Az Egyesült Államokban pert indítottak több nagy csokoládégyár ellen. A vád szerint a cégek olyan beszállítókkal dolgoznak együtt, akik nemcsak, hogy gyerekeket foglalkoztatnak, de sokszor kényszerítik is őket a munkára.

Kaliforniában a Hagens Berman Sobol Shapiro ügyvédi iroda polgári pert indított több nagy csokoládégyár, a Hershey’s, a Nestlé és a Mars ellen – ismertette a BBC. Szerintük a cégek olyan elefántcsontparti beszállítóktól szerzik be a kakaót, akik gyerekeket dolgoztatnak – sokszor akaratuk ellenére, rabszolgamunkára kényszerítve őket. 

Elefántcsontparti gyerekmunkásForrás: AFP/Kambou Sia

A vádirat szerint: A gyerekek, akik gyakran a tíz évet sem töltik be, hatalmas, nehéz zsákokat cipelnek, amely nagyon megviseli őket fizikailag. A csokoládék nagy része gyermekek rabszolgamunkájának köszönhetően jut el hozzánk”. Az ügyvédi iroda szóvivője hozzátette: „Felháborodott fogyasztók kerestek fel minket, akik megdöbbentek azon, milyen sötét dolgok állnak az eddig általuk élvezett édességek mögött – a gyermek- és rabszolgamunka része a Nestlé, a Mars és a Hershey’s cégek gyártási folyamatának. Az emberek tudtukon kívül, közvetetten támogatják ezt”.

2001-ben felszabadított gyerekmunkásokForrás: AFP/Issouf Sanogo

A 2010-es évek elején egy dán rendező, Miki Mistrati két dokumentumfilmet is forgatott a témában. A kakaóipar szörnyűségei már körülbelül tíz éve nyilvánosak, érdemi változások mégsem történnek. A New Orleans-i Tulane Egyetem 2015-ben publikált tanulmánya szerint 2,24 millió tizenhét év alatti gyermek dolgozik Ghána és az Elefántcsontpart kakaóföldjein. Ez a szám az elmúlt öt évben 59 százalékkal nőtt annak ellenére, hogy 2001-ben nemzetközi egyezmény született az iparág megreformálásáról.

Mindeközben a gyártók szépen megfogalmazott nyilatkozatokkal nyugtatják a kedélyeket. A Hershey's szóvivője a Refinery29 lapnak elmondta: „Vállalatunk elkötelezettje az etikus és felelősségteljes működésnek, ami a hozzávalóinkat biztosító beszállítókra is érvényes. Nem tolerálunk semmit, ami illegális: se a gyermek, se a rabszolgamunkát. Az iparág és a részvényesek közös és fókuszált szándéka nagyon bátorító és pozitív irányba mutat”.

Elefántcsontparti valóságForrás: AFP/Sia Kambou

A Mars a következőket mondta a The Daily Beastnek: „Cégünk osztja azt a széles körben hangoztatott véleményt, miszerint a gyermekmunka és az emberkereskedelem egy iszonyú dolog, azonban nagyon komplex gazdasági, politikai és társadalmi gyökerei vannak. Próbálunk részt venni az ilyen gyakorlatok elleni fellépésben”.

Ön támogatja az afrikai gyermekmunkát- és kereskedelmet?
A Kaliforniában benyújtott kereset három nagy céget érint. Vegyük végig, melyik, mit gyárt, így tisztában lehetünk azzal, hogy kedvenc édességeink kötődnek-e a gyermekdolgoztatás szomorú világához. Ha nem, akkor sem kell hátradőlni, mert valószínűleg más, a mostani perből kimaradó vállalatok is érintettek lehetnek hasonló ügyekben.

A Hershey′s jellemzően olyan márkákat gyárt, amelyek nálunk nincsenek jelen a piacon: elsősorban a saját nevével fémjelzett tejcsokoládét (ami nagyon kedvelt az Egyesült Államokban), Lancaster nevű karamellcukorkákat, Twizzler nevű gumicukrot.
A Nestlét már kevésbé kell bemutatni, többek között ezek a márkák tartoznak hozzá: Szerencsi, Smarties, Kit-kat, After Eight, Chocapic. A Marshoz pedig az alábbiak: Mars, Milky Way, Twix, MM′s, Snickers.