Nekimegy az állam az energiaitaloknak

energiaitalok minősítése, bomba, Energiaitalok és energiaitalnak nem minősülő szénsavas üdítőitalok egy budapesti élelmiszeráruház polcán
Vágólapra másolva!
Országos kampány indul az egészségtudatos fogyasztóvá válás elősegítése érdekében, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hivatal az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettel, az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatalával és a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézettel közösen dolgozik a fogyasztók szemléletformálásán.
Vágólapra másolva!

Szente István, az NFH megbízott főigazgatója a programsorozat megnyitóján elmondta, hogy a több mint 618 millió forint összköltségvetésű projekt a Társadalmi Megújulás Operatív Program (Támop) keretében, a Széchenyi 2020, az Európai Unió és az Európai Szociális Alap közel 487 millió forintos támogatása révén valósul meg.

A felsorolt hatóságok tudásának egyesítése által az egészségtudatosság kialakítását célzó programsorozat több szempont figyelembevételével képes a korábbiaknál teljesebb tájékoztatást nyújtani a mindennapi táplálkozás, mozgás, szépségápolás témakörében.

A kampányban kiemelten kezelik az étrend-kiegészítők, az energiaitalok, a diétás étrendhez illeszkedő „mentes” jelöléssel ellátott élelmiszerek fogyasztását,

valamint a kozmetikumok és a víztisztító kisberendezések használatát – tette hozzá.

Lesz bajunk tőle? Forrás: Photononstop/Aurélie Cluzel

Tanórákon tanítanak

Szente István szerint a projekt egyaránt nyit a közoktatási intézmények és a felnőttek felé. A diákoknak fogyasztóvédelmi tanórák keretében a hatóság szakemberi mutatják majd be az egészségtudatosság fontosságát. A felnőttek tájékoztatásában az intézmények honlapjai kapnak kiemelt szerepet.

Paller Judit országos tiszti főorvos előadásában a veszélyekre hívta fel a figyelmet: „Az étrend-kiegészítők a normál étrend kiegészítésére szolgálnak, nem minősülnek gyógyszernek, ezért csupán egy nyilvántartási eljárás szükséges a piacra jutásukhoz. Vagyis a hivatal csupán utólag vizsgálhatja ezeket a termékeket” – mondta.

376 bejelentés

Az energiaital – fejtette ki – nem más, mint koffeint tartalmazó cukrozott üdítőital. Hozzátette: 2011 óta figyelik az energiaital fogyasztásával összefüggő rosszulléteket. A mentők, a kórházak és a közoktatási intézmények segítségével gyűjtik az adatokat, azóta 376 ilyen jellegű bejelentést kaptak, az azokban érintettek kétharmada 18 évesnél fiatalabb fiú volt – tette hozzá.

Nekimennek az energiaitaloknak Fotó: Origo

Török Krisztina, a Nemzeti Egészségfejlesztési Hivatal (NEFI) főigazgatója beszédében a társszervek együttműködését méltatta. Szerinte a mai magyar társadalom legnagyobb nyeresége az lehet, ha ezáltal pozitív változás áll be az egészségtudatos magatartás terjedésében.