A héten startol a budapesti Design Hét: számos program a gasztronómia és a dizájn kapcsolódásaira fókuszál. Világhírű ételdizájner tart előadást a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, a Kelet Kávézóban pedig terítékekkel kapcsolatos kurzus, kiállítás és vásár is lesz. 

A budapesti Design Hét nagyszerű alkalom arra, hogy megtudjuk, mi folyik a művészek és művészeti iskolák zárt ajtói mögött, nem utolsó sorban ötleteket merítsünk a saját környezetünk berendezéséhez, vagy a hétköznapi tárgyaink megválasztásához, használatához.

Az ételdizájnnak egy ideje már nem kell harcolnia az elismerésért, ugyanis neves művészek gondolják úgy, érdemes vele foglalkozni. Szemével is eszik az ember, szokták mondani.

Mindannyian tudjuk, hogy egy szép teríték vagy egy ízlésesen funkcionális konyha mit jelent. Az idei Design Hét pedig kifejezetten nagy hangsúlyt fektet a gasztronómiára: most megmutatjuk, mire lehet számítani.

Az idei díszvendég Marti Guixé leszForrás: Design Hét

Az idei díszvendég a spanyol művész, Marti Guixé ételdizájner lesz, aki munkáiban ötvözi Spanyolország világszerte elismert dizájkultúráját és gasztronómiáját. Október 1-jén, délután három órától a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (MOME) előadást hallhatunk tőle, melyet rövid prezentáció és fogadás követ a Mobili Maniaban. Guixé több tárgyával közelebbről is megismerkedhetünk, hiszen alkotásaiból egy kisebb válogatás is szerepel az Iparművészeti Múzeumban berendezett Tapas című spanyol gasztro-design tárlaton.

A Tapas-tárlat csupa érdekességet kínálForrás: Iparművészeti Múzeum

A Tapasról korábban már mi is írtunk, nem kis lelkesedéssel: „Az első tárgy láttán azt gondolhatja a látogató, hogy a művészet ugrálni fog a gyakorlatiasság nyakán, és egy kreatív, de tulajdonképpen felesleges tárgyhalmazon kell végigküzdenie magát. Ez tévedés. Szerencsére a Tapas sokkal jobb tárlat ennél. Kellemes arányban vannak jelen a kizárólag művészeti és a kifejezetten ötletesen használható tárgyak. Egy IKEA-n edzett kelet-európai fogyasztónak üdítő élmény lehet”.

A kiállítás után a valóságban is kipróbálhatjuk a spanyol ételeket, borokatForrás: Design Hét

A spanyol tematika jegyében kínál programokat az AnKert és az Edinas Paper Installations is: a Fashion-Gourmet-Fiesta programsorban lesz workshop, divatbemutató és buli, spanyol borokkal, tapasokkal, zenével. Szintén a spanyol dizájn köszön vissza a Levande workshopján, ahol egyedi öntőformák segítségével Gaudi hexagon cementlapjait készíthetik el csokoládéból.

Az emlékek cukrászdája nagyon érdekes programnak ígérkezikForrás: Design Hét

Góg Angéla ételdizájner a gondtalan gyermekkor emlékeit segít megidézni süteményeivel az Emlékek cukrászdájában. Az esemény leírása így szól: „Emlékeink történeteket, tárgyakat és ízeket egyaránt őriznek. Egy régen érzett íz képes felidézi a gyermekkort. Most alkalmunk nyílik megkóstolni és megismerni mások történeteit és felidézni saját emlékeinket”.

Mesterszakácsok kreálmányaival is találkozhatunkForrás: Design Hét

Az APLI tervezői pedig a 2016 tavaszán Budapesten zajló rangos szakácsverseny, a Bocuse d'Or európai selejtezőjére tervezett versenytálakat mutatják be, majd meglepetésvendégekkel kerekasztal-beszélgetést tartanak a felkészülésről. A Local Settings Teríték (az asztal és az étel között) pop-up bemutatószobájában és mesterkurzusán a kultúrák közötti áramlás egyik kiemelt színterét, az étkezőasztalt mutatják be.

A Fruccola És mi van otthon? címmel iskolások számára szervezett programja interaktív előadások formájában tanít ételdizájnról, tudatos vásárlásról, gyümölcsökről, zöldségekről, csupa okos finomságról; de az egészséges ételek sorát kínáló étterem különleges vegetáriánus Design Menüvel is várja a vendégeket a Design Hét ideje alatt.