Melyik a legjobb menza?

2015.08.26. 11:08

Szeptember 30-ig jelentkezhetnek a közétkeztetésben dolgozó szakácscsapatok az ötödik Országos Közétkeztetői Szakácsversenyre. A nevezésnek már a konkrét ételsorokat, kalkulációkat és tálalási javaslatokat is tartalmaznia kell. Az idei év újdonsága, hogy régiós elődöntőkön is bizonyítaniuk kell a csapatoknak, emellett szakmai mentorok segítségét is kérhetik.

Az Országos Közétkeztetői Szakácsversenyre (OKÉS) bármely közétkeztetést végző konyha két fős csapata (egy szakács, egy segítő) benevezhet szeptember 30-ig. Cégenként akár több csapat is indulhat a megmérettetésen.

Az OKÉS ezúttal három fordulós lesz: először a dokumentumokat (menü, kalkulációk) értékeli a zsűri, majd a régiós elődöntők következnek, a döntőre pedig jövő tavasszal kerül majd sor.

1960: üzemi menza AngyalföldönForrás: Fortepan, Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény

A csapatoknak előételből vagy levesből, főételből és desszertből álló, felnőtteknek szánt három fogásos napi menüsort kell megtervezniük. A menühöz felhasznált alapanyagok beszerzési értéke összesen nem haladhatja meg a nettó négyszázhúsz forintot. Fontos, hogy a menüsorok jellemzően helyi, hazai alapanyagok felhasználásával készült tradicionális ízeket képviseljenek.

Szintén elvárás, hogy az ételek – a vonatkozó élelmiszerbiztonsági szabályok betartásával – három óra alatt, egy átlagosan felszerelt főzőkonyhán, hétköznapi körülmények között is elkészíthetőek legyenek, ugyanakkor számít az újszerűség és a kreativitás is.

A verseny további részleteiről itt olvashatnak.