Szája sarkán elcsurran a dinnyelé, szemében ott a huncut öröm: van egyáltalán olyan ember, aki nem gyöngül el a nyári csemege valamelyik változatától? Az Origo nagy nyári dinnyetesztjében több mint 100 kollégánk vett részt. Megmutatjuk, nekünk melyik jött be, mit érdemes vásárolni.

A konyhában kisebb hegynyi dinnye, a több mint fél mázsa alatt szinte meghajlik az asztal, mintha tudná a regulát az Úr előtt. Még fel sem vágtuk egyiket sem, de már érezni az illatot: főleg a sárga- és a cukordinnye incselkedik az orrunkkal. Onnantól, hogy az első késvágás megroppantja a héjakat, reménykedő kisgyermekké változnak a szerkesztőség tagjai, sorban, bódulva az illattól betérnek, hogy csak egyet, csak egyetlenegy falatot kunyeráljanak. Nem kapnak. Még nem. 

A kikészített tálcákon sorakoznak a különböző verziók. A hagyományos fekete héjú magyar mellé beszereztük a divatos csíkosakat, a legtrendibb sárga belű görögöt, van hazai, akad import, torkoskodó szájra vár a sárgadinnye is. Felkészültünk arra, hogy végigjárjuk a teljes Origo Zrt.-t, vagyis a szerkesztőségünkön kívül a tévéseket, life-osokat, reblog-osokat, fejlesztőket, grafikusokat, pénzügyiseket, freemail-eseket, a vezérigazgatót és még a jogászokat is. Az egész vállalat dinnyét evett - így lehet csak igazán ismerkedni! 

Na, melyik a finomabb? A médiarovat egyik szerzője nem tudott ellenállni a sok szép dinnyénekForrás: Marton Szilvia - Origo

Helló, dinnyét hoztunk!

Sejtettük, hogy egyik irodából sem dobnak ki minket, de ekkora sikerre magunk sem számítottunk: a vezérigazgatótól kezdve a pénzügyeseken át mindenki lelkesen fogadott bennünket. Még soha nem sikerült ennyi embert bevonni egy tesztbe sem: a dinnye összehozta a vállalatot. Mi ez, ha nem siker? 

Az Origo vezérigazgatója a sárga belűre voksolt, a harmadik sorban, balról az első képen majszolForrás: Origo

Szubjektív tesztünkkel nem csak azt szerettük volna megtudni, hogy ki, melyik változatra szavaz, de kíváncsiak voltunk arra is, hogy így, július közepén melyik a finomabb, a magyar vagy az eredeti görög. Az sem volt mellékes, melyik hazai termőterületről érkezőre mondják többen azt, hogy igen, ez a nyertes. 

Megtudtuk, mi a nyár slágereForrás: Marton Szilvia - Origo

Mivel két egymás mellett nőtt dinnye között is jelentős különbség lehet, ezért mindenhonnan több darabot igyekeztünk beszerezni, hogy a reprezentatív mintavétel is meglegyen, meg a sok torkos kolléga is jóllakjon. A valóság számos sejtésünket beigazolta, de bőven jutott a meglepetésből is. 

Az árak

Cukordinnye, 398 Ft/kg 

Cukordinnye, hazai, finomForrás: Marton Szilvia

Édes, mint a méz, intenzív és illatos. Jó választás ínyenceknek vagy gyümölcssalátákhoz.

Érdemes megszagolni vásárlás előttForrás: Marton Szilvia

Sárgadinnye, 198 Ft/kg 

Sárgadinnye, szép cikkelymintávalForrás: Marton Szilvia

Akár húsokhoz is megfelelő az ízes hazai sárga. Sokan inkább ezt választják a görögdinnye helyett.

Kanalazzuk ki a magokatForrás: Marton Szilvia

Görögdinnye, sárga belű (Medgyesegyháza) 248 Ft/kg

Vidám minták a héjonForrás: Marton Szilvia

A kisebb az olcsóbb, igaz, íze ugyanolyan, mint a nagyobbé. Nem ez a legízesebb, de szokatlan színe miatt mindenki kíváncsi rá.

Szokatlan, de nem rosszForrás: Marton Szilvia

Görögdinnye (Medgyesegyháza) 148 Ft/kg

Mostanra már idehaza is a csíkos héjú dominál a földekenForrás: Marton Szilvia

Jobb volt az íze a csíkos görög kollégájánál, a teszten ez nyerte az ezüstérmet. 

Gusztusos belső, jó állag, megfelelő íz - ez a magyar dinnyeForrás: Marton Szilvia

Görögdinnye, sárga belű (Szedres) 298 Ft/kg

Sárga belű görögdinnye, a nagyobb darabForrás: Marton Szilvia

Majdnem mindenki érdeklődését felkeltette vágás után, van, akinél ez lett a sláger.

Sárga belű görögdinnye, mosolyognak a magok benneForrás: Marton Szilvia

Görögdinnye, fekete (Szentkirály) 148 Ft/kg 

A fekete héjú görögdinnyeForrás: Marton Szilvia

A hagyományos hazai dinnye mostanra retró lett, pedig nagyra nő, és gazdag az íze. Ez is mindenkinek ízlett, jár az aranyérem.

Édes volt, és illatosForrás: Marton Szilvia

Görögdinnye (Görögország) 148 Ft/kg

Nagy és görögForrás: Marton Szilvia

Mivel szedés után a görögdinnyénél nincs utóérés, az import dinnyék helyett vegyünk magyart, amikor már idehaza is terem. Ennek elég kásás volt az állaga.

Sok mag, nem a legjobb állag, semleges ízForrás: Marton Szilvia

Víz helyett is dinnye

A görögdinnye igazából zöldség (Citrullus lanatus), a tökfélék (Cucurbitaceae) családjába soroljuk, eredete Afrika; a Kalahári-sivatag környékén máig vadon nő. A vízhiányos térségekben rendkívül nagyra tartották, nem véletlen, hogy az utazók segítségével hamar elterjedt az egész világon – Európába az 1200-as években hozták be. 

Folyadéktartalma rendkívül magas 90-95%, így közismert vízhajtó. A sok cukron túl kiváló kálium-, nátrium-, kalcium-, vas- és foszforforrás - könnyen emészthető, elsőrangú lehetőség a nyári folyadék- és ásványisó-pótlására. 

Nagy halom dinnye a konyhábanForrás: Marton Szilvia

Nem csak egyféle terem: alakjuk, színük árnyalata változatos, fehéres, sárga, rózsaszín és egészen vörös belű fajtái kaphatók, a termések akár a 15 kilós tömeget is elérhetik. A magok mérete 0,5–2,0 cm között változik: a növényben akár 300–600 darab is található, melyek csírázóképességüket évekig megtartják. 

Takarmányból csemege

Ki gondolta volna, hogy ekkora siker lesz a sárga belű görög? Aki idén vízparton csajozna, ilyet vegyen, csak ilyet: szinte minden lány és hölgy ehhez nyúlt először, őszinte kíváncsisággal kezdték el majszolni. Nem véletlen, hogy sokan partidinnyének becézik: a Life.hu szerkesztősége másodpercek alatt tüntette el a tálcáról – vajon az íze is olyan nyerő, mint a külleme? 

A life-os hölgyek a sárga partidinnyét keresték, az origósok inkább a hazai görögöt toltákForrás: Origo

Érdekes, de megosztó: két hazai termelőtől is vettünk, az egyik kisebb, a másik nagyobb gömböket kínált. Hazánk két legnépszerűbb sárga fajtája a Szentesi és a Napsugár. Az, hogy melyek kerültek az asztalunkra, megállapíthatatlan. Végigkóstolva az összeset kijelenthetjük, hiába a különböző méret, az ízük egyezett. Jellemző, hogy nem annyira édesek, mint a többi, most tálalt piros belű görög, de éppen ezért sokaknak lett kedves. Nem annyira émelyítő, visszafogottabb, így frissítőbb is. 

Persze volt ellentábor – többeknek ez vízízű, volt, aki nem értette, minek ilyet árulni. Ennek van magyarázata: ugyan aránylag újdonságnak tűnik, de már régóta jelen van idehaza, csak a világos belű görögdinnyéket karakterük miatt sokáig takarmánynak termesztették.

62 kiló dinnyét teszteltünk. A vezérigazgatói titkárságon volt, akinek a sárga, másnak a piros jött be. A főszerkesztő csak pakolForrás: Origo

A retró fekete 

Mára a nagyra növő, feketébe hajló, sötétzöld héjú görögdinnye igazán retrónak tűnik, hiszen a csíkos héjú és márványos konkurencia kiszorította a Magyarországon hagyományosnak számító fajtát. Sokak szerint nagy kár érte, mert mégiscsak az volt az igazi.

A véleményben van igazság: tény, hogy a kettő nem csak méretében és külső mintázatban különbözik egymástól. A mostani kóstoló kapcsán is bőven akadtak olyanok, főleg a hatvanas-hetvenes-nyolcvanas években születettek, akiknél ez a nyerő – az ő ízpreferenciájuk szorosan összekapcsolódik a gyermekkor önfeledt nyári dinnyézéseivel. 

Senki nem akart kimaradni az Origo Newsroom dinnyeszezonjábólForrás: Origo

A fekete héjúakat a múltban sokkal nagyobb arányban termesztették, mára mindössze 5-6 százaléka a teljes magyar kínálatnak. Az utóbbi időkben viszont mintha erősödne a piacuk: egyre több áruházláncnál, piaci kofánál bukkan fel ismét a sötét héjú magos dinnye.

A nagy utazás 

Egymás mellé felvágva a csíkos görögöt meg a csíkos magyart, szemre is volt különbség: az import, kamionban utazott példányok kásásabbak voltak, ízük sem hordozta azt a fajta frissességet, amit a beérett magyarok tudtak. Semminek sem tesz jót, ha napokig utazik  – mondta kollégám a behozott dinnyére mutatva. "Ilyenkor már mindig magyart veszek, július közepére bőven beérik a miénk is, ami nem csak azért finomabb, mert a sajátunk.

Az Origo szerkesztőségi asszisztense nem tudja eldönteni, melyikkel kezdje. Háttérben a belpolos újságírók éppen a kormányról írnakForrás: Marton Szilvia - Origo

Bátran mondhatjuk, hogy százszázalékos sikert aratott a hazai görögdinnye, így már csak azt akartuk eldönteni, mire szavaznak az origós kollégák: sárgadinnye vagy cukordinnye lesz a népszerűbb levezető csemege?

Sárga vagy zöld? 

A cukordinnye a legédesebb, idehaza is ismert fajta. Kívül sárgásbarna, belül a piszkosfehértől a halványzöldig terjedhet a színe, íze gazdag, néha kicsit émelyítően az, igaz, akkor már megjelenik benne a tipikus ananászosság. Ezzel szemben a sárgadinnye sokak számára harmonikusabb, elegánsabb – a villámtesztünk is ezt az eredményt hozta. A narancsos színű szeletek fogytak el először a tányérokról. 

Jó kérdés, pláne az ilyen ízletes tételeknél, hogy zöldség, vagy gyümölcs kerül a tányérra. A sárgadinnye (Cucumis melo) is a tökfélékhez tartozik - termesztési technológiája alapján egyértelműen zöldség, de íze miatt már több mint 4000 évvel ezelőtt is a gyümölcsökkel együtt csemegézték Perzsiában és Afrikában. 

A magyar görög és a sárga volt a kedvencForrás: Marton Szilvia - Origo

Gyakran hallani olyan hangokat, hogy a héj alapján lehet megállapítani, milyen fajtával van dolgunk. Ez részben igaz, de annyiféle változat létezik - sima, rücskös, barázdált, hálós -, hogy aranykapás gazda legyen, aki eligazodik közöttük.  Pedig érdemes jobban megismerni a sárga- és cukordinnyét, hiszen tápértéke kitűnő, kalcium, foszfor, vas, nátrium, kálium, mangán, magnézium, réz, cink, kobalt és króm, A-vitamin, niacin, riboflavin, tiamin, folsav és C-vitamin is található benne. 

Melyik a nyerő?

Ahhoz, hogy eredményt tudjunk mondani, szorgosan gyűjtöttük a válaszokat, minden véleményt feljegyeztünk. Ezek alapján:

  1. a fekete héjú hazai görögdinnye
  2. a szép narancsos belű sárgadinnye holtversenyben a sárga belű göröggel
  3. az illatos cukordinnye
  4. a hazai csíkos görögdinnye
  5. az import görögdinnye.

Hogyan vegyünk dinnyét?

A kép mindent elmond arról, hogyan vegyünk dinnyétForrás: Táfelspicc

Ahogy telik a nyár, a dinnye fajtától függetlenül egyre olcsóbb lesz. Ne hagyják ki, egyenek sokat, jót tesznek vele, hisz egészséges, finom, és mint kiderült: ismerkedni is elsőrangúan lehet vele. Ki utasítana vissza egy hideg falatot?