Minden adott egy friss töltött paprikához

töltött paprika
Vágólapra másolva!
Minek elfőzni a rizst vagy rántást tenni alá, ha enélkül is működik? Kedvenc augusztusi ebédünk, egyszerűsítve.
Vágólapra másolva!

Sajnos néhány angol kifejezésre nem létezik tökéletes magyar fordítás, ilyen például a „comfort food” összetétel is. Kényeztető ételnek szokás fordítani, de sokkal több ennél. A legjobb fordítás talán a kényelmes lenne, de furcsa ilyesmit ételre mondani. A comfort azonban még ennél is többet jelent: vigasztalót, nyugtatót.

Olyan ételre használják, ami egyszerre nyugtatja az idegeket, vigasztalja a bánatot és kényeztet.

Augusztusban, mikor a legfinomabb a zöldpaprika, olyankor a töltött paprika a legjobb kényeztető étel, amit el lehet képzelni. Sokféle felfogás létezik, kivételesen a lehető legmérsékeltebb verzió az, ami a szívünkhöz a legközelebb áll.

Kedvenc augusztusi ebédünk Forrás: Ács Bori

Recept, egyszerűsítve

Az Ínyesmester és más receptek is füstölt hússal, szalonnával gazdagítják a tölteléket, ezt én nem teszem, mert a töltött paprika csak a paprikáról és a paradicsomról szól, a többi mellékes. Sokan előfőzik hozzá a rizst és kész, üveges passzírozott paradicsomot használnak, majd felöntik vízzel, ezért viszont híg lesz, úgyhogy berántják. Ezeket a lépéseket kihagytam.

A rizs megfő a töltelékben, ezért nem szükséges előfőzni.

A kimagozott, hámozott majd leturmixolt friss paradicsom pedig éppen besűrűsödik, mire minden készre fő.

Töltött paprika

Alapanyagok:

  • 6 db zöld-vagy kápiapaprika, esetleg a kettő vegyesen
  • egy kiló paradicsom héjazva, magozva és leturmixolva
  • 50 dkg darált sertéslapocka
  • 1 tojás
  • 10 dkg rizs
Mennyei csemege a nyár végén Forrás: Ács Bori

A paradicsomot leforrázom, lehúzom a héját. Kimagozom, majd negyedelem és leturmixolom. Egy fazékba öntöm, sózom, majd felforralom. A húst elkeverem a rizzsel és egy tojással, sózom, borsozom. A paprikát megmosom, kivájom a szárát magházastul. Egy nagy kanál segítségével megtöltöm az üres paprikákat. Ha marad a töltelékből, gombócokat formálok. A paprikákat egyenként a rotyogó paradicsomszószba süllyesztem, nem kavargatom, csak összerázom a lábast, hogy mindent befedjen a szósz. Alacsony lángon kb. 40 percig főzöm. Főtt krumpli kerül mellé.