Munkára kényszerített gyerekek Afrika kakaóföldjein

ICOAST-COCOA-ECONOMY-AGRICULTURE LARGEUR Elefántcsontpart csokoládé kakaó
A worker at a cocoa cooperative for wholesale export sorts cocoa beans on November 28, 2008 in Moussadougou, a village in San-Pedro, on the southern coast of Ivory Coast. Cocoa planters in Ivory Coast, the world's biggest producer, will not be able to sell their crop any longer if they do not conform to quality control, according to the president of cocoa wholesalers Gilbert N'Guessan. AFP PHOTO/ KAMBOU SIA
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban pert indítottak több nagy csokoládégyár ellen. A vád szerint a cégek olyan beszállítókkal dolgoznak együtt, akik nemcsak, hogy gyerekeket foglalkoztatnak, de sokszor kényszerítik is őket a munkára.
Vágólapra másolva!

Kaliforniában a Hagens Berman Sobol Shapiro ügyvédi iroda polgári pert indított több nagy csokoládégyár, a Hershey’s, a Nestlé és a Mars ellen – ismertette a BBC. Szerintük a cégek olyan elefántcsontparti beszállítóktól szerzik be a kakaót, akik gyerekeket dolgoztatnak – sokszor akaratuk ellenére, rabszolgamunkára kényszerítve őket.

Elefántcsontparti gyerekmunkás Forrás: AFP/Kambou Sia

A vádirat szerint:

A csokoládék nagy része gyermekek rabszolgamunkájának köszönhetően jut el hozzánk”. Az ügyvédi iroda szóvivője hozzátette: „Felháborodott fogyasztók kerestek fel minket, akik megdöbbentek azon, milyen sötét dolgok állnak az eddig általuk élvezett édességek mögött – a gyermek- és rabszolgamunka része a Nestlé, a Mars és a Hershey’s cégek gyártási folyamatának. Az emberek tudtukon kívül, közvetetten támogatják ezt”.

2001-ben felszabadított gyerekmunkások Forrás: AFP/Issouf Sanogo

A 2010-es évek elején egy dán rendező, Miki Mistrati két dokumentumfilmet is forgatott a témában. A kakaóipar szörnyűségei már körülbelül tíz éve nyilvánosak, érdemi változások mégsem történnek. A New Orleans-i Tulane Egyetem 2015-ben publikált tanulmánya szerint

2,24 millió tizenhét év alatti gyermek dolgozik Ghána és az Elefántcsontpart kakaóföldjein.

Ez a szám az elmúlt öt évben 59 százalékkal nőtt annak ellenére, hogy 2001-ben nemzetközi egyezmény született az iparág megreformálásáról.

Mindeközben a gyártók szépen megfogalmazott nyilatkozatokkal nyugtatják a kedélyeket. A Hershey's szóvivője a Refinery29 lapnak elmondta: „Vállalatunk elkötelezettje az etikus és felelősségteljes működésnek, ami a hozzávalóinkat biztosító beszállítókra is érvényes. Nem tolerálunk semmit, ami illegális: se a gyermek, se a rabszolgamunkát. Az iparág és a részvényesek közös és fókuszált szándéka nagyon bátorító és pozitív irányba mutat”.

Elefántcsontparti valóság Forrás: AFP/Sia Kambou

A Mars a következőket mondta a The Daily Beastnek: „Cégünk osztja azt a széles körben hangoztatott véleményt, miszerint a gyermekmunka és az emberkereskedelem egy iszonyú dolog, azonban nagyon komplex gazdasági, politikai és társadalmi gyökerei vannak. Próbálunk részt venni az ilyen gyakorlatok elleni fellépésben”.

Ön támogatja az afrikai gyermekmunkát- és kereskedelmet?

A Kaliforniában benyújtott kereset három nagy céget érint. Vegyük végig, melyik, mit gyárt, így tisztában lehetünk azzal, hogy kedvenc édességeink kötődnek-e a gyermekdolgoztatás szomorú világához. Ha nem, akkor sem kell hátradőlni, mert valószínűleg más, a mostani perből kimaradó vállalatok is érintettek lehetnek hasonló ügyekben.

A Hershey′s jellemzően olyan márkákat gyárt, amelyek nálunk nincsenek jelen a piacon: elsősorban a saját nevével fémjelzett tejcsokoládét (ami nagyon kedvelt az Egyesült Államokban), Lancaster nevű karamellcukorkákat, Twizzler nevű gumicukrot.
A Nestlét már kevésbé kell bemutatni, többek között ezek a márkák tartoznak hozzá: Szerencsi, Smarties, Kit-kat, After Eight, Chocapic. A Marshoz pedig az alábbiak: Mars, Milky Way, Twix, MM′s, Snickers.