Az élelmiszerláncban előforduló csalások, a tejszektor helyzete és a talajkezelés legfőbb problémái voltak a központi témái az agrárminiszteri találkozónak, amelyre a csütörtökön megnyílt Éltető Föld nemzetközi mezőgazdasági kiállítás megnyitása alkalmával került sor a dél-csehországi Ceské Budejovicében.

A találkozón a magyar földművelésügyi minisztériumot Nagy István parlamenti államtitkár képviselte. A négy visegrádi ország – Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia –, valamint a négy meghívott ország – Ausztria, Bulgária, Románia, Szlovénia – agrárminisztériumának képviselői egyetértettek abban, hogy rendkívül fontos az egyes országok élelmiszerfelügyeleti szervei közötti szoros együttműködés és a rendszeres információcsere.

„Csak egymás következetes és gyors tájékoztatásával tudjuk megakadályozni a hamisított élelmiszereket piacra jutását. Cseh szempontból ezt kiemelt feladatnak tartom" - hangsúlyozta Marian Jurecka cseh mezőgazdasági miniszter.

Gondok vannak az uniós tejiparralForrás: MTI/Oláh Tibor

A cseh miniszter hozzátette, a V4-es országoknak közösen kell fellépniük az Európai Unióban a tejszektor gondjainak megoldása érdekében, amely éppen most van a napirenden. Örvendetes, hogy a 2013-ban kirobbant lóhúsbotrány óta az Európai Bizottság is kiemelt ügyként kezeli az élelmiszerhamisítás elleni küzdelmet – mondta felszólalásában Nagy István. Az államtitkár kiemelte, hogy tagállami szinten hatékony fellépést a különböző szakterületeket felügyelő hatóságok együttműködésének szorosabbra fogása eredményezhet. Megerősítette, Magyarország teljes elkötelezettséggel vesz részt az élelmiszerhamisítás visszaszorítására irányuló közösségi ellenőrzésekben, együttműködésekben.

TejfeldolgozásForrás: AFP/Charly Triballeau

A csütörtökön megnyílt Éltető Föld (Zeme Zivitelka) a legnagyobb csehországi mezőgazdasági szakkiállítás, amelyet évente több mint százezren keresnek fel. A számos külföldi kiállító között magyar élelmiszer-ipari és mezőgazdasági gépeket gyártó cégek is ott vannak.