Nagyon ronda, de nagyon finom

szarvasgomba
Vágólapra másolva!
Misztikus csemege vagy elérhetetlen luxus? Most ön is meg közelebb kerülhet a szarvasgombához az ország legnagyobb szarvasgombász buliján! 
Vágólapra másolva!

Jásziványban rendezik 2015. augusztus 15-16-án a Szarvasgomba Ünnepet. A helyszín nem véletlen, hiszen ott találták tavaly minden idők legnagyobb magyar szarvasgombáját: az eredetileg 1,3 kg-os, különleges példány a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban ma is megtekinthető.

Rekorder szarvasgomba Forrás: Origo

A júliustól decemberig tartó szarvasgombaszezonban most a legízesebb a különleges fűszergomba. A látogatók megismerhetik a szarvasgomba-keresés fortélyait, de a gyerekeknek is rendeznek játékos gombakeresést, sőt egész napos vásár, koncertek, vetélkedők és kiállítás vár a vendégekre. Érdekességként szarvasgomba-kereső kutyák számára szépségversenyt is rendeznek.

Tudta?

A labrador és golden retrieverek a legnépszerűbb kutyák szarvasgomba-keresésben? Bagi István szerint, aki labradorokkal keresi a különleges gombát már tizenhat éve, nem a fajta számít, hanem az, hogy a kutya együttműködő legyen. Sokan használnak vizslát, spánieleket, beagle-t vagy keverék kutyákat is.
Ronda, de finom Forrás: Origo

A szarvasgomba az egyik legizgalmasabb és legkülönlegesebb fűszer a konyhában. Lesz bogrács és grill, könnyű saláták és saslik, de emberes marhapofapörkölt is, sőt még a desszert és a kávé is kóstolható lesz szarvasgombás változatban. A minőségi gasztronómiai kínálatot Dunst Zsolt grillvilágbajnok és a Centrál Kávéház biztosítja hagyományos, de izgalmasan felfrissített fogásokkal.

Itthon is megterem Forrás: Origo

A gasztronómiai kínálatból:

  • Házi grill kolbász szabadtartású és saját nevelésű mangalicából
  • Mangalicafej rántva szarvasgombás öntettel
  • Kacsasaslik
  • Burgonyasaláta friss szarvasgombával
  • Zöldsaláta szarvasgombás öntettel
  • Bográcsos marhapofapörkölt házi kenyérrel
  • Szarvasgombás-tejszínes rackaszarv-tészta
  • Mangalicazsíros kenyér
  • Grissini bazsalikomos kecskekrémtúróval
  • Szarvasgombás-csokis tarte

Terfézia, a homoki szarvasgomba

Az átható illatú édes terfézia gyakorlatilag csak idehaza terem. Mérések szerint tízszer édesebb a cukornál. A legjobb években is legfeljebb 500 kilogramm terem belőle a világon – ami szinte teljes egészében Magyarországot jelenti! Kizárólag homoki akácosokban taláható meg, ez a klasszikus élőhely pedig nagy területen mára kizárólag az Alföldön található. Nem volt ez mindig így, hajdan Tunéziából szállították a terféziát a római polgárok konyhájára, ám az ottani élőhelyeket a fakitermelés és az elsivatagosodás tönkretette.

A terfézia augusztustól októberig terem, de nagyon érzékeny az időjárásra. Ennek függvényében évente 200-500 kilogramm gyűjthető belőle Magyarországon. Közvetlenül a föld alatt terem, de a termőtest sokszor megrepeszti a talajt és kissé kibújik a felszínre. Ma már a legtöbb szarvasgombavadász kutyával dolgozik, de régen, amikor disznókkal keresték a drága kincset, a terfézia még ritkább falatnak bizonyult, a disznók ugyanis valamilyen titokzatos ok miatt nem szeretik, így nem is nagyon találták meg, szedésére csak a kutyás gyűjtők vállalkoztak.

A Jásziványi Szarvasgomba Ünnepen is megkóstolható az édes szarvasgomba, mégpedig fagylaltba és csokis tarte-ba komponálva. A fagylalt a Damniczki Cukrászda különlegessége (a cukrászda 2013-ban elnyerte az Év fagylaltja díjat vörösboros málnafagyijával, 2014-ben ők álmodták az Országtortát, a Somlói revolúciót, 2015-ben pedig második helyezést értek el Fűszeres málnatortájukkal az Országtorta pályázatán). A homoki édes szarvasgomba a csokoládéval is nagyon jól harmonizál, a fesztiválon Urbán Gábor, a Centrál Kávéház cukrásza készít szarvasgombás-csokoládés tarte-ot (mandulás tésztakosárka terféziás ganache krémmel).