13 felesége és egy étterme is volt

The Source, kommuna, Father Yod
Csoportkép a kommunáról
Vágólapra másolva!
A száz tagot számláló Source-kommuna alapította meg Los Angeles első kistermelői, bioalapanyagokkal dolgozó vegetáriánus éttermét. A quinoa, a humusz, a paleó még nem képezték a mindennapi szókincsünk részét, amikor ezek a hippik már kitaláltak mindent, amiért ma tömegek rajonganak. Az éttermet a legtöbben már látták, ugyanis Annie Hall ott szakított végleg Alvy Singerrel.
Vágólapra másolva!

A Source-kommunát egy második világháborús veterán, James Edward Baker alapította, akit a tagok Father Yodnak (Yod Apának) szólítottak.

Yod pedig nem volt egyszerű ember.

Ma már persze könnyű okosan megállapítani, hogyan manipulálta a körülötte élő fiatalokat; de amit a kommuna tagjainak nyújtott, könnyen behálózhatta az embereket.

Csoportkép a kommunáról Forrás: The Source Doc

Amit Yodról tudni érdemes: tizenhárom felesége volt, mindegyikük a kommuna tagja. Alapított egy rockzenekart, amelynek ő maga volt a frontembere. Imádta a drága autókat, egy Rolls-Royce boldog tulajdonosa volt. A kommuna-alapítás előtti múltja tele van kérdőjelekkel, de annyi bizonyos, hogy a későbbi spirituális vezetőt

gyilkossággal is gyanúsították.

Az utópiák bűvöletében élő ember végül egy hawaii autóbalesetben fejezte be földi pályafutását 1975-ben.

Los Angeles első reformétterme, a The Source Forrás: The Source Doc

Halála után a kommuna felbomlott, de egy dolgon biztosan ott hagyta a keze nyomát (a sok gyermeken kívül, akik a Source családban születtek): Los Angelesben, ami jelenleg az egészséges étkezést preferáló éttermeiről híres,

megalapította az első helyet, ahol nyerskonyhával, organikus élelmiszerekkel, vegetáriánus étrenddel foglalkoztak.

A történet úgy kezdődött, hogy a valószínűleg nem kis üzleti érzékkel rendelkező Yod megvett egy hamburgeres büfét a Sunset Boulevard-on. Yod persze semmit nem csinált spirituális alapok nélkül, még egy vásárlást sem. A róla szóló könyvben a kommuna tagjai így emlékeznek vissza:

Jelenet a Source-kommuna életéből Forrás: The Source Doc

Az étterem végül a The Source (A Forrás) nevet kapta, a felszolgálók színes, lenge ruhába öltözött fiatal nők és férfiak voltak. Kár kerülgetni a forró kását, ez egy orrvérzésig hippi hely volt: a pincérektől az étlap dizájnjáig – ma leginkább azt mondanánk rá, hogy „csináld magad stílus”, és minden bizonnyal odalennénk érte.

Az étterem körüli felhajtást erősítette, hogy többek között

Marlon Brando, John Lennon és Julie Christie is itt próbált megtérni a nyerskonyha oltárán.

A világot nem váltották meg, de Alvy Singer sorsa komoly fordulatot vett, miután a The Source teraszán tudta meg, hogy az Annie Hall-lal való kapcsolatának örökre vége. De előtte még rendelt egy lucernasalátát.

Alvy Singer megrendeli a lucernasalátát a The Source teraszán Forrás: Annie Hall

A valamikori vendégek kedvence a Tudatos Saláta volt.

Íme, az összetevők listája: répa, cékla, uborka, különböző zöld saláták, avokádó, lucerna, paradicsom, napraforgómag és fenyőmag.

A Source-féle társaság életéről 2012-ben dokumentumfilmet is forgattak: