Étrend-kiegészítőket vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. Az ellenőrzés célja az volt, hogy kiderüljön, valóban annyi ásványi anyag, vitamin vagy jótékony baktérium van-e a termékekben, amennyi a címkéjükön szerepel. A vizsgált 54-féle termék közül 3 készítmény nem felelt meg a követelményeknek. 

Kapszula, tabletta, por, vagy éppen ampulla – számtalan kiszerelésben. Rengeteg étrend-kiegészítő kapható a boltokban, sokan fogyasztanak ilyen készítményeket, hogy így is vigyázzanak az egészségükre. A szabályozás szerint a termékek címkéjén fel kell tüntetni, hogy milyen ásványi anyagból és milyen vitaminból mennyi található a készítményekben, de azt, hogy valóban annyi van-e bennünk, kizárólag laboratóriumi vizsgálattal lehet megállapítani.

A 37/2004. (IV.26.) ESZCSM rendelet határozza meg az étrend-kiegészítő fogalmát. E szerint az étrend-kiegészítő a hagyományos étrend kiegészítését szolgáló olyan élelmiszer, amely koncentrált formában tartalmaz tápanyagokat vagy egyéb táplálkozási, élettani hatással rendelkező anyagokat, és adagolt vagy adagolható formában kerül forgalomba, amely lehet kapszula, pasztilla, tabletta, port tartalmazó tasak, adagolható por, vagy éppen ampulla. 

Átfogó ellenőrzést tartottakForrás: Thinkstock

Mi kerül a belekbe?

Számos olyan étrend-kiegészítő készítmény kapható a kereskedelmi forgalomban, amelyek különböző élő mikroorganizmusokat (Bifidobacterium, Lactobacillus acidophilus stb.) tartalmaznak. Ezek elfogyasztva az emberi bélrendszerbe kerülnek, ahol optimális feltételek mellett hozzájárulhatnak a bélrendszer megfelelő működéséhez, például egy nagyobb antibiotikum-kúra után. 

Az 54 vizsgált termék közül 9 volt „probiotikus” termék, míg 45 egyéb étrend-kiegészítő (tabletta, pezsgőtabletta, rágótabletta) készítmény vitamin-, illetve ásványi anyagot tartalmazott, a címkén feltüntetettek szerint. Az ásványi anyagot tartalmazó étrend-kiegészítőkből – a csomagoláson feltüntetett összetevőktől függően – a termékek kalcium-, magnézium-, cink-, illetve vastartalmát vizsgálták a szakemberek. 

A vitamintartalmú készítményeknél – a címkén jelölt összetevők alapján – a C-, B1-, B2-, B6-vitaminok, valamint a niacin elnevezésű vitamin mennyiségét ellenőrizte a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Élelmiszer- és Vegyipari Laboratóriuma.  

A hatóság lecsapottForrás: Thinkstock

Lebukott a teszteken

A vizsgált 54 termék közül 3 (1 vitaminokat tartalmazó készítmény és 2 mikroorganizmusokat tartalmazó étrend-kiegészítő) nem felelt meg a követelményeknek: 

A Doppelherz aktív folsavval B6 + B12 + C + E vitaminnal étrend-kiegészítő tabletta C- és B6-vitamin tartalma jelentősen kevesebb volt (C-vitamin: 127,0 mg/tabletta, B6-vitamin: 4,5 mg/tabletta), mint a magyar nyelvű címkén feltüntetett érték (címke szerint: C-vitamin: 300 mg/tabletta, B6-vitamin: 6,0 mg/tabletta). Ugyanakkor az eredeti német nyelvű címkén szereplő értékeknek a mért értékek megfeleltek: a magyar nyelvű tájékoztató volt hibás. 

Az ampullánkénti mennyiség nem érte el a címkén szereplő értékeketForrás: Origo

A TEVA Lactiv Kid élőflórát tartalmazó étrend-kiegészítő szuszpenzió, fekete cseresznye íz megnevezésű termékben lévő baktériumok közül több (a Lactobacillus acidophilus, a Lactobacillus bulgaricus és a Streptococcus themophilus) baktérium ampullánkénti mennyisége nem érte el a címkén szereplő értékeket.

Ezzel komoly bajok voltakForrás: Origo

A BELLY-FIT® étrend-kiegészítő. Erjesztett, zöld és puer teában pácolt, édesgyökérrel és élőflórával dúsított, japán aszalt szilva – ebben még kimutatható mennyiségben sem volt jelen sem a Lactobacillus acidophilus, sem pedig Bifidobacterium, míg a termékcímkén együttes számuk 10 milliárd mennyiségnek volt feltüntetve. Ezek a jelölések megtéveszthetik a vásárlókat, ezért a hatósági eljárások jelenleg folyamatban vannak. 

Pozitív tapasztalatként elmondható, hogy a vitamin- és/vagy ásványianyag-tartalmú étrend-kiegészítők többsége még a címkén jelölt mennyiségnél is többet tartalmaz  ezen anyagokból, amennyiben azonban egy terméken ellentétes információkat talál a fogyasztó (például a magyar és külföldi címke eltérő összetételi jelölést tartalmaz), úgy érdemes másik terméket választani. 

Az ellenőrzött tételek teljes listáját itt olvashatják.