Nagy tányérról mindenki többet akar enni

Húsvéti maradék
A britek egyik kedvenc étele a kedgeree, ami egy fűszeres, rizses egytálétel
Vágólapra másolva!
Azt hittük az ember egy bonyolult lény, egy friss kutatás alapján azonban kimutatható, hogy néha roppant egyszerűek is tudunk lenni. A nagyobb tányérra való tálalás több evésre sarkall minket, állapította meg kutatások alapján a Cambridge-i Egyetem professzora.
Vágólapra másolva!

Az intézet viselkedéskutatással foglalkozó csoportja friss tanulmányt publikált arról, miszerint az emberek többet esznek, tulajdonképpen túleszik magukat, ha nagy tányérra szolgálnak fel nekik. Mindez elég triviálisnak tűnik, de Dr. Gareth Hollands, a kutatás egyik vezetője szerint az újdonság abban rejlik, hogy

eddig úgy tudták, a túlevés kizárólag az önkontroll hiányának tudható be.

Fontos eredménynek könyvelte el, hogy a fent vázolt körülmények között azok az emberek is 16 százalékkal többet ettek a megszokottnál, akikre egyébként nem jellemző a féktelen étkezés. A professzor szavaival élve, az emberek nem szívesen hagyják ott a tányéron a maradékot, inkább túleszik magukat.

Kisebb tányérból kevesebbet? Forrás: Origo

A professzor hozzátette:

Kollégája, Dr. Alison Tedstone kiemelte, hogy mindez azért fontos, mert a lakosság nagy része túlsúlyban és annak következményeitől szenved. A vizsgálat eredménye szerint néha talán annyi is elég lenne, ha kis tányérokban, kisebb adag ételt tálalnánk fel otthon, illetve az éttermekben.

A kutatók hozzátették, hogy megfigyelhető, ahogy az ételadagok és az élelmiszerek súlya évről évre nő: kiemelték a sós ropogtatnivalókat, de a pékárukat is.

A kutatást 61 korábbi vizsgálat alapján állították össze, összesen 6700 egyén részvételével.