Melyik magyar séfre vár még a világhír?

Bocuse d Or - A nyertes plakát története, Kult
Vágólapra másolva!
Lezárult a Magyar Bocuse d’Or Akadémia pályázata, a zsűri eldöntötte, hogy a világ leghíresebb szakácsversenyének decemberben esedékes hazai selejtezőjén mely séfjeink csapnak össze fakanalaikkal.
Vágólapra másolva!

A pályázat célja a legalkalmasabb, legtehetségesebb szakácsok megtalálása, akik közül a selejtezőt, majd a februári döntőt követően dől el, hogy a Budapesten megrendezésre kerülő Bocuse d’Or Europe versenyen ki képviselheti Magyarországot.

2016 májusában Európa húsz országa versenyez majd Budapesten.

Ha a korábbi magyar séfekéhez, Széll Tamáséhoz és Molnár Gáboréhoz hasonló sikeres szereplés megismétlődik, hazai versenyző kvalifikálhatja majd magát a Bocuse d’Or Lyon 2017-es világdöntőjére.

Pillanatkép egy korábbi versenyről Forrás:Kovács András

A Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke, Hamvas Zoltán elmondta;

A zsűri elsősorban a kidolgozottságot, a szezonalitást, a húsok és köretek arányát, valamint a változatos technológiák használatát értékelte, de fontos szempont volt a befektetett munka is, hiszen a Bocuse versenyzőkre kemény időszak vár. Olyan embert keresünk, aki képes sokat dolgozni a célért.”

Magyar szakácsok 2014-ben Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A Bíró Lajos, Csapody Balázs, Hamvas Zoltán, Sárközi Ákos, Segal Viktor, Vomberg Frigyes és Wolf András alkotta zsűri a fenti szempontok figyelembevételével választotta ki azt a tizenkét főt, aki a 2015. december 13-án megrendezésre kerülő itthoni selejtezőn összemérheti tudását.

A zsűri döntése alapján, a bírálati szempontoknak, valamint a Bocuse d’Or magyarországi selejtező versenykiírásának, a verseny szellemiségének az alábbi versenyzők feleltek meg:

  • Domján Richárd: Bock Bisztró, Budapest
  • Győrffy Árpád: Kollázs - Four Seasons, Budapest
  • Katona András: 12 Hay Hill, London, Egyesült Királyság
  • Kovács Attila: Spaletta Étterem és Sörház, Kecskemét
  • Mizsei János: Mák Bisztró, Budapest
  • Molnár Péter: Johanna Maier Filzmoos, Ausztria
  • Pohner Ádám: Olimpia Étterem, Budapest
  • Sándor Rodrigo: Costes Downtown, Budapest
  • Sipos András: NU bistro, Budapest
  • Sugár Róbert: Kistücsök Étterem, Balatonszemes
  • Szabó László: Helyszíni szolgáltatások, Sodexo
  • Volenter István: 67 Étterem és Bistro, Székesfehérvár

A pályázat témája a mangalica tarja, a mangalica karaj vagy a mangalica pofa és nyelv volt,

amelyhez a Bocuse piac zöldség- és gyümölcskínálatából lehet választani. A fenti három húselem közül legalább kettőt, míg a piac kínálatából legalább három zöldség vagy gyümölcs felhasználását kellett a pályázó által beküldött receptben bemutatni.

A bírák elfoglalják helyüket Forrás: Táfelspicc

A 2015. december 13-án megrendezésre kerülő magyarországi selejtező versenykiírására és témájára hamarosan fény derül.