkolótáborát. Indul az óra, Eszter nagy levegőt vesz, majd kezdi. Szinte másodpercre pontosan ugyanott tartanak,

egyszerre nyúlnak a vízbe, azonos időben nyitják a csapot.

Középdöntő a belga ellen

A verseny nagy favoritja volt a belga csapos Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Az eltérés csupán másfél milli az egyik pohárban. A zsűri viszont figyelembe veszi az előzetes személyes beszélgetést – a belga már zavaróan magabiztos, Eszter, úgy tűnik, elengedte a versenyt. Igaza volt, a továbbjutó nem Magyarország lett, a középdöntőig jutottunk.

– mondja, de rögtön hozzáteszi: „Nincs pánik, már itt lenni is csodás élmény volt. Tudom, hogy sok kaposvári drukkolt nekem, miattuk akartam jól helytállni – annak ellenére, hogy nem én megyek a döntőbe, úgy érzem, beletettem a maximumot.”

Eszter örül, hogy külföldön is megmutathatta, hogyan dolgozik Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Döntő nélkülünk

Az este nem állt meg. Nemcsak a hangulat forrósodik, hanem a levegő is. A futamok után a segítők a nézőknek nyújtják le a kicsapolt söröket. Kezek nyúlnak, mindenkinek jólesik a hideg ital. A döntőt együtt nézzük Eszterrel.

A végső kettőst az új-zélandi lány, Lori Wallace és a belga alkotja. Mi nem láttunk hibát egyikük munkájában sem: a nyertes Belgium, Jan örömmel emeli feje fölé az óriási fémtányért, amely a világbajnoknak jár.

A nyertes: Belgium Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Kilépünk az éjszakába. Fejünk fölött elkattog a vonat, a piac kukái felől kidobott zöldségek szagát hozza az szél. Sir Francis Drake hajója ugyanott várakozik. Már ismeri milyen az arany, mi megpróbáljuk jövőre is.