A házi mogyorókrém jobb minden boltinál

házi mogyorókrém
Igazi mogyoróból készül
Vágólapra másolva!
Tényleg tudni akarják, mi van a bolti mogyorókrémben, vagy simán csak szeretnének finomabbat készíteni, amiben nincs pálmaolaj és félelmetes mennyiségű cukor? A módszer pofonegyszerű, és a házi persze megint veri, sőt, durván kipofozza az összes boltit.
Vágólapra másolva!

A mogyorókrém egyes családtagjaimnál súlyos függőséget váltott ki: felnőtteknek és gyerekeknek ugyanúgy tágra nyílik a szemük, és merevvé válik a tekintetük, mint a macskának a Tom és Jerryben, ha meglátja az üveget.

Ezt kenjük a kiflire Forrás: Ács Bori

Elég volt egyszer rápillantani az összetevők listájára ahhoz, hogy fellázadjak a tömény pálmaolaj- és cukorfogyasztás napi rutinja ellen. Ha már mogyorókrém kell, legyen benne csokoládé és mogyoró, egyébre nincs szükség.

A legnépszerűbb mogyorókrém története

A Nutellát a második világháború idején kínzó kakaó- és csokoládéhiány miatt találta fel Pietro Ferrero. Ekkor még főleg mogyoróból készült, ami gazdagon termett Piemontban. Ennek az édességnek még „giandujakrém” volt a neve, amely a régió egyik kedves karneváli figurájáról kapta a nevét. Eredetileg téglalap formájú, papírba csomagolt kiszerelésben lehetett kapni, később került a krém üvegbe egy kenhetőbb, lágyabb formában, ez már a Supercrema („Szuperkrém”) néven futott. A legenda szerint ha az ötvenes években Olaszországban egy gyerek bement a boltba egy szelet kenyérrel, öt líráért kapott rá egy kenetnyi krémet.

Mai nevét 1964-ben kapta, amely a mogyoró angol nevéből („nut”), illetve egy olasz képzőből áll: „ella”. A csokoládé akkoriban a Nutella hatszorosáért volt kapható, így a mogyorókrém mindenki számára elérhető és népszerű termék volt. A 80-as évekre egész Európában elterjedt, majd Amerikában is bevezették. Mára az egész világon kapható, 11 gyárban állítják elő világszerte. Évente kb. 364 millió kiló Nutellát eszik meg a világ.

Mogyorótartalma csupán 13 százalék, ami főleg az elsődleges cukortartalom mellett tűnik kevésnek: sokáig úgy reklámozták, mint a gyerekek egészséges és kiegyensúlyozott reggelijének részét.

Mi van a mogyorókrémekben?

Nyilván csak csokoládé és mogyoró kell hozzá, gondoltam én. Haha! Az első tennivaló egy bolti termék házi előállításakor az összetevők alapos vizsgálata. Szinte minden mogyorókrém egy kiadós tarkón csapással ér fel: cukor, pálmaolaj, mogyoró 13%, kakaópor 7,4%, tejpor 6,6%, szójalecitin, vanília emulgeálószerek - írja például a Nutella csomagolása. A rovat korábbi tesztjéből kiderült, hogy más mogyorókrémek sem tartalmaznak sokkal több mogyorót ennél, bár azért érdemes körülnézni.

Csak csokoládé és mogyoró Forrás: Ács Bori

Ha tehát tényleg egy üvegnyi megszokott ízű masszát szeretnék előállítani, ahhoz a fél üveget cukorral kell feltöltenem, ehhez pedig adnom kell sok olajat, nagyon kevés mogyorót, némi kakaó- és tejport? Ez nagyon ijesztően hangzik, bár kétségtelen, hogy gazdaságos megoldás lenne, mivel a mogyoró eszméletlenül drága, még a piacon is 5-600 forintba kerül 10 dekányi belőle. A kertben tavaly nem termett egy szem sem, idén pedig egy játéktalicskányit szedtünk csak össze a gyerekekkel, az is szárad még egy ideig, mire ehető lesz.

Hogyan készítik mások?

A fenti arányok tehát szóba sem jöhetnek, ha már itthon készítek valamit, az nem lehet olajjal krémesített, kakaós-mogyorós cukor. Szerencsére nem én vagyok az első, aki házi mogyorókrém készítésére adja a fejét, itt van rögtön kedvenc, Párizsban élő amerikai bloggerem, David Lebovitz, aki annyira eltér az eredeti termék összetevőitől, hogy végül egyszerűen inkább „Csokoládés-mogyorós krém”-nek nevezi el.

Sokkal finomabb, mint a bolti Forrás: Ács Bori

A recept fantasztikus, mert keveri a tej- és az étcsokoládét, valamint mandulával vegyíti a mogyorót, ami százszor izgalmasabb eredményhez vezet. Az egyetlen baj vele, hogy tejet is tartalmaz, ami tárolhatósági szempontból nem praktikus. Egy másik kedvencem, a Minimalist Baker egy vegán verziót készít, ami a mogyoróvaj elkészítési elvén alapul. Ennek lényege, hogy az olajos magot, ami itt a mogyoró, addig kell aprítógépben turmixolni, míg el nem kezdi kiadni saját olajtartalmát, és így lassan krémes, vajas állagúvá nem válik. Ebben az esetben túl sok olajra és emulgeálószerre sincs szükség, hiszen a mogyoró maga adja a krém állagát. Valahol a két recept között kerestem az igazságot.

A mogyorókrém és az ízlés

A mogyorókrémek nyilván éppen azért ennyire népszerűek, mert tele vannak cukorral és brutálisan édesek. Nekem és sok más, kevésbé édesszájú fogyasztónak viszont ez már sok.

Házi, tehát úgy alakítom, ahogy én szeretem Forrás: Ács Bori

Nem is beszéltünk még a krémekkel kapcsolatos egészségügyi problémákról. Valószínűleg nem is érdemes, inkább paradigmát kell váltani: a mogyorókrém egy teljesen egészségtelen édesség, csokoládé. Nem mindennapi reggeli, hanem ajándék, ünnepi kényeztetés vagy vasárnapi luxus.

Házi csokoládés mogyorókrém

Alapanyagok:

(egy kb. 4 és egy kb. 3 decis üvegnyi jött ki belőle)

  • 20 dkg török mogyoró
  • fél dl olaj
  • 10 dkg tejcsokoládé
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 3 evőkanál kakaó
  • 2 dl tej/rizstej
  • 50 gramm tejpor
  • egy nagy csipet só

A mogyorót sütőlapra öntöm, majd 200 fokos, előmelegített sütőben 10 perc alatt megpirítom. Konyharuhába öntöm és amennyire lehet, ledörzsölöm a héját.

Igazi mogyoróból készül Forrás: Ács Bori

Aprítógépbe teszem, és elkezdem aprítani. Időnként megállok, kikapcsolom, és lekapargatom az oldaláról a feltapadt mogyorót. Amikor már úgy látszik, hogy a lehető legapróbbra dolgozta a gép, hozzáadom az olajat, és tovább hajtom a gépet.

A mogyorót ragacsos péppé őröljük Forrás: Ács Bori

Amikor egészen krémes lett, hozzáadom a kakaót és a sót. Közben gőz felett megolvasztom a csokoládékat. A tejet felmelegítem, és elkeverem benne a tejport.

Jöhet bele a csoki Forrás: Ács Bori

Az olvasztott csokoládét és a tejes keveréket is a mogyoróhoz adom, majd összedolgozom az egészet. Kissé híg lesz a massza, amit így kapok, de kihűlve megszilárdul majd.

Kész. Ilyenkor még híg, de a hűtőben majd besűrűsödik Forrás: Ács Bori

Üvegekbe öntöm, és hagyom kihűlni.

Az állagot is ízlés szerint alakíthatjuk Forrás: Ács Bori

Variációs lehetőségek:

  • A mogyorót lehet keverni dióval, mandulával, az íz és az állag is változni fog.
  • A csokoládékat lehet variálni ízlés szerint: csak étcsokoládéval és csak tejcsokoládéval is elkészíthető.
  • Az olaj a legjobb, ha semleges ízű, például étolaj vagy szőlőmagolaj, de aki mogyoróolajhoz jut, azzal extra mogyoróízt adhat a krémnek.
  • A rizstej helyett lehet tehéntejet is használni, ha nem akarjuk sokáig tárolni a krémet, de elkészíthető kókusztejjel, mandulatejjel is, figyelembe véve, hogy ezeknek erős mellékízük van.
  • Ha elhagyjuk a csokoládét, a tejet és a tejport, vegán változatban is lehet mogyorókrémet készíteni. Ebben az esetben viszont érdemes valamilyen édes sziruppal, például agavéval édesíteni a masszát.
  • A török mogyorókrémekben még kakaó sincs, szóval aki esetleg allergiás rá, akár azt is elhagyhatja, és maradhat a mogyoró, olaj, cukor vagy méz összeállításnál. Így egy nagyon intenzív ízű, tömény, mogyoróvajhoz hasonló krémet kap majd.