Hazai csokoládémanufaktúra nyerte el az édességek Oscar-díját

bonbon sweetic termékfotó termékfotó
Vágólapra másolva!
A Sweetic csokoládégyártó két bonbonja is kitüntetést kapott idén a gasztronómia legnívósabb nemzetközi megmérettetésének számító Great Taste Awardson, amivel az első magyar díjazott lett a kategóriában.
Vágólapra másolva!

Magyar cég örülhetett a gasztronómia Oscar-díjának tartott Great Taste Awards csillagjának praliné kategóriában. A két évvel ezelőtt alapított Sweetic manufaktúrát két édességük, a zöld dió és a matcha-lime-gyömbér ízű bonbonjaik miatt díjazták.

Sikeres lett a magyar bonbon Forrás: Peter Zsolnai Photography

Az 1994 óta évente megrendezett londoni versenyen a világ legjobb ételeit és italait keresik több kategóriában. A 400 fős, gasztrokritikusokból, Michelin-csillaggal kitüntetett szakácsokból, illetve neves áruházláncok beszerzési igazgatóiból álló zsűri hónapokig tartó tesztelés során választja ki a legjobbakat összesen 10 ezer termékminta közül.

A vakkóstolásos módszer biztosítja, hogy a csomagolás nélküli termékek kizárólag a bennük fellelhető ízjegyek harmóniája és az élelmiszer külleme alapján legyenek rangsorolva. Az elnyert cím három évre szól, ennek elteltével újra kell neveznie azoknak, akik meg kívánják őrizni a titulust.

Táblában is! Forrás: Origo

Augusztus elején értesítették a versenyzőket az eredményekről, és idén először fordult elő, hogy bonbon kategóriában magyar terméket tüntettek ki. A családi vállalkozásként működő Sweetic két terméket nevezett, és mindkettő díjat is kapott. A hazai ízvilág jegyeit magán viselő, két csillaggal is kitüntetett pralinéjuk egy Balaton környéki, biogazdálkodásban termelt zöld dió köré épül, a másik édességük pedig egy kísérletezés jegyében született: lime ízesítésű macha (japán zöldteafajta) és gyömbér keveréke fehér csokiba burkolva.

Szív a szívnek? Forrás: Peter Zsolnai Photography

„A versenyre beküldött bonbonjainkat némi fejtörést követően választottuk ki, mert fontosnak tartottuk, hogy a bírák a szaktudásunk mellett egy kis bepillantást is nyerjenek a magyar kultúrába, hazánk ízvilágába” – árulta el Zala Judit, a manufaktúra csokoládémestere.

Elismerés a hazai ízeknek Forrás: Peter Zsolnai Photography

A szigetszentmiklósi cég ezzel olyan nemzetközileg is elismert hazai elődök nyomdokaiba lépett, mint a chocoMe, a Floch, a Rózsavölgyi Csokoládé vagy Szántó Tibor termékei, amik más kategóriában szintén kaptak már ilyen kitüntetést a közelmúltban.