Így ne kapjon ételmérgezést fesztiválon

ÉLELMISZER férfi korsó nő Oktoberfest sör sörfesztivál söröskorsó SZEMÉLY TÁRGY München, 2012. szeptember 22.
Korsójukat emelik a vendégek, miután megkezdődött az őszi müncheni sörfesztivál, a 179. Oktoberfest a bajorországi Münchenben 2012. szeptember 22
München, 2012. szeptember 22. Korsójukat emelik a vendégek, miután megkezdődött az őszi müncheni sörfesztivál, a 179. Oktoberfest a bajorországi Münchenben 2012. szeptember 22-én. Az Oktoberfest a világ legnagyobb sörünnepe, amelyet először I. Lajos bajor király és sachsen-hildburghauseni Terézia hercegnő esküvője alkalmából rendeztek meg 1810-ben. (MTI/EPA/Karl Josef Hildenbrand)
Vágólapra másolva!
Élelmiszer-biztonsági kisokost kapnak útravalóul a fesztiválozók a Nébihtől. A magától értetődőnek gondolt okosságokat érdemes átismételni, ugyanis tapasztalatból tudjuk, hogy hőségben, egy-két sör után már nem vagyunk olyan tudatos vásárlók, mint általában.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) lelkén viseli a fesztiválközönség egészségét. Alább olvashatják a legfontosabb élelmiszer-biztonsági tanácsokat, melyek betartásával

megelőzhetik az élelmiszer-eredetű megbetegedéseket.

A vásárló nem lát be az üzlettér mögé, de sok apró jelből tájékozódhat, és eldöntheti, megveszi-e, megeszi-e az ételt. Legyenek igényesek, nem mindegy, kitől vásárolnak élelmiszert!

Maradjunk tudatos vásárlók a fesztiválokon is Forrás: MTI/EPA/Josef Hildenbrand

Milyen az ideális élelmiszerárus?

  • Az üzlet, eladóhely tiszta, rendes, szinte ragyog, minden a helyén van, nincsenek felesleges tárgyak, lomok. Nincsenek legyek, egyéb rovarok vagy háziállatok.
  • A kiszolgáló tiszta munkaruhát visel, haját lefedi vagy szorosan hátraköti.
  • Keze tiszta, nem visel ékszereket, körme nem lakkozott, nincs műkörme. Nem dohányzik munka közben.
  • Nem nyúl kézzel az ételhez. Van kézmosási lehetősége, és használja is.
  • Az ételeket szennyeződéstől védve, lefedve, kellő hőfokon tárolja.
  • A kiszolgált meleg étel forró, a hűtendő étel jéghideg.
  • A tányér, pohár, evőeszköz kifogástalanul tiszta.
  • Van kihelyezve hulladékgyűjtő.
  • A kínálat és az ár egyértelműen, jól láthatóan fel van tüntetve.
  • Kiszolgáláskor ügyel a pénz és az étel elkülönített kezelésére.

Ügyeljen a higiéniára!

  • Étkezés előtt mindig mosson kezet. Ha erre nincs lehetősége, használjon kézfertőtlenítő kendőt, gélt.
  • Az ételt csak tiszta kézzel vagy tiszta szalvétával fogja meg.
  • Csak forrón tálalt meleg ételt, hűtőben tárolt hideg ételt fogadjon el.
  • A tojásos, darált húst tartalmazó vagy töltelékes ételek fogyasztásának nagyobb a kockázata, ezt jó észben tartani.
  • Ne fogyassza el az ételt, ha állott, romlásra gyanús vagy szokatlan ízű.
  • A langyos helyen tárolt, vagy kellően át nem sült étel veszélyes. A melegben a baktériumok szaporodásnak indulnak, és megbetegedést okozhatnak.
Nem mindegy, mit iszik Fotó: Polyák Attila - Origo

Fogyasszon sok folyadékot, de nem mindegy, hogy mit!

  • Az elegendő folyadékbevitelre a nagy melegben fokozottan figyeljen oda.
  • Fogyasszon minél több ásványvizet, gyümölcslevet, friss gyümölcsöt, vizet. Az alkohol elvonja a vizet a szervezetből.
  • Energiaitalt ne igyon üdítőital vagy víz helyett.
  • Az energiaitalokat ne fogyassza együtt alkohollal, gyógyszerekkel, étrend-kiegészítőkkel, kábítószerekkel. Ez kiszámíthatatlan, előre megjósolhatatlan következményekkel járhat.

Ételmérgezési kisokos

Az ételmérgezés minden olyan megbetegedés köznyelvi elnevezése, amelyet az elfogyasztott élelmiszerben levő baktériumok, vírusok, méreganyagok okoznak. A legveszélyesebb élelmiszerek azok a tojást vagy húst tartalmazó ételek, amelyek egyáltalán nem vagy nem eléggé vannak átsütve, átfőzve (például vagdalt hús, hamburger, rakott, töltött ételek, nagy darabban, egyben sütött húsok).

Bármilyen étel veszélyes lehet azonban, amely szennyeződhetett, és ezt követően nem lett rendesen átsütve, megfőzve. Veszélyesek még az ételmaradékok is, ha nem forrósítjuk át őket fogyasztás előtt.

Az ételmérgezés leggyakoribb tünetei a hányinger, hányás, hasmenés, hasi görcsök, általános rosszullét, esetenként láz. Az enyhe hasmenéses tünetek egy-két nap alatt általában maguktól rendeződnek, azonban a folyadékpótlásról gondoskodni kell.

Súlyosabb tünetek (hányás, láz, gyakori vagy véres hasmenés) esetén feltétlenül orvoshoz kell fordulni. Enyhe tünetek esetén is javasolt a háziorvos felkeresése, hiszen az egyedi megbetegedés része lehet egy kiterjedt járványnak vagy tömeges ételfertőzésnek.