Ha nem szereti a tökfőzeléket, ne csüggedjen!

tök
Vágólapra másolva!
Jönnek a hidegek, van tök a kertben, ott vannak mindenféle formában a piacon. Ne tököljünk, rakjuk el őket télire!
Vágólapra másolva!

Sokszor amolyan nemszeretem-főzelék, de van, aki egyenesen rajong érte. Lassan már megszokottá válik – sőt, merem állítani, divatos lett – tökfasírtot, rakott tököt, töltött tököt csinálni.

A cukkinit az 1970-es években Bálint György, azaz Bálint gazda hozta be Olaszországból.

Az általa elvetett magokkal kezdődött meg hazánkban a cukkini térhódítása. Egy családnak a kertben 4-5 bokor cukkini elegendő, de olykor még sok is. Ha jól terem a bokor, akkor szeptember végére már végigfőzhettük az „1001 étel cukkiniből” című könyvet, és még mindig marad belőle!

Tombol a tökszezon Forrás: AFP/Patrick Pleul

A kreatívok kedvence a csillagtök

A csillagtök vagy patisszon már 1960 óta van jelen a honi konyhában. Készíthetjük rántva, töltve, rakottan, a zsengébb terméseket egészben vagy darabolva az uborkához hasonlóan kovászolhatjuk. Lehet belőle savanyúságot, lekvárt és csatnit is főzni.

Mindhárom növény a kabaktermésűek népes családjába tartozik; oda, ahová Linné a dinnyéket, a tököket és az uborkát is sorolta. A guggonülő vagy indás fajták mindegyikének a gyümölcsét fogyasztjuk – igen, a gyümölcsét! Éppen ezért is lehet belőlük remek lekvárokat főzni.

Nálunk sok-sok éve született az első töklekvár, akkor, amikor csak gyűltek a kamra sarkában a tökök, méretes cukkinik, és már senki sem fogadta el őket ajándékba.

És napról napra csak többen lettek. Kidobni vétek lett volna, megindult hát az agyalás: mi is legyen velük? Sokan ráébredtek már a tökökben rejlő szinte korlátlan lehetőségre. Lehet velük játszani édeset-savanyút, kinek hogy tartja kedve. Állítólag a „hitlerszalonna” is – többek közt – tökből készült.

Mi az a hitlerszalonna?

Hitlerszalonna: a sütésálló vegyesízt nevezték így. Ami egy vágható szilárdságú, sűrűre főzött vegyes gyümölcskészítmény volt. Azt, amit ma már keresve se találunk a buktában, a napközis lekváros kenyérre szeletelve. Vannak ugyan műanyag dobozba csomagolt utánzatok, de azt a semmihez sem hasonlítható ízt és állagot meg sem közelítik.


Nem baj, ha teli a kert

A faragást is gyakorolhatjuk! Forrás: Halmos Mónika

Ha sok termett a tökből, ha már minden cukkinis receptet kipróbáltunk, akkor elérkezett az idő, hogy e változatos formájú kabakosok átlényegüljenek. Levendulával és egy kis varázslattal lekvárként születhetnek újjá. A levendula másodvirágzása kitűnő, friss alapanyagot szolgáltat hozzá, de ha csak szárított virág van odahaza, azzal is elkészíthető. Mértékkel adagoljuk, mert a túlzásba vitt levendula szappanízűvé vagy ehetetlenül keserűvé teheti az ételt!

Narancsos-levendulás töklekvár

Hozzávalók:

  • 1 kg tök, patisszon vagy cukkini
  • 1 nagy csokor friss vagy 3 evőkanál szárított levendulavirág
  • 80 dkg cukor
  • 1 citrom
  • 3 narancs

Elkészítési idő: 120 perc

Naranccsal és levendulával Forrás: Halmos Mónika

A megtisztított tökfélét káposztareszelőn lereszeljük vagy legyaluljuk, majd egy éjszakán át a cukorral összekeverve állni hagyjuk. Másnap a keveréket lábosba tesszük, ráfacsarjuk a citrusfélék levét, belemorzsoljuk a levendulavirágot, és lassú tűzön addig főzzük, míg a tök üvegesen áttetsző lesz. Azon forrón üvegekbe töltjük, és az üvegeket gondosan lezárva szárazgőzbe tesszük.

Muskotályos citromdzsem

Hozzávalók:

  • 1 kg tök, cukkini vagy patisszon
  • 1 kg citrom
  • 3 dl muskotályos bor
  • 1 kg befőzőcukor
  • 3 dkg pektin
Legyaluljuk, majd megpároljuk Forrás: Halmos Mónika

A tökfélét meghámozzuk, a magokat eltávolítjuk. A húsát legyaluljuk, vagy nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Egy kevéske vizet öntve alá megpároljuk. A citromokat meleg vízzel alaposan megmossuk. Három citrom héját hajszálvékonyan lehámozzuk, és finom csíkokra vágjuk. Az összes citrom levét kifacsarjuk, majd a léhez hozzáadjuk a puha gyümölcshúst is, vigyázva arra, hogy a magvak és a fehér hártya ne kerüljön bele.

Ajándéknak sem utolsó Forrás: Halmos Mónika

Beletesszük a citromhéjat, és annyi muskotályos bort töltünk hozzá, hogy összesen egy liternyi legyen. Az egészet a megpárolt tökhöz öntjük, beleszórjuk a pektint, a cukrot és lassú tűzön felforraljuk. Folyamatosan kevergetve 10 percig főzzük, azután azon forrón kisebb üvegekbe töltjük. Az üvegeket gondosan lezárjuk, és szárazgőzben hagyjuk kihűlni. Különlegesen finom ízű lekvárt kapunk, amely karácsonyi süteményekhez jól illik. Akár még ajándékba is!

Savanyú tök

Hozzávalók:

  • tök, cukkini vagy patisszon
  • tetszés szerint néhány csípős paprika és apró hagyma
  • 2 liter víz
  • 4 dl 10%-os ecet
  • 30-40 dkg cukor
  • 8 dkg só
  • 1 csokor kapor
  • 1-1 kiskanál köménymag, mustármag, koriander, szemes bors
  • 3-4 babérlevél
  • 5-6 torma szelet
  • 1 kávéskanál borkénpor

A hozzávalókat megtisztítjuk, a tökféléket kockákra vagy csíkokra vágjuk. Ha nagyon kicsi és zsenge patisszon kerül közé, az maradhat egészben is. Szépen üvegbe rendezzük, közé egy-egy darabka tormát, hagymát teszünk, ha csípősen szeretjük, erős paprikákat is rakosgatunk. (Lehet csak tökből is készíteni, akkor egy egészen light savanyúságunk lesz.)

Savanyítva is remek a tök Forrás: Halmos Mónika

A tökkockákat egy-egy tormaszelettel leszoríthatjuk, hogy mindenképpen a lé alatt maradjanak majd. (Sokat savanyítóknak e célra be lehet szerezni műanyagból készült befőtt és savanyúság leszorítására alkalmas rácsos betétet is.) A felöntőléhez valókat az ecet és a borkénpor kivételével felforraljuk. A tűzről lehúzva hozzáadjuk a borkénport és az ecetet. Azon melegében az üvegekben várakozó zöldségekre merjük. Az üvegeket gondosan lezárjuk, és a végleges helyükre tesszük.

Ha nincs kedvünk befőzni, az utolsó virágokat szedjük le a növényekről, és töltsük meg őket, vagy süssük ki bundában. A mediterrán országokban ez bevett szokás, ott árulnak is így cukkinit: alig arasznyi, és egy hatalmas virágot hordoz. Töltik sütik, párolják. Tegyünk vele mi is így: egy jót és különlegeset ehetünk, a terméssel pedig nem lesz már gond.

Remek étel töltve is Forrás: Halmos Mónika

Töltött tökvirág

Hozzávalók:

  • 10 dkg búza
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • csipetnyi kurkuma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 tojás
  • 12 tökvirág

A bortésztához:

  • 1 tojás
  • 1,5 dl fehérbor
  • 8-10 dkg liszt
  • a sütéshez olaj vagy zsír
Forró olajban sütjük Forrás: Halmos Mónika

A búzát előző este beáztatjuk, másnap sós vízben puhára főzzük – legjobb kuktában. Ha langyosra hűlt, ledaráljuk, vagy aprítógéppel nem túl pépesre csapatjuk. A finomra vágott vöröshagymát kevés olajon megfonnyasztjuk, majd a búzapéphez adjuk.

Izgalmas és nem hétköznapi Forrás: Halmos Mónika

Kurkumával, összezúzott fokhagymával, sóval ízesítjük, majd a tojással összedolgozzuk. A masszát az óvatosan szétbontott tökvirágokba töltjük. A bortésztához valókat simára eldolgozzuk, majd a töltött virágokat egyenként megmártjuk benne. Bő, forró zsiradékban szép aranyszínűre sütjük. A készítését lépésről lépésre itt megtalálják.