Pálinkának is csodás, de most csináljunk lekvárt!

körte
Vágólapra másolva!
Idén igen bőséges körtetermésnek örvendhetünk, feltéve, ha az eső egyszer eláll, és a vihar nem veri le a gyümölcsöket a fákról. Vajon mit érdemes készíteni belőle – azon felül, hogy frissen elfogyasztjuk, és cefrének hordóba gyűjtjük? 
Vágólapra másolva!

A körte kicsit mostohagyerek a konyhában, mert valóban sok helyütt csak a cefrébe száműzik. Pedig minden körtefajta más és más ízű, remek gyümölcslevest lehet belőle készíteni. Kompótot, töltött-sült körték garmadáját, vagy kiránthatjuk, és pitébe is süthetjük. Persze készülhet körtebefőtt, körtelekvár, a nagyi receptje szerint, vagy egészen másképpen is.

Érik a körte, mi legyen belőle? Forrás: Halmos Mónika

Most trend lett befőzni, ám aki ma befőzésre adja a fejét, azt vélhetően három dolog motiválja: rengeteg gyümölcse van, imádja az isteni ízeket, és szereti tudni, mi kerül az üvegbe. Ez utóbbi erős hajtóerő az egészség- és természettudatos fiatalok körében.

A házi befőtt lehetőség szerint vegyszer nélküli gyümölcsből, vegyi anyagok felhasználása nélkül készül.

Ezért érdemes előnyben részesíteni a hőkezeléssel való tartósítást.

Jómagam, mint lassan „kifutó modell”, a „horváthilonán” szocializálódott nemzedéknek sarja, úgy gondoltam, a hőkezelés, vagyis a csírátlanításnak vízgőzzel való elvégzése közismert, de a hozzám érkező kérdésekből kiderült, hogy ez egyáltalán nincs így. Sőt! Pedig a hőkezelés nem túl bonyolult megoldás – igaz, beleszórni egy kanál tartósítószert az üvegbe, tényleg némileg egyszerűbb.

Most van szezonja Forrás: Halmos Mónika

A körte eltevésénél a hőkezelés azért is előnyös, mert a kemény gyümölcsöknek sokszor előfőzés sem kell, éppen elég az a hőhatás, ami a gőzölés során éri őket. Ehhez kell egy méretes fazék, amelybe szépen beállítgatjuk az elkészített lekvárokat, befőtteket, a gondosan lezárt üvegeket, amelyeket előzőleg újságpapírba burkolunk.

Ez azért szükséges, hogy ne tudjanak egymáshoz koccanni az üvegek.

Az edényt az üvegek kétharmad részéig töltjük vízzel, lefedjük, és melegíteni kezdjük. Ha felforrt a víz, a tűzhelyet takarékra állítjuk, és a receptben megadott idő csak innen számít! Az idő leteltével a tüzet elzárjuk, és hagyjuk szépen kihűlni.

A fedőt sem nyitogatjuk!

A kihűlt üvegeket aztán kiemeljük, szépen megtörögetjük, és mehetnek is végleges helyükre a kamrába, természetesen gondosan felcímkézve.

Érdemes ízes fajtát választani Forrás: Halmos Mónika

A címkézés is fontos és nem elnagyolható momentum, mert ugyan majd húsvét táján a körtebefőttet biztosan meg tudjuk különböztetni a cseresznyétől, de a fehérboros befőttet már nem lehet egyértelműen beazonosítani.

A különféle lekvároknál meg még nehezebb a dolgunk. Arról nem szólok, hogy mi lehet két év múlva – mert az ésszerűség azt diktálja, hogy mindenből annyit tegyünk el, amennyi egy év alatt elfogy. Kinek van kedve sokéves, szomorúra színeződött, halott befőttekhez?

Lábosba vele! Forrás: Halmos Mónika

Fehérboros körtebefőtt

Hozzávalók:

  • 2 kg érett, nem túl puha körte
  • 5 dl fehérbor
  • 40 dkg cukor
  • 1 citrom leve
  • 4-5 darabka fahéj
  • 1 kiskanálnyi szegfűszeg

Elkészítési idő: 120 perc

A citrom jó a barnulás ellen Forrás: Halmos Mónika

A körtéket meghámozzuk, félbevágjuk, a magházat eltávolítjuk, majd citromos vízbe tesszük őket, nehogy megbarnuljanak.

A magház kimetszéséhez karalábévájót használjunk, de ha nincs, egy kiskanál is megteszi.

A fehérbort 1 liter vízzel felhígítjuk, hozzáadjuk a cukrot, a citromlevet, a fűszereket, és felforraljuk. Belerakjuk a lecsepegtetett körtéket, felfőzzük, és azon forrón üvegekbe szedjük. Az üvegeket gondosan lezárjuk, újságpapírba csomagolva nagy fazékba rakjuk. Vízzel feltöltjük az üvegek 2/3 részéig, és a forrástól számított 10 percig gőzöljük. A vízben hagyjuk kihűlni, majd a szárazra törölgetett üvegeket a végleges helyükre állítjuk.

Ennek még örülni fogunk télen Forrás: Halmos Mónika

Vaníliás körtebefőtt

Hozzávalók:

  • 3 kg nem túl puha körte
  • 60 dkg cukor
  • 2 citrom
  • 2 vaníliarúd

Elkészítési idő: 60 perc

A körtéket kettévágjuk, meghámozzuk, a magházakat kimetsszük. A körtéket rögtön citromos vízbe tesszük, hogy meg ne barnuljanak. A citromok levét kifacsarjuk, a héjukból néhány darabkát vágunk. A citromok levével, 6 dl vízzel meg a cukorral szirupot főzünk. A körtéket üvegekbe rakosgatjuk, közéjük teszünk 1-1 citromhéjdarabkát és 1-1 darab felhasított vaníliarudat. Ráöntjük a szirupot, az üvegeket lezárjuk, és a forrástól számított 20 percig gőzöljük.

Érdemes most nekilátni Forrás: Halmos Mónika

Körtelekvár ízesen

Hozzávalók:

  • 2 kg érett vilmoskörte (vagy más, aromás fajta)
  • 1 dl citromlé
  • 1 kiskanál frissen reszelt gyömbér
  • 1 vaníliarúd
  • 60 dkg cukor
  • 20 dkg friss dióbél
  • 0,5 dl körtepálinka

Elkészítési idő: 150 perc

Vaníliával is nagyon finom Forrás: Halmos Mónika

A körtét megtisztítjuk, és apró kockára vágjuk. Hozzáadjuk a citromlevet, a frissen reszelt gyömbért, beledobjuk a vaníliarudat, és lassú tűzön fölforraljuk.

Beleszórjuk a cukrot, és állandóan kevergetve addig főzzük, míg besűrűsödik.

Ha már kellően sűrű (kb. 30-35 perc általában elegendő), beletesszük a diót, és további egy-két percig együtt forraljuk.

Azon forrón üvegekbe töltjük, a tetejére kevés körtepálinkát öntünk, és lezárjuk. Száraz gőzben – vagyis párnák, takarók közt – hagyjuk kihűlni. A száraz gőz lényege a lassú kihűlés, erre a feladatra a hűtőtáskát is bevethetjük!

Körtés bodzadzsem

A körtékkel egy időben érik a bodza is a kertben, érdemes házasítani őket. A bodza magában amúgy nem annyira élvezhető, mindenképpen kíván maga mellé egy másik, karakteres ízt. A körte kiváló társítás! Aki pedig szeretne tovább művészkedni a konyhában, jó kis ajándékot készíthet, ha a körtelekvárt meg a körtés bodzadzsemet külön-külön megfőzve, üvegbe rétegezve teszi el. Látványos és izgalmas megoldás – és ezzel már most ki lehet pipálni néhány karácsonyi ajándékot!

Igazi csemege Forrás: Halmos Mónika

Hozzávalók:

  • 2 kg bodzabogyó
  • 4 érett körte
  • 1 kg cukor
  • üvegenként késhegynyi tartósítószer

Elkészítési idő: 120 perc

A bodzabogyót leszemezzük – ehhez a művelethez használjunk gumikesztyűt, különben jó néhány napra megszínezi a kezünket!

A bogyókat egy kevés vizet aláöntve addig főzzük, míg felrepednek. Nem túl sűrű szitán vagy paradicsompasszírozón áttörjük, azután belereszeljük a meghámozott körtét. Beleszórjuk a cukrot, és folyamatosan kevergetve 15–20 percig főzzük. Forrón üvegekbe töltjük, a tetejére késhegynyi tartósítószert szórunk, és az üvegeket lezárva, száraz gőzben hagyjuk kihűlni.

Esti torkosságnak ideális Forrás: Halmos Mónika

Ha a befőzés közben megkívánunk egy jó kis gyümölcsös desszertet – bár, ha kóstolgattunk-nyalakodtunk eleget, akkor ez ritkán fordul elő –, akkor készíthetünk egy bodzás körtedzsemmel töltött körtét. A befőttből kimaradt fél körték és a lábosból kikapart maradék dzsem éppen megfelelő ehhez! És már készen is van egy kellemes nyáresti desszert! Behűtve kínálhatjuk, egy mutatós zabkeksz-talapzaton.