Egy friss kutatás szerint megtalálták a hatodik alapízt: az édes, sós, keserű, savanyú és umami mellett a zsír ízének is saját receptora van.
Az indiai Purdue Egyetem kutatásáról megjelent cikk szerint ezután hatodik alapízként kell gondolnunk a zsírsavak ízére, ugyanis kimutatták azok receptorait a nyelven – tudtuk meg a Medicalonlineról.
A tudósok eddig is tudták, hogy az emberek sajátosan érzékelik a zsírt, és akkor is meg tudják mondani, hogy azt fogyasztanak, ha a textúrára és az illatra utaló információkat eltávolítják. Most azonban a receptorokat is megtalálták, ráadásul két félét is.

Mint Richard Mattes és munkatársai beszámolnak róla, a szagos sajtoknak és az avasodó ételeknek erőteljes zsíríze van, ez pedig önmagában nagyon kellemetlen, egyetlen kísérleti alanyuk sem kedvelte azt, sőt, inkább émelygéssel reagáltak rá. Azonban mégis szeretjük, mert más ízekből kihozza a legjobbat, például igen jót tesz a kávé vagy a csokoládé keserű ízének.