Nem olcsók és nem is mindig jók a magyar kézműves sörök

2015.07.25. 15:27

Keserű méz, 500 ml, 700 Ft, 1400 Ft/liter

Alkoholtartalom: 6%(V/V)

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A behűtött palackból kitöltve egyből feltűnik a fótiak hoplágerének szép, opálos színe és a masszív hab. A fehér korona sajnos elég gyorsan leesik, de hát nem azért bontottuk fel a sört, hogy ne igyunk belőle, és a habot bámuljuk, szóval a legtöbb fogyasztónak fel sem fog tűnni.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A címke nem hazudik, tényleg kesernyés a komlótól, de mellette ott a maláta adta édesség és test is. Nagyon melegben, nagyon hidegen jólesik, igazi kánikulai sör. Illata szénás, friss, íze gyümölcsös, de sajnos nem teljesen koherens.

Fóti Zwickl, 500 ml, 600 Ft, 1200 Ft/liter

Alkoholtartalom: 4,5%(V/V)

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A kézműves söröket preferáló barátokat megkérdezve többen ezt ajánlottak, mint amolyan titkos favoritot. Alkoholban korrekt, íze harmonikus. Már az első kortynál megjelennek benne a gyümölcsös jegyek, egyes kóstolóinknak talán túl sok is – figyelemre méltó, hogy a női tesztelőnk kedvence ez lett.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Kicsit langyosodva van valami fás mellékíze, de nem sok, igazából nem zavaró – simán vállalható sör, akár csapon is örülnénk neki egy tűzforró délutánon.

Szent András Ogre Pilsner, 500 ml, 400 Ft, 800 Ft/liter

Alkoholtartalom: 5,6%(V/V)

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A békésszentandrásiak főzdéjét sokan a kiváló gyümölcssörökről ismerik, így a tesztelőink között volt olyan, aki meglepődött, hogy, jé, ilyen is van? Az üvegből kitöltve tisztességes arany italt kapunk, a habja közepes, nem túl magas, nem túl kemény, gyorsan bomló. Az íz a lényeg, igyunk hát bele!

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Az aromája igazából messze van attól, ahogy egy jó pilseni él a fejünkben. A sör fűszere a komló, pláne ennél a műfajnál – itt sajnos mégsem jelenik meg elég markánsan, pedig cefet jól esett volna. Szánkban forgatva feltűnik benne a pirított fenyőmag és a vizes gabona íze is. Kicsit kilóg a maláta a rendszerből, de nem neveznénk hibának, inkább csak kevésbé szimpatikus karakternek.

Köleses Világos, 500 ml, 400 Ft, 800 Ft/liter

Alkoholtartalom: 5%(V/V)

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A címke egy kicsit ijesztő, telibe hozza a rendszerváltás utáni évek bizonytalanul tipródó tipográfiáját. Sajnos a belseje sem jobb, senkit sem hozott lázba, sőt akadt olyan tesztelőnk, aki ihatatlannak minősítette.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Az ízét erjedt krumplipüréhez hasonlították, más egy túlérett, elfelejtett dinnyét hozott fel hasonlatként, miközben szagát a vizes lucernával állította párba. Habja jóformán nincs, a színe tompa, nem néz ki hívogatóan. Tény és való, hogy a kölesesnek van karaktere, csak elég furcsa – most nem volt senki, aki ezt megkedvelte volna.

Fóti Pils, 500 ml, 400 Ft, 800 Ft/liter

Alkoholtartalom: 4,5%(V/V)

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Kíváncsian vártuk, mire képes a fóti főzde, ha egy igazi pilseni típusú tételről van szó. Mindenki tudni akarta, képes-e egy kis magyar cég a cseh karakter megmarkolására? A válasz sajnos az, hogy nem, igaz, a végeredmény nem lett kiöntendő.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Egy baja van a csatos üvegbe tett, 4,5 százalékos sörnek. Jellegtelen, nincs meg benne az a komlós gerinc, ami a fajtára annyira jellemző. A színe sápadtabb, mint kéne, a habja is elég fáradtka. Hibái ellenére hidegen ez is frissítő tud lenni, nem kiemelkedő, de iható. A kérdés, hogy ez elég lesz-e, ha lecseng a sörforradalom?

Nord Star, 500 ml, 750 Ft, 1500 Ft/liter

Alkoholtartalom: 5%(V/V)

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A kiskunfélegyházi tengerész: a Bäder sörfőzde bedobta a pesti hipszterek közé az izmos, dizájnolt hoplágert, az erősen komlózott, karakteres sört. Ízben a Keserű Mézzel versenyez, de ha külön meccset hirdetünk kettőjüknek, ez nyer.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A habja erős, szilárdan áll, mintha csemperagasztót kevertek volna bele. A szűretlen műfaj kötelező opálossága rendben, sőt az ízzel sincs baj, markáns, szerethető. Kellemesen gyümölcsös az összbenyomás, a grépfrút aromáját még az a kóstolónk is azonnal megtalálta benne, aki saját bevallása szerint világ életében dobozos kommerszet ivott. Legnagyobb baja az ára, divat ide, divat oda, ennyit sehogy sem ér.

Csörgő köleses sör, 500 ml, 490 Ft, 980 Ft/liter

Alkoholtartalom: 3%(V/V)

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Úgy tűnik, a köleses lágerek kötelező jegye a kevésbé tetszetős címke, igaz ez egy fokkal jobb az előzőnél. Amit megnyert a formával, elvesztette az íznél: ez volt az egyetlen, amit valaki kiöntött.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Durván élesztős, összekap benne a keserűség, a savanyúság és az édesség. Ennél persze lehet egyszerűbben is megfogalmazni – ha nem akarunk finomkodni, zárjunk annyival: ez érthetetlenül rossz.

Monyo Beaver Feaver, 330 ml, 630 Ft, 1909 Ft/liter

Alkoholtartalom: 5,1%(V/V)

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A bécsi típusú, borostyánszínű főzet több kóstolónknak jelentett meglepetést kellemes krémességével, hagyományos, de mégis rafináltan csokoládés ízével. Akárhonnan nézzük, ez egy jól sikerült sör – nem véletlen, hogy ez kapta a legtöbb szavazatot. 

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A bécsire nem jellemző a komlósság, a Monyo sem ilyen. Ugyan nincs nagyon hosszan tartó íze, de legalább semmi zavaró nem úszik be. A malátás jegyek könnyen azonosíthatók, diszkréten édes és klasszikus. Nyert.

Szent András Monarchista Imperial Pilsner, 330 ml, 500 Ft, 1515 Ft/liter

Alkoholtartalom: 7%(V/V)

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A békésszentandrási sörfőzde nagyon sokat fejlődött az utóbbi években – ez nemcsak a kellemes címkéken látszik, hanem a minőségen is. A közelmúltban bemutatott Monarchista nem csak Ferenc József arcképe miatt érdekes: az íze is császár. 

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Sűrű és erős, a tesztelt sörök között ebben van a legtöbb alkohol, jobb is, hogy csak 330 ml-es palackokba töltik. Színe sötét, íze inkább malátás, mint komlós – annak ellenére, hogy a pilsnerekre jellemző cseh žateci komló van benne, nem hasonlít a kinti alsóerjesztésűekre. A Monarchistának saját karaktere lett, magyaros, szerethető. Jár a bronzérem. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Előző
  • 1
  • 2
Következő