Szabad enni az út mentén árult zöldségekből és gyümölcsökből?

cecei dinnyeárus, dinnye, dinnye piac, görögdinnye
cecei dinnyeárus Cece, 2014.07.29.
Vágólapra másolva!
Forgalmas közutak mellett árult zöldségeket és gyümölcsöket vizsgálat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, hogy megnézze, mekkora az autóforgalomból adódó, egészségre káros anyagokkal való szennyeződés kockázata. Az eredmények megnyugtatóak, a laboratóriumi vizsgálatok alapján a termékek nem vagy alig tartalmaztak nehézfémeket vagy aromás szénhidrogéneket, így fogyasztásuk nem jelent élelmiszerbiztonsági kockázatot.
Vágólapra másolva!

A NÉBIH ellenőrei a mintákat három, nagyforgalmú út és forgalmi csomópont közvetlen közelében lévő árusítóhelyen vették. Elsősorban olyan termékeket mintáztak, amelyek tömegükhöz képest nagy felületűek (pl. paprika), könnyen megtapadhat rajtuk a szennyeződés vagy a por (pl. szamóca), vagy a szezonális termékek miatt kevesebb fogy belőlük (pl. alma), ezért tovább vannak kitéve a lehetséges szennyező hatásoknak. A laboratóriumban minden mintát mosás nélkül és megmosva is megvizsgáltak a szakemberek, hogy megnézzék, az esetleges szennyeződések mosással eltávolíthatók, vagy sem.

A járműforgalomból származó szennyezőanyagok egyrészt jellemzően nehézfémek pl. kadmium, cink, réz, ólom stb. (bár utóbbi az ólommentes üzemanyagok bevezetése óta már kevésbé jellemző), amelyek az elégetett üzemanyagból, valamint az alkatrészek és gumiabroncsok kopása során kerülnek a levegőbe és ülepednek le a környezetben. Emellett előfordulhatnak policiklikus aromás szénhidrogének (PAH-ok) is, amelyek szintén az üzemanyagok égése során keletkeznek és kis mennyiségben is rendkívül károsak az élő szervezetekre.

Dinnyeárus Cecén Fotó: Marton Szilvia

A három helyen vett összesen hat minta vizsgálata során bebizonyosodott, hogy a termékek nem vagy csak kis mértékben tartalmaztak kimutatható mennyiségben nehézfémeket, valamint PAH-ot. A mosatlan és megmosott minták eredményei között nem volt kimutatható szignifikáns különbség.

Az eredményének tehát azt mutatják, hogy az ilyen körülmények között végzett árusítás során nem növekszik a káros anyagok szervezetbe jutásának kockázata. Ennek ellenére a zöldségek és gyümölcsök fogyasztás előtti megmosása – az egyéb élelmiszerbiztonsági kockázatok kivédése miatt – változatlanul javasolt!