A Nébih folyamatosan ellenőrzi az olasz borokat

fehérbor bor
A man enjoys a glass of white wine in a cafe in the French southwestern town of Montauban, on March 11, 2015. AFP PHOTO/PASCAL PAVANI
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Borászati és Alkoholos Italok Igazgatósága minden szükséges intézkedést megtesz, hogy a magyar fogyasztók megfelelő minőségű és nyomonkövethető borászati terméket tölthessenek poharukba. 
Vágólapra másolva!

A hatóság az elmúlt években folyamatosan, kiemelten és tételesen ellenőrizte az Olaszországból származó bortételeket is. A vizsgálatokon hamisított terméket nem találtak, kizárólag minőségi kifogások, érzékszervi hibák fordultak elő.

A Nébih az első nemzetközi hírek megjelenését követően haladéktalanul és soron kívül megkezdte a borhamisítás botrányban érintett olasz cégektől származó, hazánkba importált készleteket ellenőrzését és mintegy

50 ezer hektoliter bort zárolt.

A laboratóriumi vizsgálatok során a termékek összetételével kapcsolatos kifogás eddig nem merült fel, csupán érzékszervi hibák akadtak.

Ideje a kontrollnak Forrás: AFP/Pascal Pavani

Az ügyben a Földművelésügyi Minisztérium (FM) azonnali hivatalos tájékoztatást kért az illetékes olasz borászati hatóságtól, valamint a mintákat vizsgáló laboratóriumtól is. A kapcsolatfelvétel eredményeként augusztus 5-én létrejött egyeztető tárgyaláson a magyar szakemberek garanciát kértek az olasz szakmai delegáció tagjaitól arról, hogy a Magyarországra beérkezett bortételek a vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően készültek, azok nyomon követése biztosított.

Az adatokat bekérték

Az olasz képviselők az adatok hivatalos formában történő bekérését kérték a magyar szakemberektől, melyet az illetékes olasz Minisztériumnál kell megtenni.

Amíg az olasz hatóságok nem adnak megfelelő garanciát a tételek eredetére vonatkozóan, addig azok Magyarországon nem hozhatók kereskedelmi forgalomba.

A hazánkba érkező lédig borászati termékek mennyisége – az utóbbi évek szigorú hatósági ellenőrzéseinek köszönhetően – évről-évre jelentős csökkenést mutat. 2013-ban több mint 535.000 hl bor érkezett Magyarországra feldolgozás és kiszerelés céljából, míg 2014-ben mintegy 300.000 hl, 2015 első félévében pedig 125.000 hl. (Ezzel szemben a Magyarországról évente exportált borászati termékek mennyisége mintegy 650.000 hl.) Az elmúlt években vizsgált olasz boroknál ez idáig hamisított tételt nem találtak a szakemberek, kizárólag minőségi kifogások és érzékszervi hibák fordultak elő.

A NÉBIH, ahogy eddig, úgy a jövőben is minden szükséges intézkedést megtesz annak érdekében, hogy a magyar fogyasztók megfelelő minőségű és nyomonkövethető borászati terméket tölthessenek poharukba.