Függőbetegek itala volt – meglepő tények a Coca-Coláról

2015.08.14. 15:11

A Coca-Colát senkinek nem kell bemutatni, azonban biztosak vagyunk benne, hogy a most következő tények még okozhatnak némi meglepetést. Ma már leginkább egészségkárosító hatásai miatt kerül szóba, Sigmund Freud pedig depressziót és potenciazavarokat kezelt vele.

Ez a világon a legszélesebb körben forgalmazott termék – összesen kétszáz országban árusítják.

Amikor a Coca-Cola 1886-ban megjelent a piacon, úgy próbálták eladni, mint idegerősítő üdítőt, amely enyhíti a korszak okozta lelki problémákat.

Segít a korszak okozta lelki problémákon?Forrás: AFP

A fentiekből következik, hogy azt gondolták, a kóla segít az ópium- és morfiumfüggőség leküzdésében. Sigmund Freud is ezen elvek lelkes híve volt, miután azt tapasztalta, hogy a Coca-Cola segített neki a depresszió leküzdésében és növelte a libidóját.

Amikor a Coca-Cola megjelent a piacon, nem ez volt az egyetlen termék, amely kokacserjét tartalmazott: volt kokainos bor, likőr, orvosi injekció és cigaretta is.

A szín, íz és a koffein a kóladiónak köszönhetőForrás: Origo

Nem meglepő módon a feltaláló, John Pemberton is függőbeteg volt. Eleinte a kokaintartalmú borral próbálta kezelni morfiumfüggőségét, később szokott át a Coca-Colára.

A márka nevének második tagjáról, a kóláról mindig kevesebb szó esik. A megnevezés az afrikai kóladióból jön, amely valóban egészséges, és ennek köszönhető az ital koffeintartalma is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK