Egy új-zélandi sörfőzdében rájöttek, hogy a gyártás melléktermékei felhasználhatók bioüzemanyag készítésére. Az ötlet februárban merült fel, öt hónappal később már sörre pörögnek az autók a szigetországban.

A sörüzemanyag ötlete a DB Export nevű új-zélandi főzdében született meg, még az év elején. Simon Smith, a vállalat szóvivője a Vice magazinnak elmondta: „Annyi történt, hogy néhány srác leült meginni pár üveg sört, és ez a  kezdeményezés lett a vége”.

Öt hónappal később a Gull Petrol Station nevű benzinkutaknál már jelen van az új találmány, amely a Brewtoleum nevet kapta – ami magyarul körülbelül úgy hangzana, főzdekőolaj.

A gyártás folyamataForrás: DB Export

A legújabb bioüzemanyag a gyártás során fennmaradó élesztőből készül. Ezt eddig kizárólag állateledel készítésére ajánlották fel, de mint kiderült, nagy mennyiség így is kárba veszett.

A DB Exportnál arra jöttek rá, hogy ez a melléktermék etanollá alakítható, ami a második generációs bioüzemanyagok egyik alapvető összetevője.

Peter Scales, a Melbournei Egyetem professzora elmondta: „A bioüzemanyagoknak két csoportját különböztetjük meg. Az első generációsok takarmánynövényekből, a második generációsok melléktermékekből készülnek”.

Etikai vonzatot kap a sörivás?Forrás: MTI/Mohai Balázs

Bár a Brewtoleum nem hozza az első generációs minőséget, a kutatók szerint az autók nagy részének teljesen megfelel. Eddig közel 300 ezer liternyit állítottak elő, amely becslések szerint hat hónapra lesz elegendő – persze ez leginkább attól függ, az emberek mennyire kedvelik majd. A DB Export egyelőre bizakodó, a reklámvideójukat pedig mindenképp érdemes megnézni: