Felújították a borászat kápolnáját

Degenfeld birtok Terézia kápolna
Vágólapra másolva!
A több mint kétszázötven éves múltra visszatekintő Terézia-kápolna felújítása mellett több más turisztikai fejlesztés zárul le október végéig a Gróf Degenfeld Szőlőbirtokon. A Tarcalon található pincészet és kastélyszálló mellé kiépítettek egy dűlőtúrát megkönnyítő tanösvényt, kőzetbemutató támfalat, erdei tornaparkot, pétanque pályát, valamint az érlelő pincében egy bortrezort.
Vágólapra másolva!

Az 1994-ben alapított tokaj-hegyaljai pincészet a német–magyar származású Degenfeld család tulajdonában áll. A szőlőtermesztés jelenleg harmincöt hektáros területen folyik, a minél magasabb minőség elérése érdekében ökológiai módszereket alkalmaznak.

Megújult a Terézia kápolna Forrás: Degenfeld

A borászat portfóliójában a fontosabb tokaji bortípusok megtalálhatóak, az utóbbi években komoly érdeklődésre számot tartó dűlőszelektált furmint és tradicionális készítésű pezsgő mellett nem hiányozhat a könnyed muscat blanc, az édes szamorodni, a magas beltartalmú késői szüretelésű borok és a hatputtonyos aszú sem.

A szemnek is a szép a szőlő Forrás: Degenfeld

Régi fényében ragyog

A hat turisztikai attrakciót felölelő, 2015 nyarán és őszén zajló beruházás legfontosabb elemének a műemléki védettség alatt álló Terézia-kápolna tekinthető, amelyet 1749-50-ben gróf Grassalkovich Antal építtetett Drese Gottfried mesterrel hálából adományaiért uralkodójának, Mária Teréziának. A kápolnát Szent Teréz tiszteletére szentelték fel, ugyanis a hagyományos tarcali szüretkezdő napon, október 15-én, Teréz napján tartanak búcsújárást a katolikus hívők.

A Degenfeld pincéje Forrás: Degenfeld

A második világháború után a kápolnát hamar kifosztották.

Utoljára az 1980-as évek végén újították fel kívülről, így az új évezred elejére romos állapotba került. 2015 nyarán az épület felújításával új fejezet nyílt a kápolna történetében, az ősszel befejeződő munkákat követően ugyanis értékes célpontjává válhat a helyi borturizmusnak, hiszen a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok kiemelt termőterületére, a Terézia-dűlőre biztosít rálátást, amely többek között a pincészet dűlőszelektált hárslevelű borának alapanyagát adja.

Tanösvény is van Forrás: Degenfeld

A kápolnát kiépített tanösvény és kőzetbemutató támfal köti össze a borászatnak és a négycsillagos kastélyszállónak otthont nyújtó birtokközponttal, a birtokon pincemúzeum és bortrezor létesült, az aktív kikapcsolódás kedvelői számára pedig pétanque pálya és erdei tornapark került kialakításra.